See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 19.04.2013 - Polynesiere etterlot genspor hos indianerneChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Relieff av Tamu-massivet
© Texas A&M University/Kureren
Viten - Asia-Oseania

Verdens største vulkan oppdaget øst for Japan

Plassering av Shatsky-hevelsen i Stillehavet

© Wikimedia/Kureren
Kureren, 9. september 2013
- I Stillehavet 1600 kilometer øst for Japan reiser Tamu-massivet seg fra havbunnen. Og ny forskning viser at dette er verdens største vulkan, med en utbredelse på størrelse med De britiske øyene. Skjoldvulkanen var aktiv for rundt 145 millioner år siden.

Det er professor William Sager fra Universitetet i Houston som i 20 år har studert den lite betraktede formasjonen Shatsky-hevelsen midt i havet mellom Japan og Hawaii. En systematisk kartlegging av fjellformasjonen viser, ifølge Sager, at formasjonen består av én enkelt vulkan, og dermed er verdens største vulkan i omfang.

Den enorme skjoldvulkanen brer seg over 311.000 kvadratkilometer på dyphavet øst for Japan. Fundamentet står på 6500 meters dyp, mens det høyeste punktet er på 1981 meters dyp. I høyde er altså vulkanene på Hawaii fortsatt større, men ikke i volum.

Sager, som har gitt vulkanen navnet Tamu-massivet etter initialene på universitetet hans, sier at dette "er den største enkeltvulkanen som noensinne er oppdaget på jorda. Men det kan finnes enda større vulkaner," legger han til og peker særlig på et platå ved den indonesiske øya Java. "Men vi vet ikke om disse formasjonene er én vulkan eller et kompleks av vulkaner."

Tamu-massivet peker seg ikke bare ut på jordkloden. Det er også en av de desidert største vulkanene som hittil er blitt funnet i solsystemet. Ifølge Sager er det kun noen av gigantvulkanene på Mars

Professor William Sager (uten hjelm) observerer mens det tas opp steinprøver under drilling i massivet

© University of Houston/Kureren
som er større. Vulkanen Olympus Mons på Mars, som er synlig fra jorden med et godt teleskop, er kun 25 prosent større enn Tamu-massivet, målt i volum.

Den slukkede vulkanen er også enormt mye større enn dagens aktive vulkaner. Den største aktive vulkanen på jorden er fortsatt Mauna Loa på Hawaii, og den har kun to prosent av volumet til det rundt 145 millioner gamle Tamu-massivet.

Også formen på den "nyoppdagede" skjoldvulkanen er annerledes enn andre undersjøiske vulkaner på jorden, ifølge Sager, som mener at massivet ble skapt i løpet av kun et par millioner år. Formasjonen er relativt lav og vid, noe som trolig betyr at lavaen fra utbruddene må ha beveget seg mye lengre enn ved andre kjente vulkaner på jorden. Det må også ha vært enorme mengder magma som ble spydd ut fra vulkanens midte.

"Den er ikke så høy, men den er veldig bred," forklarer Sager. "Faktisk, dersom du hadde stått på en av skrentene, ville du ha hatt problemer med å forstå hvilken vei som er nedoverbakke," legger han til.

Forskningsresultatene til Sager og teamet hans ble publisert i siste utgave av fagtidsskriftet Nature Geoscience, som kom ut i går.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no