See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved Utøya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Edvard Munch: Selvportrett med sigarett, fra 1885
© Munch Museum/Munch-Ellingsen Group/BONO/Kureren
Kultur - Innenriks

Alt klart for tidenes største Munch-utstilling

Kureren, 2. mai 2013 - Om én måned åpner Nasjonalmuseet og Munch-museet i Oslo den bredeste Munch-utstillingen som noen gang har vært laget. Jubileumsutstillingen "Munch 150" presenterer hovedverk fra alle periodene i kunstnerens varierte liv.

I 2013 er det 150 år siden Edvard Munch ble født. Høydepunktet i feiringen er jubileumsutstillingen "Munch 150" på Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

Målet for utstillingen er, ifølge arrangørene, å gi en mest mulig samlet og overordnet fremstilling av Edvard Munchs kunst og kunstnerskap, med over 270 verk fordelt på de to utstillingsstedene. Besøkende vil kunne se en rekke av Munchs kjente hovedverk, men også mindre kjente skatter.

"Vi skal først og fremst feire Edvard Munch, men vi ønsker også å øke kunnskap, nysgjerrighet og begeistring for Munchs liv og kunst både lokalt, nasjonalt og internasjonalt," sier direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.

"Munch er solid plassert i modernismens kanon med verk som Skrik og Solen," supplerer Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet. "Vi har ønsket å rette et fornyende blikk på hans respons på modernistiske problemstillinger, som forholdet mellom kunst og virkelighet, individets plass i verden, den moderne kunstnerrollen og offentligheten," legger Eckhoff til.

Det helhetlige perspektivet på Munchs verk skal reflekteres i utstillingens oppbygning. Verkene dekker en periode på over 60 år, fra han debuterte som 20-åring i 1883, frem til han la ned penslene kort tid før han døde i 1944. Utstillingen følger hans verk og kunstneriske prosjekter mer eller mindre i kronologisk rekkefølge.

Men fremstillingen er også tematisk strukturert. Et gjennomgående tema er Munchs skiftende fremstillinger av seg selv og hvordan han gjentok og bearbeidet bestemte motiver. Blant utstillingens høydepunkter er de nesten komplette rekonstruksjonene av billedseriene Livsfrisen fra 1902 og Reinhardt-frisen fra 1906–07.

Utstillingen springer ut av et samarbeid mellom Munch-museet og Nasjonalmuseet. De to museene har de mest omfattende samlingene av Munchs verk verden over, og er dermed i stand til å realisere en presentasjon av denne størrelsesorden. Av samme grunn er også utstillingen delt mellom to steder. Perioden 1882–1903 vises i Nasjonalgalleriet, mens årene 1904–1944 er representert i Munch-museet.

Men ikke kun egne samlinger skal frem i lyset. Utstillingen ville ikke kunne latt seg realisere uten innlån fra offentlige og private eiere over hele verden, påpeker arrangørene.

Ansvarlige for utstillingen er kuratorer Nils Ohlsen og Mai Britt Guleng fra Nasjonalmuseet og Jon-Ove Steihaug fra Munch-museet. Også jubileumsutstillingen ledsages av en gjennomillustrert katalog som presenterer nye perspektiver ved Edvard Munch og hans kunst.

Utstillingen åpner 2. juni.

Munch-museet kutter bemanningen
Men mens Edvard Munch fyller 150 år, har Munch-museet opplevd drastiske kutt i besetningen. Museet har slitt økonomisk i flere år, og i mars ble en større omorganiseringsplan vedtatt.

Omorganiseringen innebærer blant annet at 15 årsverk kuttes ved Munch-museet. Dette betyr at over 20 prosent av staben mister jobben. Kuttene er mest omfattende blant de ansatte på museet som lager utstillinger og forvalter kunsten - konservatorer, kunsthistorikere og fotografer. Det er derfor en viss frykt for at det blir betraktelig færre utstillinger etter sommerens storsatsning.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no