See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjonChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det kom til slagsmål i parlamentet i Ukraina i dag da regjeringen overrumplet opposisjonen med en rekke lovforslag
© UDAR/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukraina innskrenker demonstrasjonsretten

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko (v) under dagens parlamentsmøte i Kiev

© UDAR/Kureren
Kureren, 16. januar 2014
- Parlamentet i Kiev har gjort flere hastevedtak som vil gi store begrensninger i demonstrasjonsretten i Ukraina. Opposisjonen er opprørt og frykter at de nye lovene vil føre til at protestleiren på Uavhengighetsplassen i Kiev nå ryddes.

Det kom til håndgemeng der en opposisjonspolitiker ble kjørt til sykehus i det ukrainske parlamentet i dag. Sinnene kom i kok da partiet til president Viktor Janukovitsj overraskende presenterte flere lovforslag med drastiske konsekvenser og sikret et flertall for dem i de påfølgende avstemningene.

Flere av de nye lovene retter seg direkte mot de fortsatt pågående protestaksjonene mot regjeringen, der demonstranter siden 1. desember har blokkert rådhuset i Kiev og okkupert Uavhengighetsplassen (Maidan) i sentrum av byen. Plassen er fortsatt dominert av en teltleir med demonstranter som krever regjeringens avgang.

Loven som innskrenker demonstrasjonsretten forutser blant annet strengere straffer for å blokkere regjeringsbygg. Dessuten gis det en strafferamme på opptil to ukers fengsel for å sette opp uautoriserte telt eller tribuner på offentlig sted.

Men det var også flere lovendringer som raskt ble vedtatt i dag, og alle synes å rette seg mot landets opposisjon og protestbevegelse. Blant annet gjøres det ulovlig å tildekke ansiktet i demonstrasjoner, og ytringer på internett som inkluderer fornærmelser og "ekstremistiske oppropp" gjøres straffbart.

Videre vedtok flertallet bestående av regjeringspartiene å gjøre det lettere for parlamentsmedlemmene å miste sin immunitet, slik at de kan straffeforfølges. Det åpnes for at personer kan dømmes "in absentia". Og, ikke minst, ble det vedtatt en russiskliknende lov om finansieringen av uavhengige organisasjoner, der grupper som mottar penger fra utlandet må registrere seg som "utenlandske agenter".

De nye lovene ble vedtatt ved enkel håndsopprekning etter at de raskt ble presentert for de uforberedte parlamentsmedlemmene. Lovene ble umiddelbart godkjent og underskrevet av parlamentspresidenten, men må fortsatt signeres av president Janukovitsj før de trer i kraft.

Opposisjonen protesterer
Lederen for opposisjonspartiet UDAR, bokseren Vitali Klitsjko, ledet an de verbale angrepene på regjeringspartiets "udemokratiske" lovpakke, men holdt seg unna håndgemengene i parlamentet. "Alle disse lovene ble vedtatt i brudd med den parlamentariske prosedyren, og de har derfor ingen gyldighet," hevdet Klitsjko i møte med pressen

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko snakker til pressen utenfor parlamentet i Kiev

© UDAR/Kureren
etter avstemningen.

Klitsjko gjorde det klart at opposisjonen ikke ville akseptere de nye lovene. På en scene på Uavhengighetsplassen sa UDAR-lederen at myndighetene "i dag har gjort borgerne av Ukraina til lovbrytere," og beskyldte president Janukovitsj for å innføre "et diktatur". Derfor, forklarte Klitsjko, "er et regimeskifte og fjerningen av Janukovitsj vårt fremste mål."

Opposisjonslederen ba ukrainerne foreberede seg på generalstreik over hele landet, samt å bli med på demonstrasjonene foran parlamentet på kommende søndag. "La oss vise myndighetene at det ikke er noen som er redde for dem, og at kravene våre fortsetter å være de samme, nemlig tidlige valg til parlamentet og på presidenten," sa Klitsjko til publikum på Uavhengighetsplassen.

Klitsjko selv har begynt å møte økende problemer i forhold til målet om å bi opposisjonens samlende presidentkandidat ved neste valg. Valgkommisjonen i Ukraina undersøker nå om han overhodet kan stille ved valget på grunn av en klausul i valgloven som tilsier at kandidatene må ha bodd sammenhengende i landet i de ti siste årene.

"Regjeringen prøver å gjøre alt som står i dens makt for å ødelegge hovedmotstanderen til Janukovitsj," uttalte UDAR-lederen i dag. "Men jeg vil understreke at de ikke vil klare det," la han til.

"Grunnlovsstridige lover"
Også det andre sentrale opposisjonspartiet i Ukraina, Fedrelandspartiet under ledelse av fengslede Julia Timosjenko, protesterte i dag høylydt mot de overraskende lovendringene. "Myndighetene skaffer seg et rettslig grunnlag for å kunne rydde Uavhengighetsplassen," kommenterte en partitalsmann, som la til at de nye lovene var i konflikt med den grunnleggende retten til å demonstrere.

Fedrelandspartiet hadde også sin markering på den snart "illegale" hovedscenen på Uavhengighetsplassen i dag. Der krevde partiet at president Janukovitsj, "som vokteren av landets grunnlov," legger ned veto mot lovene som i dag ble vedtatt "på en lovstridig måte."

Partiet hevder at lovene er grunnlovsstridige, og at de ble vedtatt på en måte som strider med både grunnloven og parlamentets vedtatte prosedyrer. "De nye lovene nærmest eliminerer demokratiet i Ukraina," advarer Fedrelandspartiet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no