See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2013 - Kroatia ønskes velkommen i EU
» 08.03.2013 - Alt klart for Kroatias EU-medlemskap











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det europeiske parlamentet i Strasbourg
© EU/Europaparlamentet/Kureren
Politikk - Kroatia

Nasjonalistparti vinner kroatisk EU-valg

EU-motstanderen og høyrepopulisten Ruza Tomasic fikk flest personstemmer i EU-parlamentsvalget i Kroatia

© HSP dr. Ante Starcevic/Kureren
Kureren, 15. april 2013
- Det første valget til EU-parlamentet noensinne i Kroatia ble vunnet av det høyrenasjonalistiske opposisjonspartiet HDZ. Valget, som kommer over to måneder før Kroatia blir EU-medlem, ble preget av en svært lav deltakelse.

I januar i fjor var det folkeavstemning om EU-medlemskap i Kroatia, der hele 66 prosent stemte i favør. Og for tre uker siden fikk kroatene endelig beskjed om at landet hadde oppfylt alle krav til et EU-medlemskap og ville bli fullverdig EU-medlem 1. juli i år.

Men ti års medlemskapsforhandlinger, sammen med økonomisk krise i hele middelhavsregionen, synes å ha slitt på kroatenes engasjement for EU-medlemskapet. I landets første valg på 12 representanter til EU-parlamentet i går, var det nemlig kun 20,84 prosent av velgerne som brød seg med å stemme.

En koalisjon ledet av Kroatias demokratiske union (HDZ) klarte å kapre 32,9 prosent av stemmene ved søndagens valg, ifølge de offisielle resultatene fra valgkommisjonen, noe som vil gi den høyreorienterte koalisjonen 6 av de 12 setene Kroatia nå får i EU-parlamentet.

HDZ er partiet til den berømtberyktede Franjo Tudjman, den nasjonalistiske presidenten som styrte Kroatia med hard hånd fra uavhengigheten i 1992 til sin død i 1999. Etter Tudjmans død, har partiet sett flere maktkamper mellom ultranasjonaliske og moderate konservative fløyer, der sistnevnte i regelen har beholdt kontrollen.

Partiet styrte også landet mellom 2003 og 2011, under høydepunktet av forhandlingene med EU, og måtte da bedre forholdene for den serbiske minoriteten og sende kroater etterlyst for krigsforbrytelser til domstolen i Den Haag. HDZ er nå medlem av Det europeiske folkeparti, sammen med blant annet norske Høyre, svenske Moderaterna, tyske CDU og Berlusconis PdL.

Men innen den høyrenasjonalistiske koalisjonen ved dette valget, ledet av HDZ, var det også mer populistiske grupperinger som deltok. Betegnende nok, var det EU-motstanderen Ruza Tomasic fra et mindre høyrepopulistisk parti som fikk desidert flest personstemmer. Hun fikk totalt 26,0 prosent av stemmene.

Ved gårsdagens valg vant dermed HDZ-koalisjonen over Det sosialdemokratiske partiet (SDP) til Kroatias statsminister Zoran Milanovic, som fikk 32,1 prosent av stemmene og vil få 5 representanter i EU-parlamentet. Ett siste EU-parlamentssete går til det sosialistiske Arbeiderpartiet, som fikk 5,8 prosent av stemmene.

Gruppen av europeiske sosialistiske partier gratulerte i dag likevel SDP med "et solid valgresultat". Men gruppeleder Hannes Swoboda beklagde "den lave valgdeltakelsen" og sa at han regnet med denne ville øke ved neste valg til EU-parlamentet i Kroatia, når velgerne fikk se hva representantene faktisk jobbet med. Neste valg vil allerede være om ett år, når hele EU-parlamentet står for valg.

Kroatisk presse tolker derimot i dag valget som et stort nederlag for de regjerende sosialdemokratene, som gjorde sitt dårligste valg siden 2007. "Sentrumsvelgerne har snudd ryggen til SDP fordi regjeringen ikke kan fremvise noen som helst resultater," kommenterte den liberale dagsavisen 'Jutarnji List' i dag.

Avisen forklarer den svært lave valgdeltakelsen med at velgerne visste altfor lite om de heller ukjente kandidatene til EU-parlamentet. Dessuten hadde valgkampen vært svært intetsigende og ikke tatt opp noen engasjerende emner. Ifølge 'Jutarnji List' hadde det vært mest snakk om EU-parlamentarikernes høye lønninger og deres engelskkunnskaper i perioden før valget.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no