See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstillingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Elvene Sava og Donau danner kulisse for mange spisesteder i Beograd: Her, grillet karpe hos Kod Žiće, en husbåt på Sava
© Pablo Gracia/Verdensmat.no

Serbia
Kultur | Reise

Beograd: Balkans fyrige mathovedstad

Guilty pleasure? I gaten Balkanska serveres det nydelige pljeskavica

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
Kureren
- Det er lett å bli begeistret på restaurant i Beograd når selv hurtigmaten er en fest. Blant shabby-chique lokaler, illegale husbåtrestauranter og glorete palasser for de nyrike er det overflod av autentiske matopplevelser man kun kan få i nettopp Serbias hovedstad.

Det er vanskelig å unngå "guilty pleasures" når man er på matreise i Beograd. For min del er det denne forbaskede pljeskavicaen, en grisegod forløper til hamburgeren, som lokker meg hver kveld på vei hjem fra byen.

Bulen ser ut som en hurtigmatkjede av de verste. Neonlys. Personal i røde uniformer. Navnet er "Good food", noe som i regelen betyr det stikk motsatte. Men her er man langt fra hurtige. Det tar 10-15 minutter å steke en pljeskavica på åpen ild. Bestiller du det himmelske grillspydet ražnjići, tar det enda lenger tid.

"Skal du ha kajmak, ajvar, crème fraîche?" Merk, verken ketchup, sennep eller noen "BBQ-saus" er nevnt i spørsmålet! "Ajvar og kajmak, takk!" Ajvar er en fyldig serbisk paprikapuré, mens kajmak er "snerken" fra råmelken. Begge deler passer perfekt på grillet kjøtt med litt røyksmak. Og bedre nattmat får du ikke noen steder gatelangs i Europa!

Men denne "hurtigmaten" tåler også dagens lys. Grillmat er en av de store spesialitetene i Serbia, særlig svinekjøtt. Pljeskavica serveres på de fleste restauranter (om enn ikke så gode som gatelangs). Ražnjići er definitivt restaurantmat, gitt at så å si enhver restaurant i Beograd har en ekte grill (med åpen ild) på kjøkkenet. Der grilles det også et stort antall andre griseretter, med et utmerket resultat.

Selv om Beograd er en innenlandsby, er fisk og sjømat likevel viktige innslag på menyen. Beograd ligger der den store elven Sava løper inn i Donau, og det setter sitt preg på det lokale kjøkkenet.

Ikke bare er et stort antall av storbyens restauranter plasse

Guilty pleasure 2: Den beste "hurtigmaten", inkludert pljeskavica og ražnjići, serveres på "Good Food" ved Zeleni Venac

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
rt ved og på elvene - husbåtene på Sava og Donau er legendariske - men de benytter seg også massivt av elvefisket. Mange typer mellomeuropeisk ferskvannsfisk står derfor på menyen, med hovedvekt på karpe, stør og den feite elvefisken malle. Disse havner hovedsakelig på grillen.

Eller også i gryta: En serbisk fiskesuppe, "riblja čorba", står ikke tilbake for noen, selv ikke den mer kjente franske varianten bouillabaisse. Rikelig med paprikapulver gjør denne lokale spesialiteten til en spesielt minneverdig opplevelse.

Og så er det perfekt grillet blekksprut, kongereker, scampis, tunfisk ... Blir det feil med sjømat i den serbiske hovedstaden, gitt at Serbia ikke engang har kystlinje? Vel, for ikke lenge siden var Beograd Jugoslavias hovedstad og man snakket om et jugoslavisk kjøkken, noe som inkluderte den sjømaten som nå går under begrepet "kroatisk kjøkken". Og akkurat som kokkene i Madrid er blant de beste på spansk sjømat, er kokkene i Beograd blant de beste på jugoslavisk sjømat ... unnskyld, kroatisk sjømat.

Beograd flommer over av restauranter og mer eller mindre pretensiøse spisesteder. "De er altfor mange, og de fleste klarer seg bare i et halvt år," sier Predrag Rolovic fra Serbias turistkontor til Kureren. For oss turister har det fordelen at det finnes et enormt utvalg, og det til skamløst lave priser.

Det er nesten så man må sette seg som mål å spise middag to ganger om dagen for å prøve å få med seg det viktigste og det beste. Og kombinere det med lange fotturer, som det er nok av formål med: Festningsverket i sentrum, D

Holesterol har gått fra shabby-chique til chique, men er fortsatt en trivelig møteplass

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
onaus og Savas løp, bydelen Zemun som var på andre siden av grensen, i Østerrike-Ungarn, for 100 år siden, eller øya Ada Ciganlija med flere kilometer sandstrand og uhemmet Syden-uteliv.

Og når man er god og mett, er det også svært så gode drikkevarer i Beograd. Serbia er et ølland (og internasjonale ølsorter er akkurat nå høyt på moten), men har også tradisjoner som vinland. Druesorter som prokupac, kadarka (røde) og smederevka (hvit) finnes kun i Serbia, og er i ferd med å utvikles til serbiske kvalitetsmerker.

For mer eventyrlystne er rakia, lokalt fruktbrennevin, en spennende utfordring. Rakia er, i de fleste tilfeller, vesentlig bedre enn de billige (og forferdelige) slivovicene man får påspandert i Kroatia. En god rakia, for eksempel av plomme, lagres i rundt 5 år, og skal være en perfekt balansert blanding av 4-5 av de 10-15 typene plommer som dyrkes for dette formålet i Serbia. Finner du din favorittrakia, vil letingen være verdt morgendagens hangover!

Utelivsguide til Beograd
Good food
Ved den sentrale bussholdeplassen Zeleni Venac ligger det som ser ut som en håpløs hurtigmatkjede. I virkeligheten er "Good food" et av de beste stedene i Beograd for å spise en pljeskavica (en hamburgerlignende rett av svinekjøttdeig servert i pitabrød). På "Good food" kan jeg anbefale en Gurmanska pljeskavica - eller å arbeide seg gjennom hele menyen.

NB: Du har ikke vært i Serbia dersom du ikke har smakt en pljeskavica, eller "pljeska", som det heter på folkemunne i Beograd!

Restoran "?"
I gamlebyen i Beograd l

Lorenzo i Kakalamba: Fusjon mellom Pirot i Sør-Serbia og Firenze, med god mat og pynten i fokus

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
igger "?" (ja, den heter "Spørsmålsmålstegn", eller "Snak pitanja" på serbisk), byens eldste restaurant, og en av de mest kjente. Mange anbefaler derfor "?". Atmosfæren er svært god, bakgården er koselig og miljøet er autentisk. Men kvaliteten på kjøkkenet er godt under middels, mens prisene er blant de høyeste i Beograd. Vi spiste en pljeskavica (håpløs!) og gryteretten musćalica (spiselig), og var alt i alt først og fremst skuffet. Vi kommer eventuelt tilbake på et glass vin eller en pils. Gjestene her er stort sett turister.

Holesterol
Holesterol var en annen gjenganger blant anbefalingene vi fikk på forhånd. Dette er en kjent hipsterrestaurant som skulle være representativ for det typiske Beograd-fenomenet shabby-chique. Men litt for mange anbefalinger i guideboken Lonely Planet og på Trip Advisor har fått eierne til å skifte stil til noe mer forfinet. Den uformelle stilen opprettholdes nå heller i nabolokalene, som også domineres av hippe, yngre turister.

På Holesterol prøvde vi de klassiske gryterettene musćalica og gulaš. Begge kom lunkne og med potetmos ved siden av. Sausene var enkle og preget av meljevning. Holsterol får likevel et stort pluss for at det var mulig å bestille halve porsjoner (ellers uvanlig i Beograd) og en hyggelig stemning og betjening. Dette er et flott møte- og spisested for den noe yngre garde, som vektlegger møteplass fremfor matopplevelse. Holesterol er også et godt alternativ for den som reiser med barn eller tenåringer.

Dva Jelena
"To hjorter" ligger i hjertet av "latinerkvarteret

På Uzelac serveres helstekt lam, uten om og men. Helt nydelig, også uten om og men!

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
" i Beograd, Skadarlija. Dette er også turistenes favorittgate i den serbiske hovedstaden, ikke minst fordi Skadarlija lever opp til de fleste positive klisjeene vi måtte ha om Balkan og Serbia, inkludert live Balkan-ballader til maten. Ikke vær blyg - lev ut klisjeen!

Dva Jelena er en svært gammel, ærverdig restaurant, som man kan se at har sine beste år bak seg. Interiøret er svært autentisk, og man føler seg som gjest hos en gammel adelsfamilie og satt tilbake 100-150 år. Og kjøkkenet? Vi hadde en "tapasmiddag" med flere småretter på Dva Jelena: Serbisk hvitost, ostefylte paprika, bønnegryten prebanac, oksesuppe og "gresk" salat. Alt sto til ståkarakter, men intet begeistret (unntatt brødet). Likevel, på grunn av den eksklusive stemningen (og likevel lave priser) er Dva Jelena definitivt verdt et besøk.

Lorenzo i Kakalamba
Dette er en av de mest forseggjorte og spennende restaurantene overhodet i Beograd, i hvert fall når det er snakk om interiøret. Lorenzo i Kakalamba drives av et par der han er fra Pirot i Sør-Serbia og presenterer spesialiteter derfra, mens hun har studert gastronomi i Firenze, og gir maten en moderne italiensk piff. Et spennende konsept!

I mange tilfeller er konseptet også vellykket, men ikke i alle. Vi prøvde en lokal gulasj, unglam bakt i pizzaovn og šušpe (fylte paprika) - alt spesialiteter fra Sør-Serbia. De fylte paprikaene var dekorative, men smakløse. Gulasjen var blant de beste vi fikk i Beograd, og grillammet var helt nydelig, om enn med en del overflødig pynt som rett og slett ikke passet smaksmessi

Reka ligger i Zemun og er en av Beograds beste adresser for sjømat, og for live musikk

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
g til retten. Vi tok også et glass nydelig, fyldig procupac (lokal rødvin), etter kokkens anbefaling, som viste seg å utgjøre nesten halvparten av summen på regningen etterpå (men vi tror den var verdt det likevel).

Det er ikke helt uten ambivalens at vi anbefaler Lorenzo i Kakalamba (som ligger en halvtimes gange utenfor sentrum). Ambivalensen er fordi du må ha litt flaks når du bestiller fra menyen. Har du flaks, får du en særdeles flott og unik matopplevelse, og i tillegg kommer et fantastisk ambiente, overdådig innredning, ypperlig service og en og annen latter.

Uzelac
Uzelac, som ligger ved hippodromen (travbanen) litt utenfor sentrum, sies å være best i byen på helstekt lam og smågris, og restauranten er såpass populær at man bør reservere bord i helgene. Her går det unna 5-10 hele lam, hver eneste dag! Det finnes også andre grillretter på menyen.

Vi måtte selvsagt prøve det helstekte lammet, som var helt upåklagelig og aldeles nydelig! Her er det ikke noe overflødig krydder eller tilbehør. Det er lam. Punktum. Ved siden av er det nystekt brød og litt råkost. Er du glad i grillkjøtt, er Uzelac definitivt rett adresse! Maten anbefales, uten forbehold og ambivalens.

Reka
Restauranten Reka, drevet av fire driftige damer, er en kulturinstitusjon. Musikk til maten er svært vanlig i Beograd, men på Reka er underholdningen garantert (og mange av Serbias store stjerner har hatt sin debut nettopp på Reka). Og, viktigst av alt, dette trivelige kulturtilbudet går ikke ut over kvaliteten på maten!

Reka ligger ved Donau, i de

På Šešir moj i latinerkvarteret Skadarlija stemmer alt: Grillmat, presentasjon, service og miljø

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
n "østerrikske" bydelen Zemun, og selv om fotturen til Zemun er lang, er den svært trivelig. Zemun er også stedet fiffen fra Beograd kjører til for å spise god sjømat. Reka er så å si siste hus ved veien langs Donau. Og her kan de fisk og skalldyr! På Reka spiste vi en av de beste fiskesuppene i Beograd, samt helt nydelig blekksprut. Dermed kan vi anbefale Reka varmt i alle henseender!

Šešir moj
I "latinerkvarteret" Skadarlija er det én restaurant som skiller seg spesielt ut, den med fasaden full av hengende sommerblomster. Šešir moj ("Min hatt") ligger midt i turistløypa, men den har også alltid et høyt antall serbiske gjester. Det er fordi dette er en av de beste restaurantene i Beograd sentrum, og her hadde vi noen av våre aller beste og mest autentiske matopplevelser i den serbiske metropolen.

Spesialitetene er grillet svin på de fleste måter - og grillet svin er noe serberne virkelig behersker. Vi hadde både svinefilet og det famøse grillspydet ražnjići. Sistnevnte har vi prøvd et utall ganger i Beograd, rett og slett fordi det som regel er grisegodt! Den beste ražnjići var imidlertid den på Šešir moj! Maten her var perfekt grillet, perfekt anrettet, perfekt servert og stemningen var perfekt. Man skulle virkelig ønske at alle turistfeller var akkurat slik!

Stara Koliba
På Donau og Sava ligger den ene husbåten etter den andre. Noen er barer, andre diskoteker og noen er restauranter. Restaurantbåtene har generelt et dårlig rykte - middelmådig kjøkken og "høye" priser. Men det er ett unntak. Akkurat i Savas munni

Stara Koliba ligger idyllisk til i Savas munning i Donau og har Beograds beste sjømat. Et must!

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
ng ut i Donau ligger den idylliske elvebåten Stara Koliba. Den har vi fått anbefalt, og den hadde vi gledet oss til.

Lokaliteten i seg selv vekker begeistring. Piren ut mot elvebåten er lang, kronglete og full av blomsterkasser. Båten er et yndig lite hulahula-palass. Vi er altså satt godt i stemning før vi begynner å bestille maten. Og menyen er så fristende full av sjømat at vi bestiller fire (!) hovedretter: Serbisk fiskesuppe, fiskegulasj, grillet blekksprut og ørret med valnøttsaus. Det skulle vi ikke angre på, selv om vi ikke var i stand til å spise opp alt! Dette er definitivt det beste vi får servert av sjømat i Beograd, selv et hakk bedre enn Reka. Riblji paprikaš (fiskegulasj) er øredøvende nydelig, og anbefales enhver! Lignje na žaru (kalmarer rett fra grillen) var de beste vi har fått servert (inkludert opphold i Kroatia).

Utvalget er kanskje ikke all verden, og det finnes en del internasjonale ikke-autentiske retter på menyen. Men de serbokroatiske fiskerettene på menyen blir presentert på en utmerket måte, i et fantastisk ambiente. Har du bare et par dager i Beograd, sørg for å rekke et besøk på Stara Koliba!

Kod Žiće
Den mest interessante matopplevelsen vi hadde i Beograd hadde imidlertid mindre med mat enn med opplevelse å gjøre. Kod Žiće ("Hos Žića") er et sted ingen taksisjåfør vil kunne ta deg til sånn uten videre. "Restauranten" eksisterer nemlig ikke, i hvert fall ikke på papiret. Kod Žiće er en "illegal", uregistert restaurant i en privat husbåt på Sava, 22 km oppstrøms fra sentrum. Og du må

Illegal og usentral: Kod Žiće "eksisterer ikke", men har du tid og slippes inn, anbefales du å motbevise påstanden!

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
kjenne noen som kjenner Žića, ringer ham og avtaler at du får slippe inn. For vår del ringte tv-produsenten til vår kontakt, Serbias tv-kokk Lepi Brka, og fikk oss inn. Telefonnummeret til husbåteier Žića er for øvrig 064-1137-738.

Hos Žića spiste vi godt, svært godt. Vi fulgte anbefalingen og fikk en god hjemmelagd fiskepaté, nydelig lokalt brygget urterakia, grillet karpe og helt utrolig gode stekte poteter (sistnevnte er Žićas spesialitet). Alt ble anrettet på en ypperlig måte. Og vi koste oss stort på husbåten, ikke minst over den eksklusive følelsen over å ha sluppet inn. Naturskjønt var det også.

Taberna Lido
Etter all svermingen over de stilige restaurantene Šešir moj og Stara Koliba, var det likevel en annen taverna vi falt aller mest for, og besøkte flere ganger. Det er beskjedne Taberna Lido, som ligger i Goce Delčeva (første gangvei til venstre etter Hotell Jugoslavija ved Donau, på vei fra Beograd til Zemun).

Man leter jo etter autentisitet i våre dager, og av en eller annen grunn skal en "autentisk stil" i Serbia alltid etterligne et eller annet fra gamle Serbia før 1. verdenskrig. Men er ikke stilen til gamle kommunistiske Jugoslavia like autentisk? Taberna Lido setter meg tilbake til nettopp den tidsepoken, riktignok til hvordan de bedrestilte hadde det i gamle Jugoslavia.

Her har vi spist mange av de klassiske rettene man kjenner fra gamle Jugoslavia. Og det har alltid vært upåklagelig. På Taberna Lido fikk vi endelig en skikkelig god musćalica (gryterett)! Også andre gryteret

Upretensiøs "vinner" av vår vurdering av Beograds restauranter: Lido er mester på serbiske gryter og grillmat, og er pinlig billig

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
ter er kraftige og smakfulle, og kokken våger seg frempå med både hvitløk og chili, slik det skal være. Grillmaten var også overbevisende her, selv om Šešir moj vant i akkurat den klassen.

Jeg fikk det beste jeg har spist i Serbia her på Taberna Lido, en rett jeg ikke visste eksisterte før jeg hadde den på tallerkenen: "Rebra u kupusu". Det er røkt ribbe, innrullet i sauerkraut (hele blader) og i en pikant paprikasaus! En fantastisk og uventet smaksbombe. Litt sterkt. Litt som fårikål, Eisbein und Sauerkraut og gulasj på én gang ...! En utrolig kombinasjon, og med hele Balkan-kjøkkenet på én tallerken.

Og denne fantastiske nytelsen ble altså opplevd i et jugoslavisk retromiljø som er alt annet enn "in" i dagens Serbia. Og til en av de rimeligste prisene man kan spise seg stappmett for i Beograd (du får en treretters meny for 40 kroner på Lido!). For meg er dette terningkast 12 - og det med én terning (på Balkan er det lov å overdrive litt)!

Og så, til fordøyelsen: Rakia & Co
Rakia & Co er ikke et spisested, og ikke en gang en bar. Det er en spesialforretning for å kjøpe fruktbrennevinet rakia. Og siden vi nordmenn ikke har så mye greie på rakia, er disse spesialistene et svært godt sted å oppsøke for å få litt forståelse for denne kvalitetsdrikken.

Dersom du gir klart uttrykk for at du tenker å kjøpe en flaske rakia, vil du få prøvesmake diverse typer. Prøv rakia av pære, kvede ("quince") og plomme, og særlig de som har fått ligge noen år! Rakia & Co har butikk i Terazije 42, og en liten bar i Dobračina 5.

Lage

... og til fordøyelsen trenger vi en rakia: Gratis prøvesmaking hos Rakia & Co!

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
serbisk mat selv?
I Serbia har vi også samlet mange av de tradisjonelle oppskriftene for deg, og gjenskapt dem her hjemme, med norske råvarer. Så vil du prøve de beste serbiske grillrettene, grytene og andre autentiske oppskrifter, sjekk Kurerens matblogg, Verdensmat.no! Følgende oppskrifter er publisert:

- Ražnjići: Serbisk grillspyd slik det serveres i Beograd. Hemmeligheten bak ražnjići var vanskelig å finne ut av, men er lett å utføre!

- Pljeskavica: Autentisk oppskrift på utrolig gode "burgere" av svinekjøttdeig. Grillens høydepunkt?

- Vojvođanski paprikaš: Fyrig gryte fra Nord-Serbia som ligner på gulasj.

- Pasulj, en smaksrik bønnegryte: Trolig den vanligste middagsretten blant folk flest i Serbia.

- Čorba od koprive: Serbisk brenneslesuppe etter urgammel oppskrift, formidlet til oss via tv-kokken Lepi Brka.

- Proja med feta og spinat: Serbisk maisbrød er den perfekte lunsjretten.

- Lenja pita: Latmanns eplepai fra Serbia.

- Rezanci s makom: Crazy serbisk dessert med nudler og valmuefrø.    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no