See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Landskapet Le Morne på sørvestspissen av Mauritius er skapt av vulkanisme
© Rep. Mauritius/Kureren
Viten - Mauritius | Réunion og Mayotte

"Nytt kontinent" funnet under Mauritius, Réunion

Linjene viser bevegelsen av vulkanen på Réunion over titals millioner år (tall i sirklene). Brun farge viser kontinenter inkludert kontinentalsokkelen.

© Bernhard Steinberger/GFZ/Kureren
Kureren, 25. februar 2013
- "Mauritia" er navnet forskere gir det nyoppdagede mikrokontinentet i Det indiske hav, som løsnet da Madagaskar og India begynte å gli fra hverandre for 60 millioner år siden. Et tykt lag lava har hittil skjult kontinentfragmentet.

Tyske, norske og sørafrikanske forskere ved Det tyske geoforskningssenteret i Potsdam, utenfor Berlin, har offentliggjort oppsiktsvekkende funn fra øyene Mauritius og Réunion som viser at de to kjente ferieparadisene midt i Det indiske hav ikke ble skapt av vulkanisme alene. Tvert imot ligger de på restene av et såkalt mikrokontinent som forskerne har døpt Mauritia.

Mauritia løsnet fra Madagaskar og India da disse to delene av storkontinentet Gondwana begynte å drive fra hverandre for 60 millioner år siden. Stor vulkansk aktivitet i området dekket imidlertid kontinentfragmentet med tykke lavamasser, slik at Mauritia hittil ikke har blitt gjenkjent som et mikrokontinent, ifølge forskerne.

Forskerne konkluderer også at det trolig er mange flere uoppdagede mikrokontinenter i verdenshavene. Et sammendrag av studiet ble offentliggjort i den siste utgaven av det prestisjetunge fagbladet 'Nature Geosciences'.

Ifølge forskerne, er de fleste tilfeller av en kontinentdeling forbundet med dannelsen av enorme bobler av overopphetet smeltet stein i mantelen. Disse stiger opp fra dypere lag i mantelen og danner dermed svakheter i kontinentalplatene, som mykes opp til den til slutt sprekker. "Slik brakk den østre delen av urkontinentet Gondwana fra hverandre for rundt 170 millioner år siden. Først ble det skilt ut én del, som i sin tur delte seg i Madagaskar, India, Australia og Antarktis og senere vandret til de posisjonene de har i dag," oppsummerer forskerne.

Da Det indiske hav ble til gjennom denne oppdelingen, ser det ut til at mantelboblene som i dag befinner seg under øyene Marion og La Réunion har spilt en viktig rolle. "Når bruddsonene ligger ved randen av en landmasse - i dette tilfellet Madagaskar og India - kan fragmenter splittes fra dem," forklarer studien. Øygruppen Seychellene er et allerede kjent eksempel på slike kontinentfragmenter.

De flernasjonale forskerne har undersøkt sandkorn av lava fra strendene på Mauritius. Sandkornene inneholdt halvedelsteinen zirkon som ble aldersbestemt til mellom 660 og 1970 millioner år gamle og ble, ifølge forskerne, tatt med i dagen da lavaen brøt gjennom kontinentalskorpen med tilsvarende alder. Dermed konkluderer de med at det ligger et gammelt mikrokontinent under lavamassene på Mauritius.

Forskerne Pavel Doubrovine fra Universitetet i Oslo og Bernhard Steinberger fra forskningssenteret i Potsdam beregnet videre det geohistoriske sporet etter varmeflekken ("hot-spot") i mantelen, som nå er under øya Réunion. "Vi klarte å påvise at kontinentfragmentene har vandret temmelig nøyaktig over Réunion-boblen, noe som forklarer at disse har blitt dekt av vulkanske bergarter," sier Steinberger.

Man har hittil oppfattet at øyene sørøst i Det indiske hav, inkludert Réunion og Mauritius, kun har blitt til som resultat av varmeflekken i mantelen under Réunion, på samme måte som øygruppen Hawaii. Doubrovine og Steinberger konkluderer med at de tvert imot representerer mikrokontinentet Mauritia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no