See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Alt i ett på Taberna Lido (Beograd): Røkt ribbekjøtt rullet inn i sauerkraut og krydret med sterk paprika
© Pablo Gracia/Verdensmat.no

Serbia
Kultur | Reise

Det serbiske kjøkkenet: Grill- og grytemesterne

Serbias kjente tv-kokk Lepi Brka ("Bartekjekken") beskriver gamle serbiske mattradisjoner for Kureren

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
Kureren
- Fyrig Balkan-mat, med masse chili og paprika, det er klisjeen om det serbiske kjøkkenet. Det finnes, men det er et unntak, både historisk og i nåtiden. Likevel er det serbiske kjøkkenet utvilsomt et av Europas beste og mest varierte. Grill, gryter og bakst står i fokus, i hvert fall i dag.

Vår kulinariske reise til Beograd starter med en mottakelse i studioet til Serbias mest kjente tv-kokk, Lepi Brka (løst oversatt "Bartekjekken"). Han har hørt at vi er ute etter "det autentiske serbiske kjøkkenet", og han er raskt ute med å knuse myter og klisjeer.

Lepi har nemlig, i statlig oppdrag, vært med å rekonstruere og samle inn en rekke gamle oppskrifter fra landsbygda vest og sør i landet. Og der har han ikke støtt på de heftige grytene og perfekte grillrettene vi ellers kjenner fra Serbia. Tvert imot.

Tradisjonell serbisk mat er beskjeden i smak og presentasjon. Det gikk i maisbrød, speltmel, gryn, frukt, lokale viltvoksende urter og rotgrønnsaker. Husmannskost er nemlig egentlig, også i Serbia, fattigmannskost. Og der spilte kjøtt alltid en underordnet rolle.

Kjøtt var festmat, ikke hverdagsmat som i dag. Nå, derimot, er Serbia blant verdens ledende kjøttspisere, særlig hva angår svinekjøtt: Ingen spiser mer svin enn serberne!

Lepi benyttet anledningen til å vise oss noen av oppskriftene han hadde samlet inn i halvt fraflyttede bygder, og som han har modernisert en smule for å gjøre dem fristende for et moderne publikum. Stjernekokken disket opp med speltbrød, brenneslesuppe, spinatpita ("børek"), kalvegryte og fylte epler med vinsaus. "Alt er basert på råvarer som de

... men vi faller også for nyere mattradisjoner og gatemat: En nydelig pljeskavica slik den selges i gaten Balkanska

© Rainer Chr Hennig/Verdensmat.no
faktisk hadde i fattigslige bygder," påpeker Lepi, og understreker at rettene "kunne vært" servert slik.

Vårt møte med det gamle, tradisjonelle, serbiske kjøkkenet var et godt et. Vi forsynte oss villig og ble begeistret for enkelheten i de fleste rettene. Og overrasket over "mangelen" på krydder. Lepi ga oss de oppskriftene vi ville ha.

Gryter i nord, grill i sør
Men de fleste av disse rettene finnes ikke på menyen i moderne serbiske restauranter. De lages riktignok i svært mange hjem, men det er ikke speltbrød og brenneslesuppe som vil prege ditt besøk i Serbia.

Senest siden 1950-tallet har den karakteristiske serbiske menyen derimot bestått av grillkjøtt, spenstige Balkan-gryter, veltilberedt ferskvannsfisk og variert bakst.

I smeltedigelen og den pulserende storbyen og matmetropolen Beograd finner du et stort utvalg av alt dette. Reiser du rundt i Serbia, vil du derimot se en betydelig forskjell på matrettene i nord og sør.

I nord, særlig i den multikulturelle landsdelen Vojvodina, er det de karakteristiske Balkan-grytene som dominerer, og her er man glad i litt chili. I sør er det derimot grillmaten, da gjerne lam, som er spesialiteten. Her krydres det ofte kun med salt og pepper, med hovedvekt på salt.

Denne forskjellen mellom nord og sør illustrerer også de

Serberne er mestere på gryteretter: Her, en nydelig musćalica på Taberna Lido, vår favorittrestaurant i Beograd

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
kulturelle grensene i landet, og hvilke fremmede mattradisjoner som har fått påvirke. Vojvodina i nord ligger svært nært opp mot det ungarske og østerrikske kjøkkenet. Her finnes gulasj, paprikasj og strudel - alt med en serbisk vri, selvsagt. Vi var så heldige å bli kjent med Kristina Gašpar, en av Serbias fremste matbloggere, som er fra Vojvodina og ga oss noen av de beste familieoppskriftene hennes fra landsdelen.

Mot sør, og i fjellene opp mot Bosnia, er det derimot mer og mer tyrkisk kokekunst som danner grunnlaget for de fleste lokale oppskriftene. Her dominerer retter som vi også kjenner fra Bosnia - perfekte europeiske tilpasninger av osmansk kost.

Ved siden av de nordserbiske grytene, er det kanskje den serbiske grillmaten som mest fanger vår interesse. For tiden er amerikansk BBQ moderne. Men også i Europa har vi noen sanne tryllekunstnere ved grillen: Det er kroatene når det gjelder sjømat og serberne når det gjelder kjøtt, men også ferskvannsfisk. Og etter vårt syn, slår disse moderne amerikansk grillkunst langt ned i støvlene.

Grillhemmeligheter
Men i Serbia sitter grillhemmelighetene langt inne! Tv-kokk Lepi avfeier spørsmålene om hem

Og så er serberne Europas grillmestere, i hvert fall hva angår svinekjøtt. Her, en deilig ražnjići servert på Pivnica Tošin Bunar

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
meligheten bak det fantastiske svinegrillspydet ražnjići med å hevde at det er en bedre kjøttkvalitet i Serbia som utgjør forskjellen. "Svinekjøttet er kun krydret med salt og pepper," hevder han.

Spørsmålet om "verdens beste burgere", serbiske pljeskavica, blir besvart på samme måte (selv om vi vet at litt mørning med natron er hemmeligheten).

Restaurantene og hurtigmatstedene er like hemmelighetsfulle. Selv om de tar oss godt imot som norske journalister, er det full stopp ved grillen. Spørsmål om ingredienser blir ikke besvart.

Har vi så klart å fravriste serberne noen av deres grillhemmeligheter? Vår metode var å spise en ražnjići og en pljeskavica etter den andre, samle litt bruddstykker av informasjon her og der (en snakkesalig bosnier hjalp oss godt på vei), samt å prøve og feile på egen grill med smaken av Beograd friskt i minne. Det ble en del forsøk. Men vi har funnet løsningen!

Serbiske oppskrifter
Du kan se hvordan du tilbereder skikkelige serbiske ražnjići (grillspyd) og en pljeskavica (serbisk burger) her, på Kurer

Kristina Gašpar, en av Serbias fremste matbloggere, lærte oss mange serbiske oppskrifter, som de søte valmuenudlene på bildet

© Pablo Gracia/Verdensmat.no
ens matblogg Verdensmat.no.

Fra Vovjodina har Kristina gitt oss nydelige oppskrifter på gryteretten paprikasj, maisbrødet proja fylt med feta og spinat, samt en crazy dessert bestående av nudler og valmuefrø! Dessuten har vi fått med oss oppskriftene til Lepis tradisjonelle men kjempegode brenneslesuppe og fylte epler med vinsaus. Og til sist har vi samlet sammen tips til en kjempeoppskrift på de klassiske serbiske bønnene, "pasulj" og en rask eplepai.

Vi har kokt, bakt og stekt alle disse rettene her hjemme i Norge, for å forvisse oss om at det også fungerer med norskkjøpte ingredienser. Og det var det!

Men den beste måten å nyte serbisk mat på er og blir i Serbia, et land som visserligen er verdt et lengre kulinarisk besøk. Frister en tur til Beograd, har vi sjekket ut byens mest autentiske restauranter for deg.

Her finner du en omfattende matreiseguide til den serbiske hovedstaden.


    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no