See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 01.04.2014 - Valgbombe: Milliardæren Andrej Kiska blir Slovakias president











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Seierssikker: Slovakias nåværende statsminister, sosialdemokraten Robert Fico
© Michal Burza/Kureren
Politikk - Slovakia

Presidentvalg i Slovakia: Sosialdemokraten vs milliardæren

Håpefull: Presidentkandidaten og mangemilliardæren Andrej Kiska

© Andrej Kiska/Kureren
Kureren, 13. mars 2014
- Over fire millioner slovaker kan på lørdag gå til urnene og velge en ny president. Dagens statsminister, sosialdemokraten Robert Fico, har hele tiden vært storfavoritt til å vinne denne første runden, men innhentes plutselig av en milliardær uten politisk erfaring.

Det er totalt 14 kandidater ved helgens presidentvalg i Slovakia, der det største spørsmålet synes å være hvem som kommer på andreplass bak den sosialdemokratiske statsministeren. For valget kommer sannsynligvis til å gå videre til en annen og avgjørende valgrunde mellom de to toppkandidatene, som skal avholdes den 29. mars.

Vinneren kommer til å ta over for Slovakias nåværende statsoverhode, Ivan Gasparovic, som har holdt denne stort sett seremonielle posisjonen siden 2004. Gasparovic får ikke lov til å stille til gjenvalg for en tredje femårsperiode, ifølge valgloven i Slovakia.

Robert Fico (49), advokat og den eneste kandidaten på venstresiden, leder helt klart på meningsmålingene. Ifølge slovakiske medier har mellom 35 og 40 prosent av landets velgere bestemt seg for å stemme på den avtroppende statsministeren.

Men i de siste ukene har Fico havnet i et svært kritisk søkelys ettersom statsministeren var den aller siste europeiske regjeringslederen til å kritisere Russlands intervensjon på den ukrainske Krimhalvøya. Slovakia grenser til Vest-Ukraina, og derfor forbauser Ficos nølende fordømming av Russland om så mer. Statsministeren er blitt utsatt for heftig kritikk fra både opposisjonen og ulike samfunnstopper.

Sosialdemokraten har allerede varslet at han kommer til å forlate partiet sitt, Smer-SD, dersom han vinner valget. Smer-SD har et solid flertall på 83 av 150 setene i parlamentet i Bratislava, og partiet vil måtte finne seg en ny statsminister dersom Fico vinner valget. Hva som skjer dersom han taper, har seierssikre Fico ikke uttalt seg om.

Filantropisk milliardær
Den største konkurrenten til Fico er, ifølge meningsmålinger, den uavhengige kandidaten og mangemilliardæren Andrej Kiska (50), en tidligere gründer og forretningsmann. Kiska solgte unna forretningene sine i 2005, og har siden dette grunnlagt og drevet Slovakias største hjelpeorganisasjon. Organisasjonen tar seg særlig av syke barn.

Kiska har aldri vært medlem av et politisk parti, og selv om han har drevet en svært synlig og dyr valgkamp i lengre tid,

Staselig: Presidentpalasset i Bratislava, hovedstaden i Slovakia

© Kancelária prezidenta SR/Kureren
har han knapt noe politisk program å vise til. Mens noen plasserer Kiska på høyresiden, velger de fleste slovakiske mediene å tolke ham som en populist som for det meste vil tiltrekke seg protestvelgere eller politisk uinteresserte.

Under valgkampen har Kiska kommet med flere populære utspill. Blant annet har han lovet at, dersom han blir president vil han donere sin lønn på 8000 euro i måneden (rundt 66.000 kroner) til veldedighet.

Og ifølge de siste målingene ligger den partiløse filantropen godt an til å få nesten 30 prosent av stemmene på lørdag. Dermed har Kiska i økende grad blitt til en bekymring for seiersikre Fico, som for to måneder siden ikke hadde noen viktig konkurrent på målingene.

I alt er det 14 kandidater til presidentembetet, men de færreste av disse har en reell sjanse. De andre kandidatene med muligheter til å kapre andreplassen er den nasjonalt kjente skuespilleren Milan Knazko (68), som var en fremstående dissident i kommunisttiden og deretter kulturminister (1998-2002), samt den unge advokaten Radoslav Prochazka. Men begge disse ligger kun på rundt 10 prosent hver på meningsmålingene.

Valgkampen har ellers vært preget av en diskusjon om hva som kan gjøres med den høye arbeidsledigheten i landet (14 prosent), den svake økonomiske veksten (0,9 prosent i fjor), og uregelmessighetene i rettsystemet, der slovakene har sett seg lei på en for stor innblanding av politikere.

Men i forhold til kriselandene i sør, er utviklingen i Slovakia relativt positiv. Etter et større tilbakeslag i 2009, under finanskrisen, har Slovakia hatt positive vekstrater hvert eneste år, og man forventer en vekst på 2,1 prosent i år. Den viktigste faktoren i det slovakiske næringslivet er bilindustrien, som representerer mer enn en fjerdedel av økonomien og en tredjedel av den nasjonale eksporten.

Slovakia, som var den østre delen av Tsjekkoslovakia frem til 1992, er en republikk med 5,4 millioner innbyggere. Landet befridde seg fra Sovjetunionens overstyring og kommunismen i 1989 og ble medlem av EU og NATO i 2004, og av eurosonen i 2009.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no