See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 12.11.2013 - Gratis kollektivtransport ble en fiasko i Estland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stø kurs: Estlands finansminister Jürgen Ligi
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Økonomi - Estland

Estisk vekst trosser eurokrisen

Kureren, 8. april 2013 - Det baltiske eurolandet Estland oppjusterer vekstprognosene. Den økonomiske veksten på mellom 3 og 4 prosent i år og i 2014 drives av økt innenlandsk konsum og styrket eksport, særlig rettet mot Skandinavia.

Finansdepartementet i Tallin offentliggjorde i dag sine nye vekstprognoser for landet, som ble betydelig oppgradert fra forrige prognose i august i fjor. For inneværende år, forventer ministeriet en vekst på 3,0 prosent. Til neste år vil veksten til og med nå 3,6 prosent, som er en oppjustering på 0,2 prosentpoeng.

"Selv om EU og eurosonen er i resesjon og de siste vekstprognosene tenderer til å bli nedjustert, tillater de lysere utsiktene til Estlands eksporter og en beskjeden direkte økonomisk samhandling med de søreuropeiske landene en mer optimistisk vurdering av flere indikatorer for den estiske økonomien enn prognosene fra sist sommer," forklarer finansdepartementet i Tallin.

Bare for noen måneder så det annerledes ut. I februar meldte det samme departementet om fall i den estiske eksporten og importen, som i stor grad skyldtes økte drivstoffpriser.

Men selv om Estland siden 2010 har vært del av eurosonen, har det baltiske landet lite økonomisk samkvem med de eurolandene som i dag opplever en krise. Estisk eksport er derimot fokusert på de relativt trygge markedene i Nord-Europa. De største destinasjonene for estisk eksport er Sverige, Finland, Russland og de baltiske naboene Latvia og Litauen. Alle disse markedene, uten Finland, opplever moderat eller sterk vekst.

Ifølge prognosene fra departementet, vil estisk eksport øke med 4,5 prosent i år. Deretter vil økningen være på 6 prosent i 2014 og "stabilisere seg i underkant av 7 prosent de følgende årene," heter det. Men dette forutsetter at etterspørselen i utlandet igjen begynner å vokse.

Finansdepartementet i Tallin forutser videre en solid vekst i innenlandsk konsum og private investeringer. "Viljen til forbruk har økt som følge av bedre sysselsettingstall og økte realinntekter," ifølge ministeriet. I tillegg stimulerer annonserte kutt i lønnsskatten i 2015 til økt forbruk, hevder den samme kilden.

Samtidig som den estiske økonomien vokser, synker også arbeidsledigheten sakte men sikkert. Departementet forventer en beskjeden nedgang på rundt 0,35 prosentpoeng i år. Men ikke før i 2017 vil sysselsettingen nå omtrent det nivået den hadde før krisen i 2008-09 og arbeidsledigheten synke til rundt 7 prosent, ifølge prognosen. Ifølge EuroStat, ligger ledighetsraten i Estland nå på 9,9 prosent.

EuroStat bekreftet også i mars at Estland er blant de få landene i EU som fortsatt registrer solid vekst, sammen ned sine baltiske naboer. Det europeiske statistikkbyrået anslår den aktuelle estiske veksten til 3,4 prosent, sammenliknet med 5,7 prosent i Latvia og 3,0 prosent i Litauen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no