See also:
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 26.08.2013 - Kerry: Bruk av kjemiske våpen i Syria er bevist
» 22.08.2013 - Krav om vestlig angrep etter giftgassbruk i Syria
» 10.05.2013 - Ingen vil vokte Golanhøydene for FN
» 29.04.2013 - Obama kvier seg for aksjoner mot Syria
» 22.04.2013 - EU letter oljesanksjonene mot Syria
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot SyriaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Propagandavideo for al-Nusra-fronten: Treningsøkt foran kameraet
© Harald Doornbos/Kureren
Politikk - Syria

Syrisk opprørsgruppe bekjenner seg til al Qaida

Kureren, 10. april 2013 - Den irakiske grenen av al Qaida bekreftet i dag at den har alliert seg med den radikale jihadistmilitsen al Nusra-fronten, som i mer enn to år har operert sammen med opposisjonsgruppene som kjemper mot Assad-regimet i Syria.

Den radikale gruppen har imidlertid ikke gått upåaktet hen før denne bekjennelsen. Allerede i fjor definerte USA formelt al Nusra-fronten som en terroristorganisasjon. De fleste syriske opprørsgruppene har også tatt avstand fra denne jihadistbevegelsen.

Lederen av al Qaida i Irak, Abu Bakr al Baghdadi, kunngjorde alliansen mellom de to gruppene i et lydopptak som ble publisert på flere islamistiske nettfora i dag. "Det er på tide å kunngjøre for hele verden at al Nusra-fronten nå bare er en forlengelse og en del av den islamske staten Irak," sa al Baghdadi.

Han la til at halvparten av midlene som gruppen hans har til disposisjon brukes til å fremme den jihadiste saken i den Syria. "Vi planlegger for dem, vi gir dem en politikk å arbeide etter, vi gir dem den økonomiske støtten de trenger hver måned, og vi gir dem menn som allerede er kjent på jihads slagmarker," skrøt den irakiske terrorlederen.

Nyheten bekrefter også den voksende splittelsen mellom opprørsgruppene i Syria. På den ene siden står militære og sivile grupperinger med moderate politiske mål, som har søkt å få støtte fra Vesten. På den andre siden står flere grupper av mer eller mindre radikale jihadister, som i de siste månedene begått selvmordsangrep, mange av dem i den syriske hovedstaden Damaskus.

Nyheten bekrefter til sist vestlige etterretningstjenesters mistanker, noe som hittil har medført at stormakter som USA nekter å forsyne opprørerne med våpen.

I EU er det delt mening om det er mulig å differensiere opprørerne i forbindelse med våpenleveranser. Den franske presidenten og den britiske statsministeren krevde på EU-toppmøtet i Brussel den 15. mars at EUs våpenembargo mot Syria generelt måtte lettes. Forhandlingene pågår fortsatt, og så langt har også USA vært på gli for å støtte det britisk-franske fremstøtet.

Les mer om debatten rundt EUs våpenembargo mot Syria i denne artikkelen: "London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot Syria".

Men nyheten om at al Nusra-fronten nå formelt bekjenner seg til al Qaida, vil trolig øke motstanden i Europa mot å levere våpen til opprørerne. Det vil være lite kontroll med våpenflyten når disse først er levert til Syria, et land i oppløsning og med uoversiktlige fronter og allianser.

Al Nusra-fronten startet å operere i Syria i begynnelsen av fjoråret, da de slo til med selvmordsangrep i byer som Aleppo og Damaskus. Siden den gang har amerikanske etterretningstjenester vurdert muligheten av at medlemmene kom fra al Qaida og tilknyttede grupper i Irak. Dette synes nå bekreftet.

I desember gikk det amerikanske utenriksdepartementet ut med en melding om at de nå listet al Nusra-fronten som en terroristorganisasjon. Noe senere kunngjorde amerikanerne at gruppen var en forlengelse av al Qaida i Irak.

"Siden november 2011 har al Nusra-fronten tatt på seg ansvaret for minst 600 angrep, alt fra mer enn 40 selvmordsangrep med håndvåpen og improviserte operasjoner med eksplosiv innretning," sa USAs utenrikspolitiske talskvinne, Victoria Nuland, den gang.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no