See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 16.09.2013 - FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria
» 09.09.2013 - Obama kan gå mot nederlag i Syria-spørsmålet
» 30.08.2013 - Kerry annonserer angrep på Assad-regimet
» 29.04.2013 - Obama kvier seg for aksjoner mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


USAs president Barack Obama har i de siste dagene snakket med statsledere verden over for å koordinere aksjonen mot Assad-regimet
© Pete Souza/White House/Kureren
Politikk - USA | Syria | Storbritannia

Syria-aksjon "har ikke regimeskifte som mål"

Storbritannias statsminister David Cameron lover å ikke vikle seg inn i en langvarig konflikt

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 28. august 2013
- Mens en militæraksjon mot Assad-regimet i Syria nærmer seg, spriker de alliertes mål for aksjonen. Det hvite hus gjør det klart at et regimeskifte ikke er målet. Britene har som mål å stoppe Assad fra å bruke kjemiske våpen mens Tyrkia mener målet for aksjonen må være et regimeskifte.

Det er ikke lenger tvil om at flere vestlige og arabiske land planlegger en militæraksjon mot det syriske regimet. Storbritannias statsminister David Cameron skal la det britiske parlamentet stemme over aksjonen i morgen, torsdag. Og etter de klare ordene i talen til USAs utenriksminister John Kerry på mandag, er det klart at USA vil delta i denne militære operasjonen.

Les om den viktige talen til Kerry i denne artikkelen: "Kerry: Bruk av kjemiske våpen i Syria er bevist".

Men blant de allierte landene som kommer til å delta i aksjonen mot Assad-regimet er det strid om målet for det nært forestående angrepet. Mens de allierte i Midtøsten-regionen ønsker et regimeskifte, er det særlig USA som vil begrense omfanget av aksjonen.

Pressetalsmannen i Det hvite hus i Washington, Jay Carney, understreket i går at president Barack Obama fortsatt ikke har bestemt seg om hva som vil bli den amerikanske reaksjonen på Assad-regimets bruk av kjemiske våpen, noe regjeringen i Washington mener allerede er godt nok bevist. Det som imidlertid er bestemt, er at dette ikke kommer til å bli en omfattende og langvarig militæraksjon.

"Jeg vil klargjøre at de mulighetene vi holder på å overveie ikke handler om et regimeskifte," forklarte Carney. Talsmannen la til at USA ville respondere på et brudd på folkeretten, som forbyr bruk av kjemiske våpen, men også ønsker å støtte den syriske opposisjonen i kampen mot president Bashir al Assad.

"Det er vår faste overbevisning at fremtiden for Syria ikke kan inkludere Assad ved makten," sa Carney. "Men denne overveielsen og aksjonene vi nå vurderer handler ikke om et regimeskifte," understreket talsmannen igjen. USA ønsket fortsatt at et regimeskifte skulle komme gjennom en politisk forhandlingsprosess, la han til.

Men det synes klart at USA og Storbritannia ønsker å svekke Assad militært, og i det minste hindre regimet i å bruke kjemiske våpen mot befolkningen igjen.

Storbritannias statsminister gjorde det også klart i går at britene i alle fall vil unngå et langvarig og dyrt militært engasjement i Syria. "Jeg forstår folks bekymring om å involvere seg i kriger i Midtøsten og fastlåse seg i situasjonen i Syria," sa Cameron. Men, understreket han, "dette dreier seg ikke om kriger i Midtøsten. Det dreier seg ikke en gang om konflikten i Syria. Det dreier seg om bruken av kjemiske våpen og om å forsikre oss, som én verden, om at vi hindrer bruken av dem," utdypet han.

Også Frankrikes president François Hollande kan åpenbart slo seg til ro med en begrenset aksjon mot Assad-regimet, og annonserer at "alt kommer til å hende i løpet av denne uken."

Frankrikes utenriksmin

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu (h) drøftet Syria-aksjonen med sin kollega fra Qatar, Khalid al Atiyye

© Türkiye Cumhuriyeti/Kureren
ister Laurent Fabius har i en uke krevd en kraftig reaksjon mot Assad-regimet, og sier nå dette kan dreie seg om alt fra "en styrking av de internasjonale sanksjonene, til luftangrep eller til en bevæpning av opprørerne." Et regimeskifte som aksjonsmål har ikke blitt nevnt av franske toppolitikere.

De andre tre vestlige landene som antas å delta i militæraksjonen mot Assad-regimet, Danmark, Canada og Australia, synes å være innstilt på en begrenset deltakelse, både hva angår tid og ressurser.

Canadas statsminister Stephen Harper har erklært sin støtte til USAs planer, men kanadisk presse antyder at landets bidrag kun vil bli "symbolsk". Australias statsminister Kevin Ruddd sier i dag at landet ikke vil delta med militære styrker, men kunne gi andre bidrag til en aksjon mot Assad-regimet.

Ønske om regimeskifte fra nabolandene
Nabolandene, som i økende grad rammes av konflikten i Syria og de millionene flyktningene som strømmer ut av landet, hadde derimot ønsket seg mer omfattende og klarere mål for et militærslag mot Assad-regimet.

Det er særlig myndighetene i Tyrkia som ønsker Assad fjernet for godt. Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu har gått sterkt ut denne uken, og han var blant de første som lovte en militær deltakelse i et slag mot Assad-regimet. Ifølge Davutoglu er det godt nok bevist at Assad-regimet har brukt kjemiske våpen mot egen befolkning, og dette betegner han som "en forbrytelse mot menneskeheten som ikke kan forbli straffefri."

"Det som må gjøres, det må gjøres," krevde Davutoglu under en pressekonferanse i går. "Det synes klart at det internasjonale samfunnet nå stilles overfor en prøve," la han til. NATO-landet Tyrkia har gjentatte ganger krevd Assads avgang, og landet har stilt sitt territorium til rådighet for alliansens angrep på Assad-regimet, beretter tyrkiske medier i dag.

Også de arabiske landene som antas å ville delta i aksjonen mot Assad-regimet, Qatar og Saudi-Arabia, synes å dele synspunktet om at det hadde vært best å sette et regimeskifte som mål for aksjonen. Davutoglu har denne uken hatt møter med sine kollegaer i Qatar og Saudi-Arabia, der de tre landene synes å ha samstemt sine synspunkt på Syria-krisen. Det tyrkiske utenriksdepartementet bekrefter at Syria var et hovedsamtaleemne i disse møtene.

Men i første omgang ser det ut til at presset fra Tyrkia om et regimeskifte er forgjeves. Amerikanske aviser synes i dag å kunne bekrefte at det, i denne omgang, trolig vil handle seg om et begrenset luftangrep mot Assad-regimets militære kapasitet med en svært kort varighet. Det anslås at aksjonen mot Assad-regimet kun vil vare noen få dager og ha karakter av en straffeaksjon.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no