See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 16.08.2013 - Ecuador: Ingen ville betale for å frede Amazonas











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Voldsomme sammenstøt under demonstrasjonen i Quito denne uken
© Ecuador Libre Red/Kureren
Samfunn - Ecuador

Ecuador: Voldsomme protester mot oljeboring i Amazonas

Fra demonstrasjonen mot oljeutvinning i Ecuadors Amazonas

© Ecuador Libre Red/Kureren
Kureren, 29. august 2013
- Beslutningen til Ecuadors president Rafael Correa om likevel å starte oljeboring i et artsrikt naturreservat i Amazonas møtes med protest. Tusener av mennesker demonstrerte mot planene i Ecuadors hovedstad Quito, men ble stanset av en voldsom politiaksjon.

President Correa kunngjorde den 15. august at Ecuador ville starte oljeboring i Yasuní nasjonalpark, et svært artsrikt område i Amazonas som Unesco utpekte som biosfærereservat i 1989. Det er anslått at området har oljereserver på 920 millioner fat, tilsvarende 20 prosent av de totale oljefunnene i landet. Ecuador er et av de fattigste landene i Sør-Amerika.

Correa foreslo i FN i 2007 å la oljereservene i Yasuní nasjonalpark bli liggende ubrukt og dermed unngå utslipp av 400 millioner tonn CO2. Til gjengjeld ba Ecuador om internasjonal pengestøtte tilsvarende halvparten av inntektene staten ville fått dersom landet hadde åpnet oljefeltet i Amazonas.

Landet ba det internasjonale samfunnet om en kompensasjon på 3,6 milliarder dollar (20 milliarder kroner) over 12 år. Men i løpet av de seks årene som er gått er det bare bidrag på 13,3 millioner dollar (73 millioner kroner) som har konkretisert seg, tilsvarende 0,37 prosent av summen Ecuador forlanger for å gi varig vern til Yasuní.

"Dessverre må vi konkludere med at verden har sviktet oss, så jeg har bestemt meg for å be nasjonalforsamlingen om å starte oljeboring," sa en synlig skuffet Correa for to uker siden. "Det var ikke veldedighet vi ba om, det var felles ansvar i kampen mot klimaendringene," la presidenten til.

Beslutningen har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og blir av mange i miljøbevegelsen sett på som et stort

Yasuní nasjonalpark i Ecuador har et enormt artsmangfold

© Yasuní ITT/Kureren
tilbakeslag i kampen for å begrense verdens oljeproduksjon og CO2-utslippene forbundet med oljeforbruk.

Også i Norge har Ecuadors beslutning om likevel å utvinne oljefunnene i Amazonas skapt politiske reaksjoner. Miljøpartiet de Grønne (MDG) har krevd at Norge må bruke av Oljefondet for å finansiere at den ecuadorianske oljen forblir i bakken. Partiet hevder det er en skandale at et oljerikt land som Norge ikke ville finansiere at fattige Ecuador lot være å utvinne oljen sin.

Les mer om vedtaket om oljeboring i Yasuní i denne artikkelen: "Ecuador: Ingen ville betale for å frede Amazonas".

Men på tross av den skuffede reaksjonen fra verdens miljøbevegelse, har det ikke kommet flere tilbud om å betale for at Ecuadors oljeressurser forblir ubrukt. Regjeringen i Ecuador har derfor presset på for å sette i gang med oljeutvinningen.

Urfolk sterkt imot prosjektet

Men myndighetene i Quito hadde ikke tatt reaksjonen til landets store urbefolkning i betraktning. De tre største foreningene av indianske urfolk i Ecuador oppfordret nemlig til stordemonstrasjon mot oljeboring i den ecuadorianske hovedstaden på tirsdag. Tusenvis av mennesker deltok i protestmarsjen, som endte opp i voldsomme sammenstøt med politistyrker.

Ifølge onsdagsutgaven til den ecuadorianske dagsavisen El Telégrafo var det politiet som isolerte hundrevis av demonstranter på

Ecuadors innenriksminister José Serrano

© Ministerio del Interior/Kureren
et lite torg og ikke lot dem slippe ut. Til da skal protestmarsjen ha forløpt fredelig og demontrantene ha vært på vei mot regjeringsbyggene. På det lille torget skal politiet ha avfyrt tåregass og skutt med gummipatroner for å spre demonstrantene.

Den offisielle versjonen om hva som skjedde fra myndighetene i Ecuador er imidlertid helt annerledes. Innenriksminister José Serrano sendte i går ut en pressemelding der han kategorisk benekter at politiet brukte noen form for vold og at protestmarsjen gikk fredelig for seg. Det var kun noen utenforstående som hadde skapt bråk.

"Vårt politi har unngått konfrontasjonene, men har blitt offer for voldelige angrep fra personer som viste seg å ikke representere noen miljøbevegelse, men derimot konspirerer mot demokratiet vårt," hevder Serrano.

Ifølge ministeren var det fire personer som ble arrestert i forbindelse med sammenstøtene i Quito, men disse skal ha blitt løslatt samme natt. Myndighetene har ikke kommentert hvor mange som ble skadd i løpet av sammenstøtene.

Det har derimot interesseorganisasjonene for urfolkene, som snakker om titalls skadde fra egne rekker. Organisasjonene publiserte en video på nettet med opptak fra demonstrasjonen og sammenstøtene for å vise at myndighetenes versjon ikke holder stand.

Det regnes med flere protestaksjoner mot beslutningen om å ta opp oljen i Yasuní nasjonalpark i tiden som kommer i Ecuador.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no