See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 29.10.2013 - Polioutbrudd i Syria kan spre seg i hele Midtøsten
» 16.10.2013 - Irak-krigen kostet en halv million liv
» 03.09.2013 - Antall syriske flyktninger tidoblet på ett år
» 23.08.2013 - En million syriske barn på flukt
» 05.07.2013 - Frykt for hungersnød i Syria
» 16.04.2013 - Libanon har nå 1 million syriske flyktninger
» 25.03.2013 - Europeere trenes til jihadister i SyriaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Syriske flyktninger har krysset grensen til Nord-Irak i tusentall
© G.Gubaeva/UNHCR/Kureren
Samfunn | Politikk - Syria | Irak

Syrere strømmer til Nord-Irak i tusentall

Tusener av syriske flyktninger strømmet torsdag over flytebroen over Tigris

© G.Gubaeva/UNHCR/Kureren
Kureren, 21. august 2013
- Tusenvis av syriske flyktninger har plutselig begynt å strømme inn i den kurdiske delen av Irak, ifølge FN. Grunnene er uklare, men det antas at det har brutt ut kamper mellom væpnede kurdiske grupper og jihadistiske opprørere nord i Syria.

FNs høykommisjonær for flyktninger UNHCR ble først oppmerksom på den nye strømmen av flyktende syrere i helgen. På torsdag forrige uke hadde allerede de første flyktningene tatt seg over grensen til Kurdistan i Nord-Irak, og i løpet av dagen krysset rundt 8000 syrere grensen.

I løpet av helgen kom det ytterligere 15.000 flyktninger til fra Syria til Irak, forteller UNHCR, som nå har postert ut hjelpearbeidere ved grensen. Og strømmen av mennesker har på ingen måte stanset. Myndighetene i den kurdiske delen av Irak har sagt seg villig til å ta imot flyktningene, men setter en grense ved 3000 nyankomne hver dag. Mer har de ikke kapasitet til å ta imot.

Den store majoriteten av de nyankomne er kvinner, barn og eldre, særlig fra byene Aleppo, Efrin, Hassake och Kamishly. "Når de har kommet over grensen, får de hjelp til å ta seg videre til sikrere steder. De får også mat og vann," opplyser FN-organisasjonen fra Nord-Irak. Nå arbeider UNHCR med å hasteetablere en ny flyktningleir i området.

"Leiren skal åpne om to uker," sier UNHCR-talsmann Adrian Edwards. "Vi håper at den kommer til å lette på trykket til den overfylte Domiz-leiren og gjøre det mulig for dem som har måttet flytte inn i dyre leiligheter å komme til en leir der de kan få den hjelpen de behøver," forklarer Edwards.

Uklare årsaker bak masseflukten
UNHCR var i går kveld tilbakeholden med å prøve å forklare den plutselige masseflukten fra Syria til Nord-Irak, selv om FN-organisasjonen har hatt tid til å intervjue et større antall flyktninger. Talsmann Edwards nøyde seg med å vise til en ny flytebro over Tigris som hadde blitt åpnet på torsdag, og at det trolig var mange som hadde benyttet denne til å komme seg raskt ut av Syria. Edwards hentydet også vagt til en mulig opptrapping av volden i Nord-S

De syriske flyktningene er først og fremst kurdiske familier

© G.Gubaeva/UNHCR/Kureren
yria.

Rex Alamban fra Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM er noe mer konkret. IOM er også til stede ved grensen mellom Syria og Irak, og anslår at det er 30.000 syrere som har krysset grensen siden torsdag. "Disse flyktningene er for det meste kurdiske familier som sier at de har flyktet fra en ny voldsbølge" i Nord- og Nordøst-Syria, ifølge Alamban.

IOM-talsmannen beretter videre at det dreier seg om to grenseposter som de kurdiske myndighetene i Nord-Irak åpnet henholdsvis 15. og 17. august. Da var det allerede tusenvis av syrere som hadde ventet på å krysse grensen i dagevis uten husly, vann og mat, ute i et øde og glohett ørkenlandskap. Flyktningene var "utslitt og dehydrerte" da de omsider fikk krysse grensen, sier Alamban.

En annen IOM-talsmann, Jumbe Omari Jumbe, sier at det nå er et økende antall beretninger fra Syria om at den kurdiske sivilbefolkningen utsettes for vold "fra flere væpnede grupper, inkludert al Nursa." Al Nursa er en jihadistisk terrorgruppe som har alliert seg med al Qaida i Irak og kjemper for en islamistisk stat i Syria. Gruppen har rekruttert jihadister fra hele verden og skaper i økende grad kaos bak fronten i Syria.

I Nordøst-Syria er det kurderne som er den dominante befolkningsgruppen. De kurdiske områdene i Syria var blant de første der Assad-regimets styrker ble drevet ut, og de har til en stor grad forvaltet seg selv. Men flere andre syriske opprørsgrupper har i de siste månedene forsøkt å få et fotfeste i de strategisk viktige kurdiske områdene, som grenser til både Tyrkia og Irak. Blant disse er terrorgruppen al Nursa.

Strømmen av syrisk-kurdiske flyktninger til Nord-Irak kan derfor tyde på at det hittil relativt fredelige område bak fronten utvikler seg til en ny slagmark mellom forskjellige opprørsgrupper.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no