See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.01.2014 - Oppgjør med våre fordommer mot rumenere











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gatene er fortsatt fulle på Seiersplassen, sentralt i Timisoara (Romania), også nå i januar 2014
© Rainer Chr Hennig/Kureren
Samfunn - Romania

Romania er fortsatt fullt av rumenere

Store deler av gamlebyen i Timisoara er en byggeplass og trenger sårt til oppussing

© Rainer Chr Hennig/Kureren
Kureren, 2. januar 2014
- Det er blitt 2014, og i mange nord- og vesteuropeiske land fryktes "en invasjon" av rumenere, som ifølge britenes statsminister David Cameron vil snylte på våre velferdssystemer. Men ingenting tyder på dette i Timisoara i Romania.

Timisoara, Romanias nest største by, beliggende praktisk nært den ungarske grensen, er potensielt en av Europas vakreste byer, men til en stor grad en byggeplass. Her er det nok å gjøre i årtier fremover for å få byen på høyglans igjen.

De livlige gatene i den historiske bykjernen var fulle på nyttårsaften, men også den 1. januar 2014. Folk flest - velfødde, velkledde og vennlige - nyter livet i Timisoara og har på ingen måte pakket kofferten.

Ingen vi snakket med hadde noe ønske om å benytte den nye anledningen til flytte til en annet EU-land, enn si Norge. Ingen kjente heller noen som hadde ytret planer om å flytte utenlands.

Tvert imot er det svært mange rumenere i Timisoara som er forarget over det bildet som skapes av dem i resten av Europa. Nasjonale og lokale medier har i de siste dagene hatt en bred dekning av særlig de britiske utfallene mot rumenere, som angivelig vil strømme over grensene for å snylte på velferdsordningene i Nordvest-Europa.

"Dere tror vi alle er som romfolket," sier en elegant ung mann på Café Colt i gamlebyen i Timisoara, som ikke vil oppgi navnet sitt. "Men vi rumenere driver ikke med tigging, og vi er lei av å bli sammenlignet med dem," understreker han.

Fordommene mot romfolk synes å være like utbredt i Romania som i Norge. Rumenske medier har da og

Timisoaras fattige, sentrumsnære bydel Fabric er blitt falleferdig

© Rainer Chr Hennig/Kureren
så lenge berettet i det vide og det brede om hvordan romfolket til stadighet omtales i mediene i Vest-Europa; og ikke minst hvordan rumenske romfolk ofte omtales som rumenere.

Mannen på Café Colt kjenner ikke selv til noen som vil benytte den nye anledningen for å finne seg en jobb i utlandet, men han regner med at mange vil gjøre det, fordi lønningene i Romania fortsatt er svært lave. "Men det er arbeidsfolk, og ikke tiggere," understreker han nok en gang.

Andre lønninger, andre priser
Selv blir han svært lite lysten på å reise til Norge når han får opplyst hva en halvliter, en pakke røyk og en månedshusleie koster i Oslo. Her på Café Colt nyter vi en halvliter til 11 kroner og leilighetene utenfor koster mellom 2500 og 6000 kroner i måneden. Det er likevel såpass mye at det må to lønninger til for at en familie skal klare seg greit.

I sentrum av Timisoara og i det svært store studentområdet like utenfor sentrum er det et yrende folkeliv på tross av lave temperaturer. Det meste av sentrum har overlevd kommunisttidens typiske rasering og byplanlegging, men har ikke sett et strøk maling siden krigen. Selv om folk flest ser ut til å ha en grei levestandard, er det tydelig på byens tilstand at Romania fortsatt er et fattig land.

Noe utenfor sentrum, i den flotte, gamle bydelen Fa

Det bugner av god mat på julemarkedet i Timisoara, som fortsatt er åpent til langt på natt

© Rainer Chr Hennig/Kureren
bric, ser man fattigdommen tydeligere. I det som kunne vært en turistperle, faller de gamle ærverdige bygårdene fra hverandre og gjennom vinduene skimter man mye sosial nød.

Men det som slår en etter å ha vandret gatelangs i Timisoara i flere dager, er at det ikke er en eneste tigger i byen. I Romania er det ikke lov for arbeidsføre mennesker å tigge, og i motsetning til i hovedstaden Bucuresti, håndheves denne loven tydeligvis i Timisoara.

Høflige uteliggere
Det betyr ikke at det ikke er mange fattige her. På det store og velbesøkte julemarkedet på Seiersplassen i sentrum av Timisoara selges det gløgg og kraftfull grillmat til langt på natt.

Og blant de mange kjøpesterke rumenerne som dominerer gatebildet, titter det diskret frem en og annen uteligger. Høflige og oppmerksomme på å ikke forstyrre noen, setter to uteliggere seg ned og spiser opp matrestene etter de forrige gjestene. Betjeningen ser en annen vei. De to spiser seg mette, rydder bordet pent og tørker bort sølet til de forrige gjestene med serviettene. Så vender de seg rundt og sier "multumesc" - tusen takk - til den som vil høre.

Slik lever fattig og rik tilsynelatende velfungerende og høflig sammen i Timisoara. Og slik lever rumenerne på ingen måte opp til fordommene som rettes mot dem i nesten hele Europa i 2014.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no