See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 19.03.2013 - Nasjonaldialogen i Jemen begynner endelig
» 15.02.2013 - FN truer Jemen med sanksjoner











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Jemens overgangspresident Abd Rabuh Mansur Hadi
© Secretary of Defense/Kureren
Politikk - Jemen

Jemen blir en føderal republikk med seks regioner

Jemens president Abd Rabuh Mansur Hadi (venstre) og militærrådet i presidentpalasset i Sanaa

© Evan Schneider/UN Photo/Kureren
Kureren, 11. februar 2014
- Det går sakte med å skape en ny, demokratisk republikk i konfliktfulle Jemen sør på Den arabiske halvøy etter en delseier for den arabiske våren i landet. Men "nasjonaldialogen" er i full gang, og nå har man sikret gjennomslag for at regionene skal få større selvstyre.

Et offentlig utvalg ledet av Jemens overgangspresident Abd Rabuh Mansur Hadi har annonsert at landet vil bli en føderal republikk med seks regioner, fire av dem i nord og to i den sørlige delen av landet. Dette er en del av "nasjonaldialogen" som skal sikre overgangen til fullt demokrati i Jemen.

Utvalget ble opprettet av den jemenittiske regjeringen i slutten av januar, og avgjørelsen skal nå videresendes til komiteen som nå starter med å utarbeide den nye grunnloven. Ifølge det statlige jemenittiske nyhetsbyrået Saba kunngjorde Hadi dette på mandag, etter å ha ledet det siste møtet i utvalget som skulle definere grunndesignet for det nye Jemen.

Det sørlige Jemen, som var en selvstendig kommunistisk stat mellom 1967 og 1990, vil omfatte to selvstyrte regioner: Hadramawt og Aden. Den gamle hovedstaden i Sør-Jemen, Aden, får dermed igjen en mer selvstendig rolle.

Det nørdlige Jemen, med hovedstaden Sanaa, vil bestå av fire regioner: Azal, Saba, Al-Janad og Tahama. I denne landsdelen har de klandominerte provinsene til dels stått i væpnet opprør mot sentralregjeringen i Sanaa og krevd mer indre selvstyre, noe som har gitt ekstreme grupperinger som al Qaida et fotfeste i landet.

Den nye føderale strukturen kommer dermed mange sterke særinteresser i landet i møte. Også i gamle Sør-Jemen har det i det siste vært røster som har gått inn for en ny løsrivelse, mens de urolige klanene i nord først og fremst har krevd større selvstendighet i bytte for å legge ned våpnene. Demokratibevegelsen i Sanaa har derimot vært mindre opptatt av føderale strukturer.

Spesiell status for Sanaa og Aden
Imens skal landets hovedstad, Sanaa, omdefineres til "en enhetlig by som ikke vil bli underlagt myndigheten til noen region, og ha en spesiell status i den nye grunnloven for å sikre byens uavhengighet og nøytralitet." I tillegg har utvalget gitt en spesiell administrativ og økonomisk status til den viktigste havnebyen i landet, Aden, den gamle hovedstaden i Sør-Jemen.

Nå ventes det at utvalgets rapport blir sendt til kommisjonen som nå går i gang med å utarbeide en ny grunnlov, og overgangspresident Hadi skal i løpet av dagen utpeke medlemmene av denne såkalte "grunnlovskommisjonen". Kommisjonen skal ta utgangspunkt i utvalgets forslag om en føderal statsstruktur.

Antall regioner i den nye jemenittiske staten viste seg å bli hovedkilden til uenighet mel

Sentrumsgate i Sanaa, hovedstaden i Jemen: Befolkningen venter på fred

© Evan Schneider/UN Photo/Kureren
lom de nordlige og de sørlige delene av landet under samtalene i "nasjonaldialogen", som nå har vart i rundt ti måneder.

Representantene fra det tidligere Sør-Jemen insisterte på at den nye staten burde bestå av bare to regioner: nord og sør. De krevde at man tok i bruk grensene fra før landets gjenforening i 1990. Representantene fra det nordlige Jemen mente derimot at en slik deling ville åpne døren for en mulig ny løsrivelse fra befolkningen i sør. De krevde at provinsene måtte følge mer tradisjonelle grenser.

Nasjonaldialogen
Konklusjonen om statsformen kommer etter en lang prosess. I mars 2013 åpnet overgangspresident Hadi endelig "Den nasjonale dialogen" som var ment for å sikre overgangen til fullt demokrati i landet. Så å si alle viktige politiske, etniske og samfunnsgrupper - totalt 565 delegater - ble invitert til å delta i dialogen om Jemens fremtid.

Deltakerne måtte komme til enighet om intet mindre enn statsformen og institusjonene i et fremtidig demokratisk Jemen. Dette inkluderer først og fremst utformingen av en ny grunnlov for landet og forberedelser for å holde valg i 2014.

Videre måtte delegatene komme frem til løsninger som kan gi fred i det konfliktfylte landet, blant annet om statusen til Sør-Jemen, som viste seg å bli et av de vanskeligste temaene. De mange autonome klanene nord i landet, mange bevæpnet til tennene og noen med sympatier for Al Qaida, måtte vinnes for den nye statsformen. Og ikke minst måtte de delene av regjeringshæren som fortsatt støttet eksdiktatoren overbevises om å godta demokratiske strukturer.

Det var særlig kretsen rundt ekspresident Ali Abdullah Saleh som la hindringer i veien for demokratiseringsprosessen i Jemen. Saleh, som hadde sittet ved makten siden 1978, ble styrtet under Jemens amputerte "arabiske vår" i 2011, og overga da makten til sin visepresent, Hadi. Gruppen rundt Saleh klarte lenge å hindre at nasjonaldialogen overhodet kom i gang.

Men etter at prosessen endelig startet, har det gått overraskende raskt å komme frem til nye løsninger for det konfliktfylte landet. Oppdelingen i seks autonome provinser blir sett på som et gjennombrudd i de kompliserte forhandlingene, og som et godt tegn på at partene er villige til å inngå kompromisser.

Les mer om overgangsprosessen i Jemen i denne artikkelen: "Nasjonaldialogen i Jemen begynner endelig".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no