See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 07.11.2013 - "Saudi-Arabia har atombomber på lager i Pakistan"
» 05.07.2013 - Pakistan gjeninnfører dødsstraffen
» 10.05.2013 - Spenning og frykt dagen før valget i Pakistan
» 03.05.2013 - Pakistan rystes av flere politiske drap
» 17.04.2013 - Pakistan: Musharraf får ikke stille til valg
» 24.03.2013 - Musharraf tilbake i Pakistan som presidentkandidatChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nawaz Sharif blir Pakistans nye statsminister etter lørdagens valg
© Nawaz Sharif/Kureren
Politikk - Pakistan

Sharif vil snu pakistansk politikk på hodet

Nawaz Sharif under valgkampen

© Nawaz Sharif/Kureren
Kureren, 13. mai 2013
- Nawaz Sharif blir Pakistans neste statsminister, for tredje gang. Den overlegne valgvinneren ble kuppet de to foregående gangene. Nå skal den konservative politikeren rette opp økonomien og søke fred med Taliban.

"Løven fra Punjab", som Sharif ynder å kalle seg, har klart det igjen. For tredje gang vant lederen for det konservative partiet Pakistans muslimske liga (PML-N) en klar valgseier. Partiet vant i minst 126 valgkretser, og får dermed dette antallet representanter i parlamentet i Islamabad. Dermed mangler det kun 11 representanter for å kapre flertallet i den 272 medlemmer store forsamlingen.

Det venstreorienterte pakistanske folkepartiet, PPP, som sitter ved makten i dag, ble straffet hardt i valget. PPP klarte kun å sikre 31 valgkretser og ble så vidt den nest største politiske kraften i landet. Det nye konservative partiet PTI til den populære tidligere cricketspilleren Imran Khan vant hele 29 valgkretser, ifølge offisielle resultater.

Folkepartiet PPP og president Asif Ali Zardari, enkemannen etter Benazir Bhutto, har åpenbart skuffet velgerne stort i siste valgperiode. Sikkerheten i Pakistan er blitt følbart verre for folk flest, noe som ble tydelig under valgkampen, der minst 130 mennesker ble drept i politisk motiverte anslag. Også økonomien har kommet ytterligere ut av kontroll i de siste årene.

Nå lover valgvinner og forretningsmann Sharif store endringer i politikken. Først og fremst vil han prøve å revitalisere økonomien ved å rekruttere nye investorer til landet og senke konfliktnivået og dermed øke sikkerheten.

For å få til dette, ser det påtroppende regjeringspartiet det som en viktig forutsetning å gjennomføre større endringer i utenrikspolitikken. Blant annet har Sharif annonsert at han ønsker en tilnærming til erkerivalen India, som i motsetning til Pakistan opplever en rivende økonomisk utvikling. Et nærmere politisk og økonomisk samarbeid mellom disse to enorme naboene vil kunne bety et vendepunkt i Pakistan.

For å dempe konfliktnivået i landet, har Sharif også annonsert at han vil se på Pakistans rolle i den USA-ledede "krigen mot terror", som har provosert en stor bølge av islamistisk terror i landet. Som statsminister kan Sharif tenke seg å fjerne Pakistan noe fra den tette alliansen med USA og Vesten, og han vurderer blant annet å forby de svært upopulære amerikanske droneangrepene i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Sharif har videre sagt at han holder døren åpen for å forhandle med pakistanske Taliban, som anses som hovedansvarlig for terrorangrepene i landet, også under valgkampen. Slik håper Sharif å kunne få en slutt på det som nærmer seg borgerkrigstilstander i deler av Pakistan.

Det avtroppende regjeringspartiet PPP er derimot kritisk til fredsforhandlinger med ekstremislamistene. PPP var blant de tre sekulære partiene som ble sterkest utsatt for terrorangrep under valgkampen i april og mai. Disse tre partiene - PPP, ANP og MQM - ble dermed forhindret fra å drive valgkamp for full styrke, og var også partiene som gikk mest tilbake i oppslutning ved dette valget.

Men selv om valgresultatet kan ha blitt noe forskjøvet på grunn av terrorismen, klarte islamistene ikke å nå målet sitt om å torpedere den demokratiske øvelsen. Valgdeltakelsen var nemlig på over 60 prosent, noe som er signifikant høyere enn ved tidligere valg. I pakistanske medier tolkes dette generelt som et folkelig forsvar for demokratiet og et tegn på at man ikke ville la terroren seire.

Og valget var en demokratisk seier i seg selv, da dette er første gang i Pakistans historie at en demokratisk valgt regjering avløser en annen i frie valg.

Og nå blir det spennende for Sharif om også han endelig kan bli sittende gjennom en hel regjeringsperiode. Sharif vant valget i 1990, men de militære presset ham til å si fra seg makten i 1993. Også ved valget i 1997 vant Sharif en overlegen seier og ble på ny statsminister. Men general Pervez Musharraf kuppet ham i 1999. Nå blir det et tredje forsøk for Sharif og for Pakistan.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no