See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Læregutt og mester: Børge Brende er taus mens svenskenes Carl Bildt protesterer kraftig overfor Russland
© Svensk UD/Kureren
Debatt | Politikk - Ukraina | Innenriks

På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin

Væpnede styrker under russisk kommando okkuperer innfartsveiene til den ukrainske Krimhalvøya

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Leder, Kureren, 1. mars 2014
- Norsk politikk overfor Ukraina har hittil vært pinlig og kun bestått av å vente på EU-initiativer. For mens Putins Russland er i ferd med å okkupere ukrainsk territorium, forhandler Norge om en frihandelsavtale med aggressorene som står bak hele krisen i Ukraina.

Russland er i ferd med å voldta den tredje ekssovjetrepublikken som nekter å følge ordre fra Moskva. Allerede nå står det russiske tropper på georgisk territorium og sørger for at utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia forblir Kreml-tro. Det samme er situasjonen i Moldova, der den russiske hæren beskytter mafiarepublikken Transnistria.

Nå er det åpenbart Krimhalvøya som skal "heim ins Reich". På tross av at ukrainske myndigheter gjør alt de kan for å ikke svare på provokasjoner fra den russiske hæren og marinen, finner Vladimir Putin stadig nye unnskyldninger for å okkupere denne ukrainske provinsen.

Det kan ikke lenger være noen tvil om at Putin forsøker å gjenskape en Sovjetunion. De tidligere sovjetrepublikkene som ønsker seg en frihetlig, vestlig samfunnsorden og kanskje til og med en fremtid i EU, blir bevisst kastet ut i borgerkrig og splittelse. Og dette gjelder ikke "bare" Georgia, Moldova og Ukraina.

Også Armenia, et fattig land i Kaukasus, ble i høst tvunget til å oppgi håpet om å nærme seg EU. Russerne påtvang Armenia å bli med i Den eurasiske unionen, en handelsblokk fullstendig under Moskvas kontroll. Alternativet ville vært katastrofalt for Armenia, som er i væpnet konflikt med det oljerike og trolig militært overlegne nabolandet Aserbajdsjan.

Og nå er også det fattige sentralasiatiske landet Kirgisistan under sterkt press fra Moskva om å bli med i Den eurasiske unionen. Kirgisistan er det eneste demokratiet i regionen og har lite ønske om igjen å bli underlagt Kreml, men det er mange etniske konfliktpotensialer i landet som Putin kan utnytte for å legge press på den ustabile regjeringen i landet. Motstanden mot unionen i Kirgisistan vil derfor trolig ikke vare lenge, eller vi får snart oppleve en borgerkrig der også.

Den eurasiske unionen
Den eurasiske unionen. Det høres uskyldig ut, men denne handelsblokken som fortsatt er på tegnebrettet er det nye supervåpenet til Putin for å skape konflikt i hele den gamle Sovjetunionen. Hittil er diktaturet Hviterussland samt Kasakhstan med i den Moskva-styrte blokken, som utelukker en nær tilknytnin

Soldater, angivelig russiske, gikk til aksjon i Simferopol i dag

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
g til EU. Målet er å presse alle de tidligere sovjetrepublikkene til å bli medlemmer og dermed komme under russisk økonomisk kontroll.

Ukraina ble i høst presset fra Moskva til å si nei til en ferdigforhandlet assosiasjonsavtale med EU. Deretter antydet den nå avsatte presidenten, Viktor Janukovitsj, at Ukraina ville nærme seg Den eurasiske unionen. I og med revolusjonen i Ukraina, som startet som en protest mot vedtaket om å bytte ut Brussel med Moskva, er Ukraina nå tilbake på EU-sporet. Og nettopp derfor har Putin nå startet en militær aggresjon også mot Ukraina.

Det ironiske er at Norges utenrikspolitikk i praksis stiller seg på aggressorens side. I dette øyeblikk er Norge og EFTA-landene i ferd med å fremforhandle en frihandelsavtale med statene som danner kjernen i det som skal bli Den eurasiske unionen. Om litt kan vi ha en ferdigforhandlet frihandelsavtale med blokken Russland, Hviterussland og Kasakhstan.

Og samtidig har vi ikke løftet en finger for å hjelpe Ukraina ut av den krisen landet er støtt ut i av nettopp denne handelsblokken. Riktignok har EFTA (og dermed Norge) siden 2012 hatt en frihandelsavtale med Ukraina, men i denne akutte situasjonen har verken regjering eller opposisjon kommet med noe av verdi for å støtte ukrainernes kamp for frihet og verdighet.

Tause partier
Venstresiden har vært pinlig stille, som dessverre altfor ofte er tilfellet når det dreier seg om forholdet til Russland. Kun partiet Rødt har kommet med en uttalelse om Ukraina den siste uken, der "alle" utenforstående oppfordres om ikke å blande seg i landets indre anliggender (akkurat som om EU skulle ha finansiert protestene eller sendt soldater). Uttalelsen kom i en ordlyd som lignet sterkt på oppfordringer fra Moskva.

SV og Arbeiderpartiet er pinlig tause i hele denne situasjonen.

Det eneste politiske partiet som har kommet med noenlunde entydige meldinger angående Ukraina denne dramatiske uken, har vært KrF. Men dette partiet snakket kun om å gi "bistand" til Ukraina, kanskje i form av å sende helsepersonell, akkurat som om Ukraina var et u-land uten horder av velkv

Også på Moldovas territorium, i utbryterrepublikken Transnistria, veier fortsatt det russiske flagget

© Kvitlauk/Flickr/Kureren
alifiserte leger og sykepleiere. Hvor blir det av pengestøtte, løfter om investeringer og eventuelt krav om NATO-garantier, som er det Ukraina trenger?

Da skulle man kanskje tro at det akkurat i denne situasjonen var betimelig å ha en regjering fra høyresiden, som vågde å åpne kjeften overfor Putins Russland. Men neida.

Utenriksminister Børge Brende har ikke gjort annet enn å forsikre om at Norge ville slutte opp om de vedtak EU gjør om Ukraina, for eksempel i forhold til sanksjoner. Men hva skulle det nytte? Ingen ukrainske politikere har konto i DNB. Det er kun snakk om fullstendig innholdsløs symbolpolitikk og komplett mangel på initiativ fra den norske regjeringen.

Look to Sweden!
Det er faktisk ikke så vanskelig å vise at man har baller i forhold til en nabo som igjen ønsker å leke med imperialistiske tanker. Vi trenger bare å se til Sverige. Der har utenriksminister Carl Bildt funnet klare ord mot aggressor Putin. Bildt har krevd en "umiddelbar" tilbaketrekking av de russiske styrkene og fordømt deres tilstedeværelse i byen Simferopol på Krim, som ligger langt unna den russiske basen i Sevastopol.

"Jeg frykter at vi nå ser et scenario på Krim som vi har sett utspille seg før. Russland etablerer nye gråsoner og fastfrosne konflikter," sa Bildt i en uttalelse natt til lørdag. Også Sveriges utenriksminister ser nemlig paralleller mellom det som nå skjer på Krim og det som i praksis er en russisk okkupasjon av deler av territoriene til Moldova og Georgia. Og han reagerer på det med klare ord.

Børge! Går det an å erkjenne situasjonen? Går det an å åpne kjeften? Går det an å slutte å være pusenaboen til det russiske imperiet og se mellom fingrene med at Putin spytter på alle verdier vi har kjære bare fordi vi skal få i havn en frihandelsavtale med Europas siste diktaturer?

Børge: Representer det norske folk og reager!

Det minste du kan gjøre er å legge frihandelsforhandlingene på is inntil Sovjet, unnskyld Russland, slutter med sin militære aggresjon overfor Georgia, Moldova og Ukraina. Dette er nemlig også våre europeiske naboland, og våre ekte partnere.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no