See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 12.11.2013 - Venezuela: Butikkplyndringer for å få ned inflasjonenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Internasjonal boikott? Simón Bolívar internasjonale lufthavn
© MINCI/Kureren
Reise | Økonomi - Venezuela

Flyselskapene forlater Venezuela og isolerer landet

Bekymret: IATAs direktør Tom Tyler

© SITA/Kureren
Kureren, 19. desember 2013
- Internasjonale flyselskap som jobber i Venezuela varsler nå at de vil trekke seg ut av landet etter at de blir sittende på enorme mengder lokal valuta fra billettsalget som myndighetene nekter dem å veksle inn. American Airlines ble i dag de første som takket for seg.

Venezuela isoleres - i hvert fall når det gjelder lufttrafikk. Siden slutten av november får man ikke kjøpt flybilletter i Venezuela med den lokale valutaen bolívar, og folk som ikke har tilgang på dollar eller andre harde valutaer, må holde seg hjemme.

Grunnen til dette er at de internasjonale flyselskapene har bestemt seg for å ikke selge flybilletter i bolívar etter at de ikke har fått lov til å veksle bolívarene sine om til amerikanske dollar på flere måneder.

Det var den nå avdøde presidenten Hugo Chávez som innførte valutakontrollene i 2003. Den tillater den venezuelanske sentralbanken å håndplukke bedriftene og borgerne som får tilgang til dollar, med en kurs som fastsettes av regjeringen.

Men nå, som landets internasjonale reserver går ned, har etterfølgeren i presidentembetet, Nicolás Maduro, redusert tilførselen av dollar og antall bedrifter som får lov til å veksle. Blant annet får flyselskapene ikke lenger veksle på egenhånd. Dette gjør det vanskelig for de rammede internasjonale selskapene å gjøre om bolívargevinstene sine til dollar. Utenfor Venezuela er bolívarene nemlig ikke noe verdt.

Nå har flyselskapene som opererer i Venezuela fått nok. Dråpen kom etter at Den internasjonale foreningen for flytransport (IATA) denne uken offentliggjorde de siste tallene sine. Ifølge IATAs direktør, Tom Tyler, er organisasjonen bekymret over at "Venezuelas regjering blokkerer i alt 2,6 milliarder dollar [nesten 16 milliarder kroner] som tilhører flyselskapene."

Derfor har mange flyselskap i de siste ukene advart om at de kan komme til å forlate landet. Ifølge Caracas-avisen El Nacional var den venezuelanske regjeringen og flyselskapene nær ved å nå en avtale for en uke siden for å unngå boikotten. Men det viste seg senere at regjeringen kun hadde tilbudt flyselskapene å bytte disse 2,6 milliarder dollarene i flydrivstoff, noe flyselskapene takket nei til.

American Airlines leder an
Og i dag ble American Airlines - verdens største flyselskap målt i antall passasjerer, og det største internasjonale selskapet målt i flygninger til og fra Venezuela - det første flyselskapet som har forlatt Venezuela. American Airlines er basert i USA.

"Vi kan ikke selge flybilletter til passasjerene i dette øyeblikket", sa flyselskapets tallskvinne Martha Pantin til den venezuelanske nettavisen Informe21 i dag. Og Pantin la til at selskapet ikke lenger selger flybilletter til eller fra Venezuela, uansett valuta, noe som i praksis tilsier at flygningene innstilles.

Men hun presiserte samtidig at flyselskapet "skal fortsette å jobbe i det venezuelanske markedet" og igjen skal selge flybilletter "så fort dette blir mulig." Pantin lot det skinne gjennom at det vil måtte bety at selskapet sto fritt til å veksle inn verdiene sine i hard valuta.

Obligatorisk forsikring
Og midt i det hele hjalp det kanskje ikke mye at Venezuelas turistdepartementet den 4. desember presenterte et nytt regulativ som gjør flyselskapene enda skeptiske til å fly fra eller til Venezuela. Ifølge regulativet må utenlandske reisende på vei inn Venezuela nå også kjøpe både en særskilt helseforsikring og en forsikring mot "tyveri eller tap av bagasje" når de kjøper flybillett.

Regulativet presiserer at disse kostnadene kommer i tillegg til prisen på flybilletten, så det betyr i praksis at flybilletter til Venezuela er blitt dyrere mens flyselskapene ikke får pengene sine.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no