See also:
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 22.08.2013 - Krav om vestlig angrep etter giftgassbruk i Syria
» 10.05.2013 - Ingen vil vokte Golanhøydene for FN
» 29.04.2013 - Obama kvier seg for aksjoner mot Syria
» 22.04.2013 - EU letter oljesanksjonene mot Syria
» 10.04.2013 - Syrisk opprørsgruppe bekjenner seg til al Qaida
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


USAs utenriksminister John Kerry under sin retningsgivende tale i dag
© US State Dept/Kureren
Politikk - Syria | USA

Kerry: Bruk av kjemiske våpen i Syria er bevist

MSF behandler krigsskadde syrere i et midlertidig sykehus

© Robin Meldrum/RSF/Kureren
Kureren, 26. august 2013
- USAs utenriksminister John Kerry har holdt en tale som kan bety vendepunktet i forhold til Syria: Amerikanerne mener nå det er "umulig å nekte for" at det er brukt kjemiske våpen i Syria. Dette betyr at USA må reagere overfor Assad-regimet, trolig med militærmakt.

Kerry sa i en kort men følelsesladet tale i Washington i kveld at bruken av kjemiske våpen i Syria er både utilgivelig og ubestridelig, og han gikk svært langt i å beskylde Assad-regimet for å stå bak giftgassangrepet mot sin egen sivilbefolkning på onsdag.

"Det vi så i Syria sist uke burde sjokkere verdens samvittighet. Det går imot alle moralkodekser. La meg være helt klar: Den vilkårlige nedslaktingen av sivile, drap på kvinner, barn og tilfeldige forbigående ved bruk av kjemiske våpen er en moralsk uhørthet. Det er på alle måter utilgivelig, og på tross av alle unnskyldningene og forvirringene som noen har manipulert frem, så er det umulig å nekte for," raste den amerikanske utenriksministeren.

Kerry minte om at verdens står samlet i fordømmelsen av bruken av kjemiske våpen, som er et klart brudd på folkeretten. "Det er en grunn til at president Obama har gjort det klart for Assad-regimet at denne internasjonale normen ikke kan overskrides uten at det får konsekvenser," sa Kerry, med henvisning til Obamas "røde linje".

Utenriksministeren skildret at han flere ganger har sett de grusomme videoopptakene av de over 3000 sivile ofrene for onsdagens giftgassangrep på en Damaskus-forstad. "Den som kan få seg til å si at et angrep i denne utrolige størrelsesorden kan bli arrangert eller forfalskes, må gå og sjekke sin egen samvittighet og sitt moralske kompass," sa Kerry, med indirekte henvisninger til syriske og russiske forsøk på å spille ned onsdagens angrep.

Bevismengden som allerede foreligger var nok til å slå fast "at kjemiske våpen er blitt brukt i Syria," sa Kerry.

Videre slår han fast at det kun er Assad-regimet i Syria som lagrer og har tilgang til disse våpnene, og at det kun er de syriske stridskreftene som har tilgang til rakettypen som ble brukt i angrepet. Dessuten var det kjent at stedet som ble angrepet huset en sterk opposisjon til Assad-regimet, understreket USAs utenriksminister.

Kerry gjorde det dermed klart at regjeringen i Washington holder Syrias president Bashar al Assad ansvarlig for bruken av kjemiske våpen. Andre forklaringsmodeller var usannsynlige, kunne man forstå av Kerrys tale.

Utenriksministeren gjorde det videre klart at det ikke lenger var nødvendig å vente på rapporten til FNs inspektører som nå er i Syria og undersøker onsdagens angrep. FNs generalsekretær hadde allerede sist uke sagt at FN-undersøkelsen ikke vil kunne fastslå hvem som hadde brukt de kjemiske våpnene, kun om de var blitt brukt. Og dette var det allerede gode nok bevis for, fremholdt Kerry.

"I fem dager har det syriske regimet nektet FN-kontrollørene adgang til stedet der angrepet skjedde," minnet Kerry om. "I stedet har de angrepet området enda flere ganger, beskutt det og systematisk ødelagt bevismaterial."

Samtidig har både Kerry og Obama vært i samtaler med ledere verden over for å diskutere hvordan man skal reagere på angrepet. Dermed ville president innen kort tid kunne "ta et velinformert valg om hvordan vi skal svare på denne vilkårlige bruken av kjemiske våpen," avsluttet Kerry.

Trolig et vendepunkt
Kommentatorer i USA og Europa har allerede tolket denne talen som det trolige vendepunktet i USAs holdning overfor Syria. Hittil har president Obama prøvd å bremse de mange kravene om en militæraksjon mot Assad-regimet, som særlig har kommet fra Israel og de europeiske allierte Frankrike, Storbritannia og Tyrkia. Obama har til og med minnet om de store kostnadene en slik militærinnsats ville bringe med seg.

Men nå kan det synes som om Washington har bestemt seg for en eller annen type militær reaksjon, selv uten et FN-mandat. Frankrike, Storbritannia og Tyrkia har allerede lovet sin støtte så straks USA leder an, og andre europeiske land er ventet å ville følge på straks det er fattet en beslutning.

Les mer om den potensielle "alliansen av de villige" i denne artikkelen: "Europa splittet om militærslag mot Syria".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no