See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 09.09.2013 - Gjennombrudd for nytt FN-spor i Syria-konflikten?
» 04.09.2013 - Bevismengden mot Assad-regimet øker
» 29.08.2013 - FN-inspektørene forlater Syria på lørdag
» 26.08.2013 - Vesten planlegger militærslag mot Assads Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Våpeninspektør Åke Sellström overrekker rapporten om kjemiske våpen til FNs generalsekretær Ban Ki-moon
© Paulo Filgueiras/UN Photo/Kureren
Politikk - Verden | Syria

FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria

Laurent Fabius (Frankrike), John Kerry (USA) og William Hague (Storbritannia) holder pressekonferanse i Paris

© Frédéric de La Mure/Quai d'Orsay/Kureren
Kureren, 16. september 2013
- FNs inspektører bekrefter "klare og overbevisende bevis" om at det har vært en "relativt omfattende bruk" av nervegassen sarin i Syria. Bærevåpnene som ble brukt indikerer sterkt at det er Assad-regimet som sto bak angrepet i Damaskus i august, der anslagsvis 1400 sivile ble drept.

FN har i kveld offentliggjort rapporten fra inspektørene i Syria og konkluderer med at bruken av kjemiske våpen i landet var rettet mot sivilbefolkningen, og har vært "omfattende".

Rapporten viser til en mengde bevis funnet på åstedene for angrep med kjemiske våpen, og presenterer klare konklusjoner. I Damaskus-forstaden Ghouta, der anslagsvis 1400 mennesker ble drept i et angrep den 21. august, var det klare spor etter nervegassen sarin.

Ifølge FN-rapporten, "har kjemiske våpen blitt brukt i den pågående konflikten i Syria, også mot sivile, deriblant barn, i et relativt stort omfang." I tillegg til Ghouta, ble det også funnet bevis for bruk av kjemiske våpen på tre andre lokaliteter utenfor Damaskus.

Konklusjonene baserer seg på følgende overveldende bevismengde:

"Eksploderte bakke-til-bakke-raketter som kunne frakte kjemisk last viste seg å inneholde sarin. I nærheten av der rakettene slo ned og pasientene ble berørt, ble det påvist sarin i miljøet. Over 50 intervjuer med overlevende og helsepersonell bekreftet de medisinske og vitenskapelige resultatene. Et stort antall pasienter og overlevende ble klart diagnostisert forgiftet av et organisk fosforbasert middel. Blod- og urinprøver fra de samme pasientene var sarin-positive."

"Resultatene etterlater oss i største bekymring," konkluderer den ellers svært nøkterne rapporten, skrevet av inspektørenes leder, svenske Åke Sellström.

Det var også knyttet stor spenning til om inspektørene kunne knytte nervegassangrepet til en av aktørene i den syriske konflikten, noe som egentlig ikke lå i deres mandat. Det gjorde ikke teamet rundt Sellström, men de ga likevel en grundig beskrivelse av hvilke våpen som hadde transportert giftgassen, som igjen peker mot at det er Assad-regimet som er ansvarlig.

Inspektørene fant "flere bakke-til-bakke-raketter som er i stand til å bære større mengder kjemisk last" på de forskjellige åstedene. Rakettene ble målt, fotografert og registrert, ifølge rapporten. "Senere viste prøver samlet inn fra rakettene eller rakettdelene å inneholde sarin," står det i FN-rapporten.

Nettopp dette har blitt fremholdt av blant annet Frankrike og USA som bevis for at det er Assad-regimet som står bak giftgassangrepene. Grunnen til det er at det kun er regimets styrker som har tilgang til både nervegassen sarin og bakke-til-bakke-raketter og i tillegg har kunnskapen og erfaringen for å ta dette i bruk.

Noe tidligere på dagen, i Paris, har Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius vært vert for sine kollegaer fra USA, Storbritannia og Tyrkia, de fire landene som har ivret mest for et militært slag mot Assad-regimet. Ministrene påpekte at det nettopp var trusselen om bruk av militærmakt som hadde ført til den diplomatiske løsningen som nå fortoner seg.

De har ikke kommentert funnene som ble presentert av FN i dag.

Rapporten til Sellström ble tidligere i dag lagt frem for FNs sikkerhetsråd. Ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal den senere legges frem for FNs generalforsamling og diskuteres der.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no