See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bollywood i Filmfestivalen i Cannes
© Festival de Cannes/Kureren
Kultur - India

India feirer 100 år med Bollywood

Kureren, 2. mai 2013 - India feirer i morgen hundreårsjubileet til "Bollywood", populærnavnet på verdens nest største filmindustri: En industri som produserer 1000 filmer i året, sysselsetter 6 millioner mennesker og vokser år for år, selv i økonomiske nedgangstider.

Den 3. mai i 1913 kom den første stumfilmen av D.G. Phalke, kjent som "far til den indiske kinoen", på plakaten i Mumbai. Filmen het 'Raja Harishchandra' og fortalte legenden om en konge som er beskrevet i en av hinduismes hellige bøker. Filmen ble presentert på Coronation kino i Mumbai og ble umiddelbart en stor suksess.

Og dermed var indisk filmindustri født. I de følgende årene ble det produsert flere stumfilmer, spesielt i Madras (nå Chennai), som regnes til opphavsbyen til filmer på det tamilske språket, også kjent som "Tollywood".

Men i disse pionerårene eksisterte det ikke noe Bollywood. Kallenavnet refererer til film på hindi fra byen Mumbai og ble til på 70-tallet, da indisk filmproduksjon overgikk den i Hollywood i antall filmer. Og selv om noen purister ikke liker å bruke begrepet Bollywood fordi det er en parodi på Hollywood, er dette ordet - som ble skapt av filmhistoriker Amit Khanna på 70-tallet - blitt formelt registrert i Oxford English Dictionary.

I 2012, genererte Bollywoodindustrien verdier på rundt 122.000 millioner rupier (13 milliarder kroner), ifølge handelskamrene i India. Og industrien vokser med mellom 7 og 10 prosent hvert eneste år, selv i tider med økonomiske nedgangstider, påpeker den indiske avisen 'The Hindu Business Line' i dag.

Med mellom 800 og 1000 nye indiske filmer hvert eneste år, er det nå kun den nigerianske filmindustrien, "Nollywood", som er større enn Bollywood, målt i antall filmproduksjoner. "Originalen" Hollywood kommer kun på tredjeplass.

Store feiringer planlagt
Det indiske kommunikasjonsdepartement har organisert flere arrangementer for å feire jubileet. De offisielle feiringene kulminerer i morgen, fredag, når den indiske presidenten overrekker en ærespris til den 93-årige skuespilleren Pran Krishan Sikand, et ikon fra Bollywoods gylne æra.

Som del av feiringene arrangeres det i disse dager en filmfestival i New Delhi som viser flere klassiske mesterverk, for eksempel en stumfilm fra 1929, 'The Trow of Dice' av den tyske regissøren Franz Osten, som er den første indisk-europeiske samproduksjonen. Men også nyere tids suksesser, som sagaen 'Gangs of Wasseypur' med ungdomsidolet Anurag Kashyap, vises på festivalen.

Kulturmyndighetene i India har også bekreftet åpningen av et nytt nasjonalt kinomuseum. Det nye museet skal flytte inn i en historisk bygning, Gulhan Mahal i Mumbai, og skal stille ut filmplakater og andre gjensander fra filmindustrien, særlig fra glansårene, 1980-årene.

På internasjonalt nivå er Bollywood blitt veldig mye mer kjent de siste årene, spesielt etter den prisbelønte britiske filmen 'Slumdog Millionaire' (Danny Boyle, 2008), basert på en roman av den indiske diplomaten Vikas Swarup, som er en hyllest til Bollywoods særegne stil.

Bollywoodindustrien kommer også til å være spesiell gjest på årets filmfestival i Cannes (15. til 26. mai), med fire kortfilmer dedikert til hundreårsjubileet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no