See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 01.04.2014 - Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstol











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kvegmarkedet i Niamana, Bamako, er det største i Mali
© ILRI/Kureren
Økonomi - Mali

Krig og kupp har ødelagt Malis økonomi

Kureren, 8. februar 2013 - Mali har fått innvilget kriselån fra Pengefondet for å klare å betjene utenlandsgjelden. Konflikten i Nord-Mali har snudd en rask økonomisk vekst i landet til en nedgang, og regjeringen er pålagt en streng sparepolitikk.

Inntil nylig var Mali et av Afrikas mønsterdemokratier. Det svært fattige landet gjorde økonomiske stormskritt og hadde et håp om å forlate bunnplasseringene i de globale levekårsstatistikkene. Den økonomiske veksten i 2009 var på 4,5 prosent. I 2010 steg den til og med til 5,8 prosent. I begynnelsen av 2011 spådde Pengefondet (IMF) at Mali ville oppleve årlige vekstrater på minst 5 prosent i mange år fremover.

Men veksten bremset opp allerede det samme året. I 2011 var det innhøstningen som slo feil i store deler av landet grunnet tørke. Militærkuppet i 2012 og den påfølgende løsrivelsen av Nord-Mali, samt borgerkrigen i landet, lot fjoråret også bli et økonomisk katastrofeår.

Ifølge Pengefondets nyeste beregninger, frigitt i dag, gikk det maliske nasjonalproduktet (BNP) tilbake med 1,5 prosent i 2012. For et utviklingsland som Mali er dette ekstra katastrofalt. Befolkningen i landet øker med rundt 3 prosent årlig, slik at en nullvekst i BNP tilsier en reell tilbakegang på 3 prosent for den maliske befolkningen.

"Malis økonomi sliter etter en rekke sjokk," ifølge den nyeste IMF-analysen, som lister opp "den dårlige innhøstningen i 2011, statens tap av kontroll over den nordlige delen av landet etter angrepene fra opprørstropper og militærkuppet i mars 2012." Som følge av kuppet har Malis samarbeidspartnere frosset bistanden i påvente av en troverdig demokratiseringsprosess. Også investorene vendte Mali ryggen i denne politisk ustabile perioden.

I 2012 sviktet derfor statsinntektene, særlig på grunn av kuttene i bistand og sviktende skatteinntekter. Samtidig måtte Mali importere mer matvarer, og matvareprisene på verdensmarkedet økte betydelig i fjor. Dermed ble betalingsbalansen dramatisk forverret, og i løpet av høsten klarte landet ikke lenger å betjene sine utlandslån.

Militærregimet i Bamako har lagt frem et sparebudsjett for 2013, med store kutt subsidiene og nye skatter på drivstoff. Ifølge Pengefondets ansvarlige for Mali, Min Zhu, er 2013-budsjettet både "ambisiøst" og "troverdig". Følgelig har fondet gitt Mali et ekstraordinært kriselån på 18,4 millioner US dollar (rundt 100 millioner kroner).

Min Zhu håper lånet vil "katalysere økonomisk støtte fra Malis internasjonale partnere" - en oppfordring til samarbeidspartnerne om å gjenoppta bistanden. Norsk bistand til Mali har tradisjonelt vært liten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no