See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 29.01.2014 - Ortega "tar diktatorisk makt" i Nicaragua











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Nok av diktaturet!" Protester i Managua på torsdag
© Movimiento Por Nicaragua/Kureren
Politikk - Nicaragua

Nicaragua forbereder "diktatorisk grunnlov"

Leder av "Bevegelsen for Nicaragua," Violeta Granera (h) under protestene i Managua i går

© Movimiento Por Nicaragua/Kureren
Kureren, 29. november 2013
- Nicaraguas president Daniel Ortega har sendt et forslag om endringer i grunnloven til parlamentet som vil bety at han kan få mer makt og bli gjenvalgt på ubestemt tid. Men også at de militære kan ha stillinger i de tre statsmaktene: parlamentet, regjeringen og domstolene.

Hundrevis protesterte i Nicaraguas hovedstad Managua i går mot president Ortegas forslag om å endre grunnloven. Demonstrasjonen ble organisert av "Bevegelsen for Nicaragua," og endte opp foran parlamentet, der demonstranter brøt sikkerhetsgjerdene satt opp av politiet. Men ingen ble skadet, ifølge nicaraguanske medier.

Lederne av opposisjonspartiene Liberal Independiente (PLI) og Liberal Constitucionalista (PLC) deltok også i protesten. "Nok diktatur", "Nok autoritært styre", "Stopp bruddet på våre rettigheter" og "Nei til reformer" var blant slagordene demonstrantene ropte mot Ortega, som de sammenlignet med Nicaraguas tidligere diktator Anastasio Somoza Debayle.

Leder av "Bevegelsen for Nicaragua," Violeta Granera, forklarer på gruppens nettside at den foreslåtte grunnlovsreformen, som det sittende regjeringspartiet Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) til Ortega har foreslått, vil legge grunnen for "et diktatorisk og ekskluderende partisanregime."

Ifølge Granera har endringene i grunnloven "som mål at Daniel Ortega og hans familie kan fortsette ved makten," og er "et forsøk på å erstatte vårt frihetlige system til fordel for et annet system av totalitær og fascistisk natur."

Regjeringspartiet FSLN kritiserer derimot at gårsdagen

President som vil bli diktator? Nicaraguas president Daniel Ortega

© Presidencia de Nicaragua/Kureren
s protest var "ensidig", da det stort sett var medlemmer av opposisjonspartiene som deltok, og ikke vanlige borgere.

Den foreslåtte grunnlovsreformen sies å skulle gi Ortega "mer makt på ubestemt tid" da den ikke setter grenser for gjenvalg. Videre vil presidentvalgene avgjøres i kun én valgrunde slik at det ikke blir nødvendig å vinne mer enn 50 prosent av stemmene. Til sist vil presidenten også kunne styre gjennom dekreter uten godkjenning av parlamentet.

Grunnlovsreformen ser ustoppelig ut, da Ortegas parti har flertall i parlamentet. Den vil også gi større fullmakter til hæren, som vil gis makt til å styre alle radio- og telekommunikasjonssystemer i landet. Offiserer skal gis anledning til å inneha offentlige stillinger uten å måtte gi opp sine militære posisjoner.

I Nicaragua må en grunnlovsreform godkjennes av minst 60 prosent av de 92 medlemmene i parlamentet, det vil si 56 mandater. Regjeringspartiet har i dag 63 parlamentsmedlemmer, noe som gir det et absolutt flertall for å trumfe gjennom grunnlovsreformen.

Kontroversiell leder
Daniel Ortega har ledet Nicaragua siden 2007. Men han var også president i perioden 1985–1990, da han ble styrtet av den USA-støttede Contras-bevegelsen.

Ortega har vært den viktigste lederen i FSL

Har den reelle makten i landet? Presidentfrue Rosario Murillo

© Presidencia de Nicaragua/Kureren
N og var del av den venstreorienterte gruppen som tok makten etter at den sandinistiske revolusjonen beseiret Somoza-familiens diktatur i 1979. Somoza hadde sittet ved makten i landet, med USAs støtte, siden 1934.

I 1990 stilte Ortega som kandidat i presidentvalget, men ble slått av Violeta Chamorro. Han forble likevel en viktig politisk figur i landet, og tapte også presidentvalgene både i 1996 og 2001, før han endelig vant valget i 2006.

Men helsetilstanden til Ortega (68) har forverret seg kraftig i de siste årene. I 2009 ble det kjent av Ortega led av en alvorlig hjertesykdom, og det ble videre opplyst om at han ikke tåler mye sollys. Derfor foregår de fleste av presidentens møter og andre aktiviteter på kvelds- og nattestid.

Ortega skal også være helt avhengig av sin kone Rosario Murillo for å klare seg i hverdagen. Presidentfruen er blitt mer og mer synlig i de siste årene, og hun fungerer nå mer eller mindre som presidentens talskvinne. Hun har til og med en egen "nyhetssending", der hun taler til folket gjennom nettsiden til det nicaraguanske presidentskapet. Her er nesten all informasjonen om henne, og ikke om hennes mann.

Det neste presidentvalget i Nicaragua, et av Latin-Amerika mest fattige land, planlegges holdt i slutten av 2016.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no