See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelseChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nå må det satses på grensekryssende tog mellom Norge og Sverige, mener 11 norske organisasjoner
Økonomi - Innenriks | Sverige

Mulig svorsk jernbanesamarbeid på strekningen Oslo-Göteborg

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møtte i dag sin svenske kollega Catharina Elmsäter-Svärd

© Samferdselsdepartementet/Kureren
Kureren, 3. desember 2013
- Norge og Sverige ble i dag enige om å etablere et samarbeid på mellom landene som skal "vurdere" forbedring av jernbanestrekningen Oslo-Göteborg. Tilsvarende arbeid skal også vurderes for strekningene Oslo-Stockholm og Trondheim-Östersund.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) møtte i dag sin svenske kollega Catharina Elmsäter-Svärd (M) for å drøfte de utdaterte jernbaneforbindelsene mellom de to landene.

De to ministrene ble enige om å etablere "et samarbeid på administrativt nivå mellom de to lands departementer som skal vurdere mulige tiltak" på jernbanestrekningen Oslo-Göteborg. Mulige finansieringsløsninger og eventuelt bedre organisatoriske løsninger skulle også "bli vurdert". Tilsvarende arbeid skulle også "vurderes" for strekningene Oslo-Stockholm og Trondheim-Östersund.

"Jeg har hatt et nyttig møte med den svenske infrastrukturministeren," sa samferdselsminister Solvik-Olsen i en uttalelse i dag. "Svenskene har kommet lenger enn Norge på å bygge ut et moderne transportsystem. Gjennom erfaringsutvekslingen er jeg blitt enda mer sikker på at våre tanker for å modernisere det norske transportsystemet er riktig, både når det gjelder finansiering og organisering," la Solvik-Olsen til.

Samferdselsministeren opplyste videre at svenske myndigheter er positive til å etablere et skandinavisk samarbeidsforum som vil se på kontrollpraksisen og harmoniseringen av regelverket knyttet til store kjøretøy på veiene.

"Jeg har i møte med infrastrukturminister Elmsäter-Svärd også formidlet Norges syn på FRA-loven," la Solvik-Olsen til, med henvisning til svensk overvåkning av norsk telekommunikasjon. "Regjeringen er opptatt av at norske borgere skal føle seg trygge på at svenske myndigheter ikke unødig overvåker nordmenns elektroniske kommunikasjon med omverdenen," sa Solvik-Olsen.

Ba om svorsk togsatsing
Foran dagens møte mellom de to ministere oppfordret en allianse av norske organisasjoner, blant dem LO, NHO og flere norske miljøorganisasjoner, i går til å ta initiativ til et tettere norsksvensk jernbanesamarbeid.

"Det er en god anledning til å ta initiativet til et felles norsksvensk arbeid for et konkurransedyktig jernbanenett," oppfordret 11 norske organisasjoner i et brev oversendt ministeren.

Organisasjonene minte i brevet om at budsjettforliket mellom Høyre, FrP, Venstre og KrF inneholder en flertallsmerknad som "ber regjeringen planlegge intercity som ett prosjekt helt fram til Lillehammer, Skien og Halden og vurdere planlegging videre mot Göteborg."

I tillegg er det tatt flere initiativ til å få en konkurransedyktig jernbane i korridorene Oslo-Göteborg-København og Oslo-Stockholm, blant annet prosjektet 8-millionersbyen, som Oslo kommune står bak.

"Toget må bli en vinner"
Organisasjonene påpeker også at togutbygging var nødvendig for å redusere godstransport på vei. "Omfanget av lastebiltransport over Svinesund er urovekkende høyt. Dette underbygger behovet for å sette i gang planleggingsprosessen," skrev organisasjonene til Solvik-Olsen.

Ifølge organisasjonene er konseptvalgutredning et nødvendig første steg for å sette i gang arbeidet. "En slik utredning må på plass. Den må skissere tiltak som på kort sikt kan løfte jernbanen mellom Oslo, Göteborg, Stockholm og København - samt større utbygginger på lang sikt, som gjør toget til en vinner," heter det i brevet.

"Det bør drøftes ulike konsepter som kan bidra til at mesteparten av godstrafikken over lengre avstander i korridorene overføres til jernbane, samtidig som toget gjøres konkurransedyktig med fly mellom de store byene," skriver organisasjonene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no