See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Under nattens sammenstøt i Kiev ble opposisjonsleder Vitali Klitsjko sprayet ned med et brannslukningsapparat
© Pavel Sudoplatov/Kureren
Politikk - Ukraina

Klitsjko: "Ukraina på randen av borgerkrig"

Minst 100.000 deltok på søndagens storprotest i Ukrainas hovedstad Kiev

© Fedrelandspartiet/Kureren
Kureren, 20. januar 2014
- Etter de største protestene i Kiev hittil, som endte i blodige sammenstøt i natt, har president Viktor Janukovitsj takket ja til opposisjons krav om å forhandle. Ifølge opposisjonsleder Vitali Klitsjko er man nå i ferd med å miste kontroll over situasjonen, og en borgerkrig kan ikke utelukkes.

Som et svar på en pakke repressive lovforslag, som ble hastevedtatt av det regjerende flertallet i det ukrainske parlamentet på tirsdag, strømmet rekordstore menneskemengder ut på gatene i Kiev for å protestere på søndag. Minst 100.000 demonstranter deltok. Opposisjonspartiet Svoboda snakker om 500.000 deltakere.

Etter kveldens massemarkering, der ledende opposisjonspolitikere holdt appeller på Uavhengighetsplassen (Maidan), begynte en gruppe yngre demontranter å vise sin utålmodighet med måteholdne ledere som Klitsjko. Flere buet under appellen hans. Og med ett brøt flere tusen demonstranter ut for å ta kampen i egne hender og forsøke å storme regjeringskvartalene.

Dermed startet de hittil mest voldelige konfrontasjonene mellom demonstrantene og opprørspolitiet i natt. De radikale kreftene blant demonstrantene, derav flere nynazister fra partiet Svoboda men også mange mer med mer moderate synspunkt, begynte å gå løs på både regimets agenter og politiet. Politiets busser ble satt i brann. Ifølge regjeringen i Ukraina skal over 70 agenter ha blitt skadet og rundt 50 politifolk ha blitt innlagt på sykehus etter gateslagene.

Politiet svarte for sin del med flittig køllebruk, samt innsats av både tåregass og vannkanoner, ved en temperatur på minus åtte grader. Flere hundre demonstranter skal ha blitt skadet, og et titall ble arrestert.

Klitsjko, bokseren som leder opposisjonspartiet UDAR, bega seg i går kveld raskt til åstedet for gateslagene og forsøkte å roe situasjonen. Han henvendte seg til både demontrantene og politiet og ba innstendig om å slutte voldsbruken, men ble til en stor grad ignorert. Klitsjko ble tvert imot

Det var i utgangspunktet god stemning på Uavhengighetsplassen i Kiev, der minst 100.000 deltok på søndagens protest

© UDAR/Kureren
selv sprayet ned med et brannslukningsapparat.

I et første forsøk på å gjenvinne initiativet, publiserte Klitsjko et videobudskap til president Janukovitsj, der han igjen krevde fjerningen av politiet fra gatene og raske nyvalg, og der han advarer om faren for en borgerkrig dersom eskaleringen får fortsette. "Fatt mot, og gjenta ikke valgene til Ceausescu og Ghaddafi," advarte han presidenten.

Krisesamtaler
Allerede samme natt tok lederne for landets to største opposisjonspartier - Klitsjko for UDAR og Arseni Jatsenjuk fra Julia Timosjenkos Fedrelandsparti - personlig kontakt med president Janukovitsj for å kreve samtaler.

Jatsenjuk annonserte på Uavhengighetsplassen at han nettopp hadde ringt presidenten. "De annonserer at de nå er klare til å starte forhandlinger," sa nestlederen i Fedrelandspartiet, til applaus fra forsamlingen. Jatsenjuk lovte at samtalene ville være offentlige, og at opposisjonen ville fortsette å vise ansvarlighet.

Klitsjko, derimot, lot seg kjøre direkte fra åstedet for sammenstøtene til presidentpalasset, der han krevde å få møte Janukovitsj personlig. Det fikk han også. Ifølge en pressemelding fra UDAR, var presidenten både imøtekommende og svært preget av situasjonen under møtet.

"Jeg forsto at han fulgte nøye med på hendelsene som utspiller seg på Maidan-plassen og er bevisst seg hva dette betyr," uttaler Klitsjko om møtet. "Han er bekymret. Hvert eneste minutt kom det inn en mann til ham og ga ham et papirark, som han fikk informasjonen sin fra," skildrer Klitsjko.

De to lederne ble enige om at man allerede i dag, mandag, skulle sette ned en arbeidsgruppe med representanter fra

Hjemmelagde hjelmer viste seg å være en smart påkledning under søndagens protester i Ukrainas hovedstad Kiev

© UDAR/Kureren
regjeringen og fra opposisjonen, med mål om "å løse den politiske krisen." De tre opposisjonspartiene som koordinerer protestene, UDAR, Fedrelandspartiet og Svoboda, var invitert til å delta i forhandlingene med regjeringen. Men Klitsjko gjorde det klart at kravene til opposisjonen fortsatt var tøffe: "Vi fortsetter å insistere på at den nåværende situasjonen bare kan løses gjennom tidlige president- og parlamentsvalg," uttalte han i natt.

Den tredje opposisjonslederen i alliansen, Oleh Tjahnybok fra det ultranasjonalistiske partiet Svoboda, markerte imidlertid allerede i natt noe distanse til moderasjonslinjen til UDAR og Fedrelandspartiet. Han kalte regjeringen den største "provokatøren" i denne situasjonen, og fremhevet at det nå var to måter man kunne nå målene, "den parlamentariske eller den revolusjonære måten."

"Dersom, eller når, det blir nødvendig, vil politikerne ta ansvar og be demonstrantene om mer drastiske tiltak. Men på akkurat dette tidspunktet er det ikke noe poeng i å gjøre dette," sa Tjahnybok. "Vi må ikke gi etter for følelsene våre. Jeg føler det samme som dere, men jeg forstår også at jeg har ansvar for livene til dem som er her," sa Svoboda-lederen i et forsøk på å roe gemyttene.

Vanskelig start på forhandlingene
Regjeringen i Ukraina er i dag svært ordknapp om nattens hendelser og planene om kriseforhandlinger med opposisjonen. Presidentembetet bekrefter, i en svært kort melding, at Janukovitsj har gitt ordre om etableringen av "en arbeidsgruppe med representanter fra regjeringen og presidentembetet," samt at denne arbeidsgruppen skal "holde møter med representanter fra opposisjonen."

Iføl

De tre opposisjonslederne Vitali Klitsjko (v), Arseni Jatsenjuk (m) og Oleh Tjahnybok (h) i november

© Ivan Bandura/GNU/Kureren
ge Klitsjko, har president Janukovitsj imidlertid gitt forhandlingsoppdraget til Andrij Kljujev, som leder Det nasjonale sikkerhetsrådet. Opposisjonen tar i dag avstand fra å forhandle med Kljujev, som gis ansvaret for politiets angrep på demonstrantene på Uavhengighetsplassen den 30. november i fjor. De krever at president Janukovitsj bør delta personlig i forhandlingene med opposisjonen.

Klitsjko minner presidenten om nattens løfter om å prøve å finne en forhandlingsløsning på krisen. "Det er viktig at disse forhandlingene kommer frem til ekte resultater, fordi de er den eneste veien ut av konflikten uten en videre eskalering. Dersom myndighetene igjen bryter løftene sine, er det uunngåelig at situasjonen eskalerer," advarer Klitsjko i dag.

Samtidig ble det i dag ropt opp til en "generell mobilisering" på Uavhengighetsplassen. Fra Fedrelandspartiet ble det påpekt at alle som hadde forlatt plassen måtte komme tilbake for å fortsette å vise styrke. "Dette er fordi gårsdagens hendelser demonstrerer at folkets makt kan flytte grenser," uttalte en partirepresentant.

Også Klitsjko sendte i ettermiddag ut et budskap til "alle ukrainere" og advarte om at regjeringen sender styrker til Kiev fra hele landet. "Gå til bilen din eller til bussen! Vi trenger deg her, slik at det er Ukraina og ikke Janukovitsj som vinner," sa UDAR-lederen i sin appell til folket. Og Uavhengighetsplassen begynner igjen å fylles opp, og det rapporteres allerede om nye sammenstøt i Kiev.

Les mer om de nye repressive lovene som utløste den nye runden av protester i denne artikkelen: "Ukraina innskrenker demonstrasjonsretten".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no