See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 25.11.2013 - Høyresiden triumferer med kun 34,2 % i Honduras











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kandidat Juan Orlando Hernández fra det konservative Partido Nacional de Honduras (PNH) under valgkampen
© PNH/Kureren
Politikk - Honduras

Spent foran valget i Honduras fire år etter kuppet

Xiomara Castro, presidentkandidaten fra venstrepartiet Partido Libertad y Refundación (LIBRE)

© Libre/Kureren
Kureren, 22. november 2013
- Fire år etter kuppet i 2009 holder Honduras president- og parlamentsvalg med hundrevis av valgobservatører i landet og tusenvis av militærstyrker i gatene og langs landets grenser. Bekymringen er stor etter drap på politikere og angrep på pressen i de siste månedene.

I dag sluttet valgkampen før søndagens valg. Det høyreorienterte regjeringspartiets presidentkandidat Juan Orlando Hernández fra Partido Nacional de Honduras (PNH) har drevet en valgkamp der det store fokuset var på sikkerhet og kampen mot kriminaliteten.

Hernández foreslår å plassere hæren ut i gatene for å bedre sikkerheten i landet. Honduras er i dag landet med den høyeste drapsraten i verden, med 86,5 drap per 100.000 innbyggere, ifølge de siste tallene fra Nasjonaluniversitetet i Honduras. 7.172 mennesker ble myrdet i lille Honduras i 2012.

Men Hernández sitt kontroversielle forslag om utplassering av hæren er blitt møtt med stor motstand fra opposisjonen og menneskerettighetsaktivister. Også de unge og studentene har markert seg klart mot mer soldater i gatene.

I går var det store protester i over hele området til Nasjonaluniversitetet, der tusenvis av studenter samlet seg for å protestere mot Hernández' forslag etter en storaksjon i sosiale medier. Studentene brant bilder av Hernández og organiserte deretter en protestmarsj gjennom sentrum av den honduranske hovedstaden, Tegucigalpa.

Nytt venstreparti i medvind
Hovedmotstanderen fra opposisjonen er Xiomara Castro, kandidaten til venstrepartiet Partido Libertad y Refundación (LIBRE). Castro foreslår at de militære styrkene begrenser seg til de oppgavene som grunnloven sier de skal oppfylle, nemlig det å forsvare landets sikkerhet mot utenlandske angrep, sier hun.

Partiet LIBRE ble grunnlagt så sent som i 2012 og søker å bryte med topartimønsteret som har preget Honduras i nesten hundre år. LIBRE utfordrer dermed både det konservative Partido Nacional de Honduras og det liberale, sentrumsorienterte partiet Partido Liberal de Honduras.

Partiet ble dannet etter den politiske krisen i 2009, da daværende president Manuel Zelaya ble fjernet fra makten under et kupp. Og partileder Xiomara Castro er kona til ekspresident Zelaya, som den gang representerte Partido Liberal men raskt ble mer venstreorientert enn resten av partiet.

Castro har under valgkampen lovet at, dersom hun vinner valget, skal hun endre den sterkt konservative grunnloven for å "reetablere" Honduras, et land som har lidd økonomisk og sosialt siden kuppet i 2009. Forslag om grunnlovsendringer var ne

Valgkampmarkeringene til venstrepartiet LIBRE i Tegucigalpa

© Libre/Kureren
ttopp det som fikk hennes mann styrtet i 2009. Videre oppfordrer Castro alle partiene til en nasjonal forsoning for å løse krisen som ble utløst etter kuppet.

Ifølge de siste meningsmålingene, publisert den 24. oktober i avisen El Heraldo, er det Hernández og Castro som har de største sjansene til å vinne valget på søndag. Målingen sier at 28 prosent ville stemt for kandidaten til den sittende regjeringen, mens 27 prosent ville stemt for venstresidens kandidat.

Det er imidlertid svært mye usikkerhet knyttet til slike meningsmålinger i Honduras, da de stort sett henvender seg til den delen av befolkningen som tradisjonelt deltar ved valg. Med Castros kandidatur og det populære løftet hennes om å endre grunnloven, slik hennes mann tidligere prøvde på, er det imidlertid mulig at helt nye velgergrupper strømmer til urnene denne gangen.

Drap av politikere og undertrykkelse av pressen
Da melder naturligvis spørsmålet seg om den etablerte eliten aksepterer frie og rettferdige valg. Også menneskerettighetssituasjonen i Honduras har forverret seg kraftig i de siste årene.

Ifølge en rapport fra den kanadiske organisasjonen Rights Action, ble det drept totalt 35 kandidater fra ulike politiske partier i Honduras mellom mai 2012 og oktober 2013. Og 18 av disse hadde, ifølge organisasjonen, var medlemmer av eller sympatiserte med det nyopprettede partiet LIBRE, eller andre tilhengere av avsatte president Zelaya.

Totalt er det registrert mer enn 200 politisk motiverte mord i Honduras siden 2010. De fleste ofrene skal ha vært fra venstresiden i honduranske politikk, men langt fra utelukkende.

I tillegg beklager både FNs høykommissær for menneskerettigheter og honduranske myndigheter at 28 journalister er blitt drept siden kuppet i 2009. Men ifølge organisasjoner som Reportere uten grenser ligger dette tallet på 19. Pressen i Honduras har nesten utelukkende vært positiv til kuppet i 2009 og gått hardt ut mot ekspresident Zelaya og kandidat Castro.

Og siden valget i Honduras er viktig for å sikre det skjøre demokratiet i landet, er det flere hundre internasjonale valgobservatører som har strømmet til. Dette inkluderer både statlige representanter og internasjonale menneskerettsgrupper. De fleste er fra USA, Canada og Latin-Amerika.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no