See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Sammenbrudd i klimaforhandlingene i Warszawa
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Denne snitselen er 100 prosent planteprodusert, i følge Fraunhoferinstituttet
© Kureren/Fraunhofer IVV
Samfunn | Viten - Verden

Tyske forskere presenterer vegetarsnitslen

Kureren, 8. mars 2012 - Den er laget av hvete eller soyabønner, men ser ut som en svinefilet og har fibre på linje med kjøtt slik at den tygges som en snitsel. Og den kan masseproduseres til samme pris som kjøtt.

Det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer presenterte denne uken vegetarsnitslen, utviklet innen rammen av EU-prosjektet "LikeMeat", som søker å finne økologisk forsvarlige alternativer til det stadig økende konsumet av kjøtt.

"Det ser ut som en snitsel, det er saftig og fiberaktig som en snitsel og det tygges til og med som en ordentlig snitsel," skryter Fraunhoferinstituttet i en pressemelding. Kun smaken holder ikke helt mål enda: "Det jobbes fortsatt med aromaen," innrømmer instituttet, men dette anses som et mindre problem som vil kunne løses i løpet av få måneder.

Ingrediensene er kun åkerprodukter. Forskerne har klart å produsere denne kjøttetterligningen av flere lettdyrkede planter. Eksempler inkluderer "hvete og erter eller lupiner og soyabønner." Med et bredt spekter av oppskrifter håper forskerne dermed å kunne nå grupper med forskjellige matallergier.

For å produsere et kjøttsubstitutt med riktig konsistens, måtte forskerne finne en ny måte å behandle planteproteiner på. Forskningsleder Florian Wild avslører at blandingen av planteproteiner og vann må kokes og avkjøles sakte - i motsetning til den raske avkjølingen som er vanlig i matvareindustrien - slik at "proteinmolekylene begynner å danne kjeder."

"Slik oppstår det en fibrøs struktur som ligner veldig på kjøttets struktur," forklarer forskerne.

Teknikken er verken dyr eller komplisert. Fraunhoferinstituttet har konstruert en "vegetarisk snitselfabrikk" som er på størrelse med "to bordtennisplater og produserer et endeløst kjøttstykke, omlag en centimeter tykt, som kan formes etter ønske, til små grytekjøttstykker eller til hele snitsler." Prototypen kan produsere 60 til 70 kilo kjøttsubstitutt i timen, eller 300 til 500 kilo om dagen. Maskinen presenteres på Anuga FoodTec-messen i Köln fra 27. til 30. mars.

EU-prosjektet "LikeMeat" finansierer flere forskningsprosjekter i Europa som har som mål å utvikle økologisk og forbrukermessig bærekraftige kjøttsubstitutter. Hovedmålet er å snu verdenstrenden mot et økende kjøttforbruk som anses å være lite bærekraftig.

"For å bygge opp ett kilo kjøtt må oppdrettsdyrene spise fem til åtte kilo gress og korn. Det hadde vært enklere og mer bærekraftig dersom man kunne bruke såkornet til å lage kjøttet direkte, uten omveien om dyret," mener Fraunhoferinstituttet.

Forskerne ser også et større marked for kjøttsubstituttet, ikke kun for vegetarianere og matallergikere. I følge Wild har det blitt gjort flere forbrukerundersøkelser i Europa som viser at store befolkningsgrupper er villige til å slutte å spise kjøtt dersom det hadde vært et bedre utvalg av alternativer.

Det viktigste, i følge EU-prosjektet "LikeMeat", er at substituttet er en god etterligning av vanlig kjøtt, at det har relativt lang holdbarhet, at det ikke er dyrere enn kjøtt og at det er egnet for både vegetarianere og allergikere. Dette, hevder Wild, har Fraunhoferinstituttet nå klart.

Om vegetarsnitselen finner veien til markedet og om forbrukerne ønsker den velkommen, det gjenstår imidlertid å se.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no