See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 11.02.2014 - Imageproblem: Kasakhstan vil sløyfe -stan fra navnet
» 08.04.2013 - Kasakhstan kan skifte fra kyrillisk til latinChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Brudekidnapping er fortsatt et reelt problem i Kasakhstan (illustrasjonsbilde)
© Kyz Korgon Institute/Kureren
Samfunn - Kasakhstan

Opphetet debatt om brudekidnapping i Kasakhstan

Det kasakhiske parlamentsmedlemmet Svetlana Romanovskaja ønsker strengere straffer mot brudekidnapping

© RFL/RL/Kureren
Kureren, 24. januar 2014
- Parlamentet i den tidligere sovjetrepublikken Kasakhstan i Sentral-Asia var scene for en svært opphetet debatt om brudekidnapping denne uken. Et parlamentsmedlem krevde dødsstraff for dette lovbruddet, mens en annen forsvarte kidnapping og tvangsekteskap som "en nasjonal tradisjon".

"Noen som kidnapper en person for én time, for ett minutt eller for et helt liv, burde straffes med henrettelse gjennom skyting," krevde parlamentsmedlemmet Kamal Burkhanov da nasjonalforsamlingen i Kasakhstan i går diskuterte et nytt utkast til landets straffelov.

"Det viktigste her er bruddet på grunnleggende menneskeretter gjennom at en person blir kidnappet og holdt fanget," sa Burkhanov, ifølge det kasakhiske mediet Tengri News. "Det er uviktig hva som er motivet, om det er utnyttelse, vold, ekteskap eller noe annet. En grunnleggende menneskerett har blitt brutt, og for dette burde man innføre den tøffeste straffen av alle," konkluderte han.

En annen mannlig parlamentariker, Kairbek Sulejmenov, var svært uenig. Han forsvarte kidnappingen av unge bruder som "vår nasjonale tradisjon". Sulejmenov har tidligere gjort seg bemerket for å besverge "nasjonale tradisjoner", blant annet da han i fjor ba om "mekanismer" mot homoekteskapet (som ikke er tillatt i Kasakhstan), som ifølge ham er "fremmed for den kasakhiske psykologien" og "tradisjoner".

Sulejmenov understreket i går at han ikke ville "legitimere" brudekidnappingen. Men han hevdet, uten å nevne kilder for påstanden, "at 90 prosent av kvinnene som ble kidnappet selv ønsker å bli bortført."

Uvisst omfang
Det finnes ingen troverdige kilder på hvor stort omfanget av brudekidnapping er i Kasakhstan, og hvor mange piker som blir kidnappet hvert år. Men en studie utgitt av den amerikanske tankesmia Wilson Center påpeker at "økningen av brudekidnapping uten samtykke fra kvinnen er et voksende problem i de sørlige regionene" i landet.

"Paradokset er at de unge kvinnene som blir bortført mot deres vilje vil forbli i disse ekteskapene for å slippe skammen og stigmaet dersom de vender hjem igjen," står det i studien.

De som støtter tradisjonen, påpeker at det i de fleste tilfeller dreier seg om en bortføring som bruden har samtykket til på forhånd. Kidnappingene arrangeres da enten for at brudgommens familie skal slippe å betale den svært dyre medgiften, eller for at et par skal få lov til å gifte seg på tross av at familiene setter seg imot ekteskapet.

Men ikke alle brudekidnappinger skjer med samtykke, som en oppskakende video som ble publisert i fjor dokumenterer. Videoen viser hva som skjer dersom kvinnen setter seg til motverge, og man ser en ung kidnappet kvinne som blir fysisk mishandlet av kvinnelige medlemmer av brudgommens familie for å tvinge henne til å gifte seg med ham.

Det kasakhiske parlamentsmedlemmet Svetlana Romanovskaja er derfor enig i at man trenger å ta i bruk tøffere metoder for å få en slutt på brudekidnappingen. I dagens lovverk behandles fenomenet på lik linje med andre bortføringer. Hun viser til eksemplet i nabolandet Kirgisistan, der man i fjor økte strafferammen for brudekidnapping.

Viseriksadvokat Iogan Merkel, som presenterte utkastet til den nye straffeloven, sa seg i går enig i at det var nødvendig å diskutere strafferammen for brudekidnapping grundigere. Men dødsstraff for dette lovbruddet kunne han utelukke. Kasakhstan har nemlig avskaffet dødsstraffen for alle lovbrudd med unntak av terrorisme og krigsforbrytelser, og man ser ikke for seg endringer i dette i den nye straffeloven.


Denne reportasjen fra Kasakhstan er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no