See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrigChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det ble store skader på folk og gjenstander etter gateslagene i Kairo i kveld
© Mohamed Azazy/Flickr/Kureren
Politikk | Samfunn - Egypt

Voldsomme sammenstøt i Kairo

Demonstrasjoner til støtte for ekspresident Mursi i Kairo i dag

© Muslimske brorskap/Kureren
Kureren, 5. juli 2013
- Det meldes om voldsomme sammenstøt i sentrum av Kairo og andre egyptiske byer, mellom tilhengere og motstandere av den avsatte president Muhammed Mursi. Lederen for Det muslimske brorskapet oppfordret i dag islamistene til motstand mot kuppmakerne.

I sentrum av Kairo, på og rundt 6. oktober-broen som fører mot Tahrirplassen, braket i dag store menneskemengder sammen i veritable gateslag. Øyenvitner beretter at islamistene som støtter den avsatte presidenten prøvde å bevege seg mot Tahrirplassen, høyborgen for de revolusjonære motstanderne mot ekspresident Mursi.

Det ble brukt skytevåpen og kastet stein i gateslaget, som kun ble stoppet etter at større politi- og militære styrker rykket mot broen og skilte gruppene. Sikkerhetsstyrkene konsentrerte seg i sær om islamistene og jagde dem bort fra området rundt broen og Tahrirplassen.

Det antas at titals mennesker allerede har blitt drept i sammenstøt over hele Egypt i dag, som begynte etter islamistene organiserte "fredelige og folkelige demonstrasjoner" mot onsdagens militærkupp etter fredagsbønnen. Det egyptiske helsedepartementet har i kveld bekreftet 17 dødsfall på fredags ettermiddag. Hittil.

Også tidligere i dag var det store sammenstøt i Kairo. En stor gruppe islamister hadde da beveget seg mot kvarterene til revolusjonsgarden der det antas at ekspresident Mursi holdes i husarrest, offisielt anklaget for "fornærmelser mot justisvesenet". Men da menneskemassen, som hevdet de ville befri Mursi, beveget seg inn på området, ble de stoppet og skutt på av de militære styrkene på stedet.

Ifølge de første meldingene fra åstedet, med referanse til øyenvitner, ble minst tre demonstranter skutt og drept. Men hærledelsen kom i kveld med en uttalelse der dette ble tilbakevist og hevdet at de kun skjøt med løspatroner og tåregass mot de demonstrerende Mursi-tilhengerne.

"Vår president heter Mursi"
Videre, i ettermiddag, sørget også lederen for Det muslimske brorskapet, Muhammed Badi, for en stor overraskelse da han dukket opp på en islamistdemonstrasjon i Kairo-forstaden Nasr City og holdt en flammende tale. Militære talsmenn hadde allerede i går meldt at Badi var blitt arrestert og anklaget for "oppvigling til drap av demonstranter", men advokaten hans og kollegaer fra Brorskapet nektet for at han var blitt anholdt. Nå viste det seg altså at Ba

Folk har holdt stand på Tahrirplassen i dag

© Alkoga/Flickr/Kureren
di fortsatt er på frifot.

Badi holdt en lengre tale der han understreket at Brorskapet fortsatt anser Mursi som landets legitime president og nektet å samarbeide med de militære og den nye regjeringen inntil Mursi blir sluppet fri og gjeninnsatt.

"Vi skal bære Mursi tilbake på våre skuldre," ropte Badi til en jublende mengde av tusenvis av tilhengere. Han oppfordret til motstand mot de nye styresmaktene og sa at "vi kommer til å ofre sjelene våre og livene våre." Badi kom ikke med noen direkte oppfordring til vold, og han ba også de militære innstendig om å ikke skyte på sitt eget folk.

Badi fikk holde talen sin i fred for inngrep fra de militære. Han forlot Nasr City under et stort sikkerhetsoppbud fra sine egne og er dermed etter alt å dømme fortsatt på frifot.

Det er også usikkert om den store arrestasjonsbølgen av islamister, som startet timer etter kuppet, fortsatt pågår. Militære kilder meldte i går om 300 islamistiske ledere som var fengslet eller etterlyst. Men flere av dem som angivelig var fengslet, slik som Badi og lederen for det islamistiske Frihets- og rettferdspartiet, Khairat al Shater, viste seg i dag altså å være på frifot.

To ledende medlemmer av Brorskapet, som også hadde blitt arrestert etter anklager om oppfordring til vold, Saad al Katatni og Rashad al Baiumi, ble fengslet på torsdag men sluppet fri i dag, ifølge statsadvokatens kontor. Løslatelsene kan tyde på at fengslingsbølgen mot ledende islamister er et forbigående fenomen, men dette er fortsatt svært usikkert.

Parlamentet oppløst
Tidligere i dag oppløste overgangspresident Adli Mansur overhuset i det egyptiske parlamentet. Overhuset, som kun har rådgivende makt, var dominert av islamister. Men dette var også den siste folkevalgte representasjonen i Egypt, da det gamle militærstyre hadde oppløst underhuset allerede for over et år siden.

Jobben til overgangspresident Mansur, den tidligere sjefen for egyptisk høyesterett, er å forberede landet for nyvalg, blant annet ved å definere en ny og rettferdig valglov i samarbeid med de politiske partiene i landet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no