See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 11.09.2013 - Første funn av liv i sjøene under isen i AntarktisChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Søppeldeponiet ved den kinesiske stasjonen "Great Wall" på King Georgeøya utenfor Antarktis
© Anja Nordt/FSU/Kureren
Viten - Antarktis

Forsøplingen har nådd Antarktis

Kart: Stasjonene og veinettet på Fildeshalvøya, King Georgeøya

© Hans-Ulrich Peter/FSU/Kureren
Kureren, 12. februar 2013
- Selv Antarktis har nå sine egne søppeldeponier. Økologer er forbauset over hvor mye søppel deres forskerkollegaer på de mange stasjonene på kontinentet produserer, og hvor lite miljøbevisste de er.

"Naturen i Antarktis er på ingen måte så 'urørt' som mange forestiller seg," sier Hans-Ulrich Peter fra det østtyske Universitetet i Jena, som har redigert en lengre rapport om miljøtilstanden rundt forskningsstasjonene på kontinentet.

Rapporten beskriver hvordan kilometerlange hjul- og beltespor pløyer gjennom den sparsommelige vegetasjonen. Rester av forsøksbygg og forlatte utposthytter faller langsomt sammen. Søppel, til dels også farlig avfall som kjemiske produkter, utrangerte oljefat eller bilbatterier, ligger omkring usikret. Ved kysten er det partier med oljesøl fra oljehavarier eller ukyndig omgang med drivstoff på stasjonene. I tillegg finnes et økende antall innførte planter og dyr rundt stasjonene.

"Med tiden har vi fått et veritabelt søppelproblem i Antarktis," konkluderer Peter.

Problemet er størst på Fildeshalvøya, som ligger vest på King Georgeøya. Denne øya, med et relativt gunstig klima til Antarktis å være, er den største av Sør-Shetlandsøyene utenfor tuppen av Den antarktiske halvøy. Øygruppen kreves av Chile, Argentina og Storbritannia, og har den største tettheten av permanente stasjoner i Antarktis. Det har ofte vært hevdet at flertallet av helårsstasjonene har større politisk enn forskningsmessig verdi.

På den isfrie Fildeshalvøya er det seks helårsstasjoner, et stort antall utposter og en flyplass. Den største er den chilenske Freistasjonen, som også tjener som servicestasjon for de andre, men også Kina, Russland og Uruguay har helårsstasjoner på halvøya. Anslagsvis 300 forskere og arbeidere overvintrer på King Georgeøya. Rundt Freistasjonen har Chile også etablert bygda Villa Las Estrellas, med skole, sykehus, postkontor, bank og kirke, i tillegg til et pensjonat og en butikk.

I tillegg til forskerne og de fastboende, belastes King Georgeøya av en økende turisttrafikk, særlig av cruiseskip om sommeren. Også fly- og helikoptertrafikken på øya er sterkt økende, ifølge beregninger fra Peter.

Økologen har besøkt Fildeshalvøya jevnlig siden 1983 og observert hvordan aktiviteten i Antarktis har vokst fra år til år, samtidig som miljøbelastningen i det skjøre økosystemet har økt. "Fildeshalvøya er et av de største isfrie områdene i Antarktisk, med relativt stor biodiversitet," sier Peter. De to eneste blomsterplantene i Antarktis - antarktisk perleurt og antarktisk hårgress - er utbredt her, noe som gjør vegetasjonen på halvøya unik.

"På grunn av de ekstreme klimatiske forutsetningene vil den skjøre vegetasjonen bruke svært lang tid for å gjenopprette seg," sier Christina Braun, som har besøkt området syv ganger. "Spor etter kjøretøy vil være synlige i årtier," har Braun observert.

Oljesøl i Biologbekken utenfor den chilenske forskningsstasjonen Frei på King Georgeøya

© Anja Nordt/FSU/Kureren

I tillegg er den unike vegetasjonen truet av fremmede planter som har kommet til øya med forskerne. "For flere år siden fant vi fremmede gressarter i nærheten av den russiske forskningsstasjonen Bellingshausen," sier Braun. Økologen var forbauset over at det først og fremst var forskerne selv som introduserte fremmede planter og insekter. Mens turistene rutinemessig blir utsatt for en grundig rens av personalet på cruiseskipene, har flere av forskningsstasjonene ingen rutiner overhodet for å hindre at forskerne tar med seg frø eller insekter til øya.

Likevel er det søppelet som er det største problemet, ifølge Peter og teamet hans. Store deler av Fildeshalvøya brukes eller har tidligere blitt brukt som søppeldeponier. Overalt i nærheten av de mange stasjonene er det tegn av tidligere søppelplasser, ofte dekket til av sand og grus. På 2000-tallet har det vært et visst opprydningsarbeid, og det er blitt etablert tre sentrale søppeldeponier på halvøya. De største ligger i forbindelse med Freistasjonen og den kinesiske stasjonen "Great Wall". Totalt 5.200 kvadratmeter brukes nå til åpne deponier.

Men som følge av erosjon kommer mange av de gamle deponiene frem i lyset igjen og avdekker gamle miljøsynder. "Det dukker i økende grad opp objekter som betegnes som farlig avfall, blant annet batterier, medikamenter, beholdere med kjemikalierester, så vel som oljefat og oljete bilbatterier," står det i rapporten.

Store områder av halvøya er regelrett forsøplet, skriver Peter.

Særlig i området rundt den kinesiske stasjonen ble det gjort funn av søppel utenfor de regulære deponiene. Videre fant forskningsteamet særlig store mengder av sørkoreansk søppel, som trolig stammer fra den sørkoreanske stasjonen King Sejong lenger øst på King Georgeøya. Peter kritiserer særlig sterkt "mangler i søppelforvaltningen" hos sørkoreanerne.

"Dersom det ikke gjøres grunnleggende endringer, vil den negative innflytelsen på miljøet bare forsterke seg i de kommende årene," maner økologen.

Temaet har anbefalt å gjøre om forvaltningen av Fildeshalvøya til et "særskilt antarktisk forvaltningsområde" (ASMA), som det finnes flere av på kontinentet. Dette ville gitt rettslige forpliktelser til en god miljøforvaltning, men territorialkonflikten mellom Chile, Argentina og Storbritannia har hittil hindret en slik løsning.

Fordypende informasjon
Rapporten fra Universitetet i Jena er tilgjengelig på tysk på denne lenken, og på engelsk på denne lenken (begge i pdf-format).    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no