See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 26.03.2014 - To tidligere geriljaledere tar over i El Salvador
» 10.03.2014 - Valgthriller i El Salvador: 50 prosent til hver
» 24.01.2014 - El Salvador utplasserer hæren før presidentvalget











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FMLNs kandidat Salvador Sánchez Ceren feiret seieren allerede i går
© FMLN/Kureren
Politikk - El Salvador

Tidligere gerilja nær valgseier i El Salvador

ARENAs kandidat Norman Quijano under avsluttingen av valgkampen 30. januar

© ARENA/Kureren
Kureren, 3. februar 2014
- Det må holdes en ny valgrunde etter søndagens presidentvalg i El Salvador. Visepresidenten og presidentkandidaten til en tidligere geriljabevegelse på venstresiden, FMLN, fikk over 49 prosent av stemmene og er dermed storfavoritt. Motkandidaten blir fra den konservative koalisjonen ARENA.

Etter at alle stemmene er talt opp, kunne valgkommisjonen i El Salvador i dag kunngjøre at det vil bli en ny valgrunde mellom de to kandidatene som fikk flest stemmer. Ingen av kandidatene vant et rent flertall, selv om det var knapt.

Kandidaten til det venstreorienterte regjeringspartiet Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN), visepresident Salvador Sánchez Ceren, fikk 49,05 prosent av stemmene. Derimot fikk kandidaten til den konservative Alianza Republicana Nacionalista (ARENA), Norman Quijano, 38,87 prosent av stemmene.

I alt var det fem kandidater som hadde stilt til valg, og tre av dem går ikke videre til neste valgrunde. En av disse var Tony Saca, en tidligere president fra perioden 2004 til 2009 og kandidat for en koalisjon av tre konservative partier, Unidad (Enhet). I tillegg ble kandidatene til Partido Salvadoreño Progresista, ledet av de militære, og Fraternidad Patriótica Salvadoreña (FPS) slått ut. Men støtten fra disse tre høyreorienterte kandidatene kan bli utslagsgivende i neste valgomgang.

Det var 4,9 millioner salvadoranere over 18 år som var stemmeberettigede ved presidentvalget. Men valgdeltakelsen ble kun på rundt 52 prosent. Dette representerer en nedgang i forhold til forrige presidentvalg, for fem år siden, der 60 prosent av velgere deltok.

Hele valgprosessen ble ledsaget av 62 observatører fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS). I løpet av valgdagen rapporterte observatørene fra OAS at valget var både "fredelig og trygt", i motsetning til frykten for vold og uro som preget valgforberedelsene.

Mer enn 22.000 politimenn garanterte for sikkerheten under hele valgprosessen. Politistyrkene kom i tillegg til militære styrker som var utplassert i gatene. Sikkerhetstyrkene ble utplassert i alle de 1.593 valglokalene over hele landet.

Salvador Sánchez Ceren ligger best an
I den andre valgrunden er det visepresident Sánchez Ceren som er storfavoritt til å vinne. Regjeringspartiet kan kun tape dersom motstanderen klarer å mobilisere velgerne til alle de fire kandidatene på høyresiden, eller velgere som ble hjemme på søndag.

Sánchez Ceren har i løpet av valgkampen mobilisert overraskende mange salvadoranske velgere. Fra å være en lite synlig visepresident, og representere et regjeringsparti som har mistet mye popularitet under den nåværende presidenten, har Sánchez Ceren drevet en høyt profilert valgkamp. Ifølge lokal presse har visepresidenten både hatt nok økonomiske midler og et profesjonelt valgkampteam som har sørget for stor oppmerksomhet.

Regjeringspartiet FMLN har en broket historie. Før det ble et politisk parti, var FMLN en geriljabevegelse, med samme navn, som deltok i den væpnede konflikten i El Salvador mellom 1980 og 1992. Etter en fredsavtale som ble undertegnet for 22 år siden, ble geriljaen et politisk parti og kom for første gang til makten i 2009, under dagens president, Mauricio Funes. Det anslås at 75.000 mennesker ble drept eller forsvant under borgerkrigen i El Salvador.

Under valgkampanjen har FMLN konsentrert seg om å vise til bedre tilgang til utdanning og bedre levekår på landsbygda de siste fem årene. Partiet oppfordret velgerne til "å fortsette på veien som har allerede er påbegynt."

Motstanderne har derimot kommet med påstander om korrupsjon og lovet en sterke og tøffere kamp mot kriminaliteten, det problemet som opptar salvadoranerne mest.

Lite fremskritt
Utviklingen under venstreorienterte FMLN har vært begrenset, viser tall fra blant annet FNs utviklingsprogram (UNDP). Ifølge FN-organet har ulikhetene i El Salvador økt de siste årene. Det har også volden og ungdomskriminaliteten. UNDP beskriver gjengdannelsen og rekrutteringen av ungdom til narkotikasmugling som et av de største problemene i landet i dag.

Men noe har skjedd. Mellom 2009 og 2011 var mordraten i El Salvador den høyeste i hele verden: Rundt 70 drap per 100.000 innbyggere. Men i 2012 presenterte fengslede gjenglederne et forslag om en våpenhvile i bytte mot bedre soningsvilkår. Regjeringen aksepterte avtalen med håp om å redusere antall drap. Siden da har mordraten falt kraftig, til 39 per 100.000 innbyggere i 2013.

Det konservative partiet ARENA har annonsert at, dersom det kommer til makten, vil det bryte den omstridte avtalen med gjenglederne om en våpenhvile. ARENAs forslag har vært svært omstridt.

Og under valgkampen kom det igjen til en stor voldsbølge i El Salvador, med svært mange mord og angrep på politistyrker. Volden skal ikke ha vært politisk motivert, selv om det var frykt for dette i befolkningen. Ingen politiske krav ble fremmet av de kriminelle gjengene som sto bak voldsbølgen, men mange oppfattet dette som en påminnelse om hvordan tilstandene var før våpenhvilen.

Les mer om opptakten til presidentvalget i El Salvador i denne artikkelen: "El Salvador utplasserer hæren før presidentvalget".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no