See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 20.09.2013 - Norsk besøksboom ved svenskekysten
» 13.05.2013 - Eurovision: Sverige halverte budsjettet ift Norge
» 04.04.2013 - Momskutt ga boom for svensk restaurantbransje











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vasaskipet, som sank i Stockholms havn i 1628, er Sveriges største turistattraksjon
© Statens Maritima Museer/Kureren
Kultur | Reise - Sverige

Svenskene bygger om Vasamuseet etter rekordbesøk

Kureren, 9. april 2013 - I Sverige må Vasamuseet i Stockholm bygges om etter at det har doblet antall besøkende. Museet, som huser der nyrestaurerte Vasaskipet som sank i 1628, ble bygd for 20 år siden og dimensjonert for 600.000 besøkere per år. Alt for lite, viser det seg.

Som krigsskip, var Vasa en enestående fiasko. Det sank allerede på jomfruturen, rett etter sjøsettingen. Men de store mengdene turister som årlig besøker Vasamuseet synes å gjenopprette skipets ære. Så stor er pågangen, at museet må bygges ut. Derfor er det nå stengt for en kortere periode for å muliggjøre ombyggingen.

Bygningen ble tegnet i 1980-årene for å motta rundt 600.000 besøkende årlig. Mer enn dette var det ingen som kunne forestille seg. Men siden åpningen i 1990 har besøkstallene skutt i været, og Vasamuseet er blitt et "must" for Stockholms besøkende. I de siste årene har besøket nådd mer enn 1,1 millioner besøkende, noe som har betydd lange køer av turister som må vente ute før de får beskuet skipet.

Byggearbeidene, som startet i september 2011 og har et budsjett på mindre enn 100 millioner norske kroner, har tvunget museet til å holde stengt siden 18. mars. Men 1. mai gjenåpner Vasamuseet, med 1.600 kvadratmeter ekstra.

De nye arealene skal brukes til å huse museumsbutikken, et rom for midlertidige utstillinger og et stort resepsjonsområde, der besøkende kan vente under tak før de får gå inn i selve utstillingen. Med arealutvidelsen øker museets kapasitet med 400 personer, slik at det nå vil ha plass til 2000 besøkende av gangen.

Prosjektet utføres av de samme arkitektene som tegnet den opprinnelige bygningen, svenskene Göran Månsson og Marianne Dahlbäck, og inneholder mange referanser til den nasjonale arkitekturtradisjonen, ifølge museet.

"I det ombygde Vasamuseet vil vi komme til å kunne ta imot flere besøkende, og vi åpner opp mer rom i nærheten av selve skipet," forklarer Vasamuseets leder Marika Hedin. "I den nye hallen kan vi dessuten fordype og utvide fortellingen om Vasa og hennes tid," legger Hedin til.

Vasamuseet er en av landets største turistattraksjoner. Museet er det som er mest besøkt av utenlandske turister i hele Sverige, og hadde i fjor en omsetning som oversteg 82 millioner norske kroner. Ifølge kulturinstitusjonen, kommer de største besøksgruppene fra USA, Tyskland og Russland.

Norge kan ikke konkurrere
På norsk side av Kjølen er det lite i kultursektoren som kan konkurrere med Vasamuseet hva angår besøkstall og lønnsomhet. Alle de mest kjente museene i Oslo har langt færre besøkende. Landets internasjonalt mest kjente museum, Munch-Museet, har i et rekordår kun 125.000 besøkende. Mer suksess har Kon-Tiki-museet, med 200.000 besøkende, mens Folkemuseet blir besøkt av 250.000 hvert år.

De største besøkstallene har imidlertid Nasjonalgalleriet, med rundt 400.000 i året. Når det nå forventes at regjeringen bevilger 5,3 milliarder kroner til et nytt Nasjonalmuseum, med planlagt åpning på Vestbanen i Oslo i 2018, håper museumsleder Audun Eckhoff på rundt 700.000 besøkende årlig.

Det eneste kulturbygget i Norge som kan "konkurrere" med Vasmuseet er Den Norske Opera og Ballet med sitt populære tak. Den besøkes årlig av 1,6 millioner mennesker. Men som arrangør av kultur- og underholdningseventer kan Operaen ikke sammenliknes med museer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no