See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 29.08.2013 - Ecuador: Voldsomme protester mot oljeboring i AmazonasChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Yasuní nasjonalpark i Ecuador har et enormt artsmangfold
© Yasuní ITT/Kureren
Samfunn | Økonomi - Ecuador

Ecuador: Ingen ville betale for å frede Amazonas

Ecuadors president Rafael Correa talte i går om fremtiden til Yasuní nasjonalpark: "Historien får dømme oss"

© Presidencia de Ecuador/Kureren
Kureren, 16. august 2013
- Ecuadors president Rafael Correa kunngjorde i går "med stor sorg" beslutningen om å starte oljeboring i et svært artsrikt naturreservat i Amazonas. Ecuador hadde tidligere blitt lovet milliarder i kompensasjon for å ikke ta opp oljen i reservatet, men utbetalingene uteble i praksis.

President Correa kunngjorde i en kringkastet tale at han skulle be den ecuadorianske kongressen, hvor partiet hans har flertall, om godkjenning for å starte oljeboring i et del av Yasuní nasjonalpark, et svært artsrikt område som UNESCO utpekte som biosfærereservat i 1989.

"Med dyp sorg, men også med det absolutte ansvaret for vårt folk og historie, måtte jeg ta en av de vanskeligste beslutningene i min regjeringstid og sette et punktum for et initiativ som søkte å hindre utbyggingen av Ishpingo, Tambococha og Tiputini (ITT)," sa Correa, med referanse til en del av naturreservatet Yasuni i Amazonas.

Det er anslått at Ishpingo, Tambococha og Tiputini har oljereserver på 920 millioner fat, tilsvarende 20 prosent av de totale oljefunnene i Ecuador. Det søramerikanske landet er det minstproduserende medlemmet av Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).

Correa foreslo i FN i 2007 å la oljereservene i Yasuní nasjonalpark bli liggende ubrukt og dermed unngå utslipp av 400 millioner tonn CO2. Til gjengjeld ba Ecuador om internasjonal pengestøtte tilsvarende halvparten av inntektene staten ville fått dersom landet hadde åpnet oljefeltet i Amazonas.

Ecuador, som er et av de fattigste landene i Sør-Amerika, ba det internasjonale samfunnet om en kompensasjon på 3,6 milliarder dollar (20 milliarder kroner) over 12 år. Forslaget ble godt mottatt i FN, og Ecuador ble gitt tilsagn om at man skulle jobbe hardt for å finne givere for å dekke inntektsbortfallet.

Men i løpet av de seks årene som er gått er det bare bidrag på 13,3 millioner dollar (73 millioner kroner) som har konkretisert seg, tilsvarende 0,37 prosent av summen Ecuador trenger for å gi varig vern til Yasuni, forklarte Correa. Bidragene er kommet fra private selskaper og stater som Belgia, Chile, Frankrike, Italia, Spania og Indonesia. Disse er hittil blitt forvaltet av et fond administrert av FNs utviklingsorganisasjon UNDP, men skal nå betales tilbake.

"Dessverre må vi konkludere med at verden har sviktet oss, så jeg har bestemt meg for å be nasjonalforsamlingen om å starte oljeboring," sa en synlig skuffet Correa. Han la til at lanseringen av initiativet i 2007 falt sammen med den verste globale økonomiske krisen på 80 år. "Det var ikke veldedighet vi ba, det var felles ansvar i kampen mot klimaendringene," sa Correa.

Den ecuadorianske grunnloven av 2008 forbyr generelt utnyttelse av ikke-fornybare ressurser i vernede områder. Men den gir også presidenten mulighet til å godkjenne slik ressursutnyttelse dersom det anses av nasjonal interesse og godkjennes av kongressen i Quito.

Men Correa lovte også at naturinngrepene skal holdes så små som mulige. "Borevirksomheten skal ikke få bre seg over et område som overstiger 1 prosent av Yasuní nasjonalpark," som dekker over en million hektar. Det statlige oljeselskapet Petroamazonas er klart til å starte arbeidene i dette feltet "i de kommende ukene," ifølge presidenten.

"Denne avgjørelsen har skuffet oss alle, men den er nødvendig. Vi kan ikke gjøre mer uten at vårt folks velferd tar alvorlig skade. Så får historien dømme oss," sa Correa.

Avgjørelsen kommer ikke kun på grunn av sviktende bidragene fra verdenssamfunnet. I Ecuador er det ikke blitt oppdaget nye oljereserver i de siste årene, noe som gjør funnet i Amazonas enda viktigere for nasjonaløkonomien. Og uten nye oljeinntekter kan nasjonaløkonomien kollapse i løpet av 20 år, advarte Correa.

Etter skatteinntektene er oljen den nest største statsinntekten Ecuador. Landet har nå en daglig produksjon på 500.000 fat. Det er om lag en fjerdedel av den norske oljeproduksjonen, men dette skal fordeles på en befolkning på rundt 15 millioner, der det fortsatt er stor fattigdom og spede velferdsordninger.

Ifølge presidenten har oljereservene i naturreservatet en regnskapsmessig verdi på 18,3 billioner dollar, eller rundt 100 millioner millioner kroner.

Yasuní nasjonalpark, som grenser mot Peru, består av tropisk regnskog og har noe av det største biologiske mangfoldet per kvadratkilometer i hele Amazonas. Miljøvernere insisterer på at oljeboring i hele eller deler av nasjonalparken vil gjøre store skader på den biologiske rikdommen.

Nå varsler miljøvernerne demonstrasjoner mot avgjørelsen. Også urfolk som bor i det utsatte området mobiliserer nå til protestaksjoner.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no