See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 30.01.2013 - Lukkede Turkmenistan vurderer å åpne økonomienChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sikker valgvinner: Turkmenistans diktator siden 2006, Gurbanguly Berdimuhammedov
© Turkmenistans presidentembete/Kureren
Politikk - Turkmenistan

Full diktatorkontroll i Turkmenistans første "flerpartivalg"

Fra et valglokale i Turkmenistans hovedstad Asjkhabad på søndag

© Turkmenistans presidentembete/Kureren
Kureren, 17. desember 2013
- Det svært energirike sentralasiatiske diktaturet Turkmenistan avholdt sitt første "flerpartivalg" i helgen, og de offisielle resultatene lar fortsatt vente på seg. Men valgoppslutningen skal ha vært på hele 91,3 prosent, og russiske valgobservatører hevder valget var helt fritt.

Lite kjente Turkmenistan har en av verdens største gassreserver som investorer fra nord, øst og vest venter på å kaste seg over. Men det isolerte landet med grove og systematiske menneskerettsbrudd er pinlig å hanskes med, selv for Russland. Og dette valget skulle rette noe på Turkmenistans omdømme.

Valget gikk rolig og ordnet for seg i det vidstrakte ørkenlandet, der 3 millioner stemmeberettigede på søndag ble oppfordret til å velge mellom flere kandidater til å representere sitt distrikt i parlamentet i hovedstaden Asjkhabad. Nesten 2,8 millioner velgere skal ha fulgt oppfordringen, melder det statlige nyhetsbyrået TDH i dag.

Søndagens valg var det første såkalte "demokratiske flerpartivalget" noensinne i Turkmenistan, en tidligere sovjetrepublikk i Sentral-Asia som siden selvstendigheten har vært et av verdens mest lukkede diktaturer. Først ble landet styrt av diktatoren Turkmenbasji, "gudepresidenten" - han som i 2002 endret navnet på årets måneder til minne om sine egne familiemedlemmer.

Siden Turkmenbasjis plutselige død i 2006 har president Gurbanguly Berdimuhammedov ledet landet med streng hånd. Mens heller ikke Berdimuhammedov har tillatt noen antydning til opposisjon, har imidlertid styret hans vært noe mer forutsigbart og litt mindre personfokusert enn forgjengerens.

Ingen reell frihet
I et forsøk på å bedre Turkmenistans omdømme i Vesten, annonserte Berdimuhammedov sent i fjor at han ville tillate flerpartivalg i landet og etableringen av opposisjonspartier. Men det viste seg raskt at dette ikke hadde noe med vanlige demokratiske prinsipper å gjøre.

Det var regimet seg som initierte dannelsen av det "opposisjonelle" Partiet for industrialister og entreprenører - et parti som allerede har sverget troskap til styret til president Berdimuhammedov. Industrialistpartiet har kun stilt kandidater i 23 av de 125 valgkretsene, mens presidentens parti, Turkmenistans demokratiske parti, stiller i 99 kretser.

I tillegg er det flere regimekonforme o

Turkmenistan har de største gassreservene i Sentral-Asia

© Turkmenistans presidentembete/Kureren
rganisasjoner, blant dem den statlige fagorganisasjonen, kvinnegrupper og ungdomsorganisasjoner, som har stilt totalt 163 kandidater til valget. Det dreier seg kun om organisasjoner som kontrolleres av regjeringen og som støtter regimet til president Berdimuhammedov.

Det tilsynelatende flerpartivalget var likevel et stort nok skritt til at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) for første gang i historien sendte valgobservatører til Turkmenistan, etter oppfordring fra regimet selv. Men OSSE-observatørene lot seg ikke bløffe av det skindemokratiske valget i landet.

OSSE vil først i februar avlegge sin rapport om valget i Turkmenistan. Men i dag har lederen for observatørene, iren James Walsh, uttalt seg til media om sitt generelle inntrykk. Landet hadde fortsatt "en lang vei foran seg" for å leve opp til demokratiske standarder, "men et engasjement er mer produktivt en isolasjon," kommenterte Walsh. Han håpte myndighetene i Asjkhabad nå ville gå videre i retning av "et ekte demokratisk flerpartisystem," la han til.

Det var i det hele tatt sprikende reaksjoner på ønskene fra Turkmenistan om å få tilsendt valgobservatører utenfra. OSSE sendte et lite team som kun så på prosessen i en håndfull valglokaler. OSSEs menneskerettskontor derimot, nektet å sende observatører, med henvisning til at den manglende friheten i landet gjorde en slik operasjon overflødig.

Derimot sendte Samveldet av uavhengige stater (SUS, som omfatter de fleste ekssovjetrepublikkene) et stort antall valgobservatører. SUS-observatørene, de fleste russiske, har besøkt nesten halvparten av Turkmenistans valglokaler, og generalsekretæren i SUS, Sergej Lebedev, har allerede konkludert med at valget var "fritt, åpent" og "fulgte demokratiske prinsipper".

Strid om gassavtaler
At OSSE overhodet sendte valgobservatører, og at SUS-observatørene ser ut til å falle ned på en svært smigrende dom, ses av de fleste Sentral-Asia-kjennere på som en konsekvens av striden om Turkmenis

Turkmenistan eksporterer nå gass til Kina, men landet ønsker også å levere til EU

© Turkmenistans presidentembete/Kureren
tans enorme gassressurser. Det ellers lutfattige landet har nemlig potensial til å bli en av verdens største gasseksportører.

For tiden eksporteres det meste av den turkmenske gassen til Kina. Men Turkmenistan ønsker å åpne nye eksportlinjer som kan tiltrekke hardt tiltrengte investeringer til det isolerte landet, der det meste av energiinfrastrukturen fortsatt er fra sovjettiden.

Det er særlig det europeiske gassmarkedet som frister. Og for å få til dette, har man helt siden 2007 prøvd å få til en avtale om en rørledning over Kaspihavet til Aserbajdsjan. Dette skal videre knyttes til gassrør, som nå trolig snart skal legges, til Georgia, gjennom Tyrkia, og derfra videre til Hellas og Italia. For rørledningene fra Aserbajdsjan finnes det realistiske planer og investorer, men ikke for tilknytningen østover mot Turkmenistan.

Her er det, nærmest som vanlig i regionen, en strid mellom EU og Russland som utspiller seg. EU er i teorien interessert i å importere gass fra Turkmenistan for å gjøre seg mindre avhengig av Russland. Men russerne protesterer, og har helt siden Sovjetunionens fall nektet å samarbeide om å definere sjøgrensene i Kaspihavet. Og med hensyn til "de uavklarte grensene", motsetter russerne seg en rørledning gjennom Kaspihavet.

Denis Daniilidis, EUs ambassadør i Asjkhabad, sa i november at forhandlingene om en rørledning fra Turkmenistan nærmer seg en konklusjon. Med det første skal EU, Turkmenistan og Aserbajdsjan underskrive en miljøavtale om gassledningen, og deretter er det åpent for en avtale om selve rørledningen.

Ifølge Amnesty International er det nettopp dette de såkalte "demokratiske reformene" Turkmenistan egentlig handler om.

John Dalhuisen fra Amnesty beklaget i forrige uke at "reformene ikke er mer enn tomme gester for å distrahere det internasjonale samfunnet. Villige utenlandske investorer bør ikke la seg lure av disse tiltakene eller bruke dem for å legitimere et ukritisk engasjement i landet," advarer menneskerettsaktivisten.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no