See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 29.10.2013 - Polioutbrudd i Syria kan spre seg i hele Midtøsten
» 03.09.2013 - Antall syriske flyktninger tidoblet på ett år
» 23.08.2013 - En million syriske barn på flukt
» 21.08.2013 - Syrere strømmer til Nord-Irak i tusentall
» 16.04.2013 - Libanon har nå 1 million syriske flyktninger
» 25.03.2013 - Europeere trenes til jihadister i SyriaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Syrere med sine få eiendeler på flukt til nabolandet Jordan
© O. Laban-Mattei/UNHCR/Kureren
Samfunn | Politikk - Syria

Frykt for hungersnød i Syria

En syrisk bonde beskuer sin brente åker

© FAO/Kureren
Kureren, 5. juli 2013
- FNs ernæringsorganisasjon FAO advarer i dag om en mulig hungersnød som er i ferd med å utvikle seg i Syria. "Fire millioner syrere er nå ute av stand til å produsere eller kjøpe nok matvarer," hevder FAO. Jordbruksproduksjonen er i raskt fall.

FAO og andre FN-byråer presenterte i dag en rapport om matvaresikkerheten i borgerkrigsrammede Syria. "Situasjonen for matvaresikkerheten i Syria har forverret seg sterkt i løpet av det siste året, og den innenlandske jordbruksproduksjonen vil fortsette å falle i de neste 12 månedene dersom den pågående konflikten fortsetter," advarer FN-rapporten.

"Produksjonen av matkorn og kjøtt har, sammen med tilgangen på matvarer, i økende grad kommet under press i løpet av det siste året," ifølge rapporten. "Dersom den pågående konflikten fortsetter, vil matvaresikkerheten bli enda verre i 2014 enn den er nå," advarer FAO.

Men situasjonen er allerede ille nok, viser rapporten. Årets hveteproduksjon er på 2,4 millioner tonn, noe som er om lag 40 prosent mindre enn de typiske 4 millioner tonnene som ble produsert årlig før det syriske opprøret. Produksjonen av matkorn har også sunket med 15 prosent i forhold til i fjor, og den synes å fortsette å falle etter hvert som flere og flere syrere rammes av borgerkrigen.

Også kjøttproduksjonen "har blitt voldsomt redusert av den pågående konflikten," ifølge rapporten. FAO anslår at produksjonen av fjærkre har gått ned med mer enn 50 prosent sammenliknet med 2011. Også antall storfe, sau og kyr, har gått merkbart tilbake i disse årene, i likhet med kjøttproduksjonen.

Husholdningene i Syria er dermed utsatt for dobbelt press. Mange har måttet flykte fra sine hjem på grunn av krigshandlinger, noe som også betyr at de har måttet gi opp produksjonen av egen mat. Videre er økonomien til de fleste syriske husholdningene blitt forverret av økende arbeidsløshet, økonomiske sanksjoner, en valuta i fritt fall og høye drivstoffpriser.

I tillegg kommer nå en priseksplosjon på matvarer i Syria, ettersom tilgangen på mat blir mindre og mindre. Gjennomsnittsprisen på hvetemel har mer enn doblet seg fra mai 2011 til mai 2013, ifølge FAO. Og nå meldes det om akutt mangel på brød i store deler av landet. Nå må utdelingen av matvarer til befolkningen i Syria økes, konkluderer FN-byråene bak rapporten, og ber om større midler fra giverlandene.

Utsiktene til matvaresikkerheten i Syria blir bare mørkere og mørkere fordi de faktorene som har minket matvareproduksjonen og forverret husholdningenes økonomiske situasjon fortsetter å forsterkes. Ifølge FAO har matvareproduksjonen i Syria kollapset på grunn av høye priser og lav tilgjengelighet på produksjonsmidler, krigsskader på maskineri og lagerbygg, trusler om vold fra de stridende og en økende flukt fra den syriske landsbygda. Mange flykter i hast fra innhøstningsklare åkrer, beretter FAO.

Og det er særlig denne stadig akselererende masseflukten som bekymrer FN-spesialistene. I de siste 18 månedene har 1,6 millioner syrere flyktet utenlands og søkt om flyktningstatus. I tillegg er det nå anslagsvis 4,3 millioner internt fordrevne syrere. Dermed har rundt 6 millioner av Syrias befolkning på anslagsvis 21 millioner flyktet fra sine hjem, og mange av dem også fra sine åkerlapper.

Verdens matvareprogram (WFP) har i løpet av året trappet opp hjelpeoperasjonen sin i Syria, og FN-byrået deler nå ut matvarer til 2,5 millioner syrere. WFP planlegger å nå 3 millioner hjelpetrengende i løpet av denne måneden. Men operasjonene til både FAO og WFP i Syria lider fortsatt av underfinansiering.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no