See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse
» 22.01.2014 - Salg av nye boliger stuper i Norge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Går bort fra valgløfte om 10 prosent egenkapital: Finansminister Siv Jensen
© Finansdepartementet/Kureren
Økonomi - Innenriks

Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene

Finansminister Siv Jensen og Idar Kreutzer fra Finans Norge under et møtte den 22. november

© Finansdepartementet/Kureren
Kureren, 6. februar 2014
- Finansminister Siv Jensen (FrP) har i dag sendt brev til Finanstilsynet der hun skriver at det "kan være forsvarlig" å gi boliglån til førstegangs boligkjøpere med en egenkapital ned mot 10 prosent. Men dette fører knapt til endringer i praksis, noe eiendomsmeglerne beklager.

I valgkampen lovte FrP og Høyre å senke egenkapitalkravet for lån ved kjøp av bolig fra 15 til 10 prosent. Men etter at finansministeren har mottatt faglige råd fra Finanstilsynet om retningslinjene for boliglån, velger hun å vanne ut valgløftene. Nå er det kun snakk om "større fleksibilitet".

Finanstilsynet slo blant annet fast at dagens retningslinjer har bidratt til bedre kredittpraksis i bankene og til å dempe oppbyggingen av systemrisiko i norsk økonomi, samtidig som retningslinjene allerede praktiseres med betydelig fleksibilitet. Det var med andre ord et klart råd om ikke å sette ned egenkapitalkravet.

På bakgrunn av denne nøkterne evalueringen har Jensen i dag sendt et nytt brev til Finanstilsynet, der hun kun ber om minimale endringer i dagens praksis. "Vi understreker i brevet til Finanstilsynet viktigheten av at bankene har fleksibilitet til å gi lån ut fra fornuftige individuelle vurderinger av lånesøkernes gjeldsbetjeningsevne. Blant annet må bankene kunne legge vekt på lånesøkernes fremtidige evne til å betjene lånet," sier departementet i en pressemelding i dag.

"Vi gjør det også klart at det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot 10 prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten," utdyper finansminister Siv Jensen.

"Alle trenger en bolig, og vi vil legge til rette for at flest mulig kan eie den selv. Regjeringens boligpolitikk går ut på å gjøre inngangsbilletten til boligmarkedet billigere, samtidig som rammene for lånemarkedet skal være forsvarlige," mener Jensen.

Men hun senker altså ikke det generelle egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent.

Forenkling av forskrifter
I stedet vektlegger Jensen at regjeringens politikk vil kunne gjøre det billigere å kjøpe bolig. Hun forklarer at regjeringen har satt i gang arbeidet med "å forenkle og forbedre forskrifter" som gjør nye boliger billigere å bygge, samt at man nå altså "sender signaler" om økt fleksibilitet for unge mennesker som vil inn i boligmarkedet.

"Vi har blant annet utvidet ordningen med boligsparing for ungdom etter mange års stillstand. Det gir økt avkastning på unges boligsparing, og kan dermed bidra til å hjelpe denne gruppen inn i boligmarkedet. Vi arbeider med en omfattende plan med forslag til enklere regler for plan- og byggesaker," forsvarer finansministeren seg.

Hun mener videre at fjerningen av arveavgiften virker positivt inn for mange mennesker som arver boliger.

"Ved å fjerne arveavgiften har vi økt familiens evne til å vise finansiell solidaritet over generasjonene. Oppsummert er det derfor ingen tvil om at denne regjeringen har gjort mer for å få på plass en god boligpolitikk i løpet av 110 dager, enn hva de rødgrønne klarte på åtte år," hevder Siv Jensen.

Bransjen er fornøyd
Bransjeorganisasjon Finans Norge er positiv til finansministerens understrekning av fleksibilitet, og at bankene også må se på fremtidig betalingsevne når man vurderer boliglånssøknader som viktige avklaringer. Her ser man ingen hensikt i å senke egenkapitalkravet t

Skuffet: Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

© Finn Tveter/Kureren
il 10 prosent, slik FrP tidligere hadde lovet.

"Det er en tydelig og god avklaring finansminister Siv Jensen kommer med når det gjelder praktisering av boliglånsretningslinjene. Her synes vi departementet har klart å balansere hensynet mellom soliditet og fleksibilitet på en god måte," sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge i en kommentar i dag.

"Bankene har uansett et klart ansvar for å utøve en forsvarlig utlånspraksis, og samtidig er det helt riktig av finansdepartementet å understreke at tilsynet må sørge for lik tolkning av boliglånsretningslinjene," sier Kreutzer. Men det er også slik de fleste bankene allerede praktiserer dagens retningslinjer.

Men meglerne vil ha større endringer
Eiendomsmeglerforbund er derimot ikke så imponert av Jensens utspill. På tross av at boligprisene igjen ser ut til å ha begynt å stige, og den fryktede nedturen i eiendomsmarkedet kanskje kan avlyses, hadde meglerne håpt på nye retningslinjer som ville gitt et reelt utslag i det lunkne markedet.

"Vi ser positivt på en mer fleksibel holdning til kravet om 15 prosent egenkapital, men vi ser likevel at virkemidlene til finansdepartementet ikke er veldig kraftige. Vi håper likevel at resultatet blir at flere, spesielt unge mennesker, med begrenset egenkapital, men med god betjeningsevne får lån til bolig," kommenterer direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, i dag.

"Vi får stadig tilbakemeldinger fra meglere der ute om ulik praksis fra bankene. Mange med solid tilbakebetalingsevne må avstå fra boligkjøp på grunn av avslag på lånesøknader, og vi vil følge nøye med om finansdepartementets pålegg om likebehandling av retningslinjene hjelper flere av denne gruppen inn i boligmarkedet," sier Tveter videre.

Og heller ikke opposisjon lar seg begeistre over Jensens forslag, som det kaller innholdsløst. Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre sier i en uttalelse i dag at det er "klokt av Siv Jensen å legge vekk valgløftet om å redusere egenkapitalkravet."

"Reglene praktiseres med betydelig fleksibilitet i dag," påpeker Gahr Støre. Dermed medfører de nye retningslinjene ikke noen endring i den praktiske politikken i bankene, der det allerede er låntakers betjeningsevne som vektlegges fremfor egenkapitalkravet.

Strammet inn i 2011
De aktuelle retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål er fra 2010 og utstedt fra Finanstilsynet. Retningslinjene ble strammet inn av den rødgrønne regjeringen i 2011, blant annet slik at bankene "normalt bør kreve" at låntakere har minst 15 prosent egenkapital ved boligkjøp.

Det var imidlertid bygget inn en viss fleksibilitet i disse retningslinjene, og bankene sto fri til å avvike fra 15 prosentregelen dersom det foreligger tilleggssikkerhet eller andre forhold gjør det forsvarlig å gi et større boliglån. Ifølge regjeringen har dette imidlertid blitt praktisert svært forskjellig fra bank til bank.

Også i Sundvolden-erklæringen til Høyre-FrP-regjeringen heter det at regjeringen vil at egenkapitalkravet skal praktiseres på en fleksibel måte slik at det hensyntar låntakers betalingsevne.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no