See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den gamle paleiske overflaten som kommer til syne på Davrefjell er nå en "fornvidde"
© Peter Fend'a/Flickr/Kureren
Kultur | Viten - Innenriks

Ny ordbok: Dovrefjell er no ei "fornvidde"

Norsk geologisk ordbok

© Akademika Forlag/Kureren
Kureren, 20. mars 2013
- Ei ny Norsk geologisk ordbok ynskjar å styrkja norsk som geologisk fagspråk. Forfattarane har arbeidd fram gamle og nye norske motstykke til framandspråklege faguttrykk, og har blant anna omdøypt "paleisk overflate" til "fornvidde".

"For oss har det vore viktig å finna norske uttrykk for latinske eller engelske faguttrykk," seier Inge Bryhni frå Naturhistorisk museum i Oslo, ein av forfattarane av den nye ordboka. "Med andre geologar vil vi alltids klara å kommunisera, men vi ynskjer at boka òg skal vera nyttig for folk utanfor fagområdet."

"Ikkje minst håpar vi at dette kan gjera at boka kan duga som hjelpemiddel for geologar som ynskjar å formidla faget," legg Bryhni til. Skal nordmenn klara å utvikla norske faguttrykk, slik Språkrådet ynskjer, meiner han at norske fagfolk må tora å leika seg med språket.

Sjølv drog han og medforfattar Ellen Sigmond ved NGU (Norges geologiske undersøkelse) til hytta hennar i Trøndelagsområdet ein gong i året og pønska ut nye norske faguttrykk. Dei fleste vart forkasta.

"Men noko av det vi kom opp med, syntest vi var brukbart. Ta til dømes ordet 'peneplan', der pene er det latinske ordet for nesten. Det kjenner jo ikkje folk flest til. I staden kom vi opp med 'fornplan', sidan dette planet er svært gammalt."

Andre døme på fornorskingar frå boka er "fornvidde" for det gamle "paleisk overflate", "ryggside" for tidligare "dorsalside", "grunnmasse" for "matriks" og "jordsig" for framandordet "solifluksjon".

Bryhni har fleire gonger vore sensor for eksamensoppgåver frå studentar som i hovudsak har hatt utanlandske forelesarar. Det faglege har han ikkje hatt noko særskilt å setja fingeren på, men norsken omtalar han som skrøpeleg.

Norsk geologisk leksikon har vorte godt motteke i det geofaglege miljøet, men mykje vil ha meir: fleire har teke til orde for at innhaldet bør leggjast på nett, og kanskje òg i ein app.

"Dette er vel og bra, men det ville vere dårlig gjort mot forlaget som har satsa pengar på å gje ut boka," seier Bryhni. "Forfattarane har òg rettar som ein ikkje kan sjå bort frå. Men når boka er utseld, og forfattarane har klar ein oppdatert versjon, kan det godt tenkjast at vi i samråd med forlaget vil leggja ut innhaldet som app," legg han til.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no