See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 17.09.2013 - Kongolesisk nonne får Nansen-prisen 2013
» 18.03.2013 - Kongolesisk "krigsforbryter" er i USAs ambassade i Rwanda











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Trevirke er storindustri i Kongo-Kinshasa, men uten å generere vesentlige inntekter for statskassen
© Global Witness/Kureren
Samfunn | Økonomi - Kongo-Kinshasa

Hogsten av Kongos regnskog genererer knapt inntekter

Regnskogen i Kongo-bassenget er blant de mest artsrike miljøene i verden

© Global Witness/Kureren
Kureren, 29. oktober 2013
- Kongo-Kinshasa huser verdens nest største regnskogområde, og det fattige landet har delt ut store arealer for hogst for å generere inntekter. Men en ny rapport viser at staten kun krever inn en tidel av den allerede svært lave skatten på hogstflater.

Verdensbanken var svært optimistisk på vegne av Kongos økonomi i 2002. Med et realistisk skattenivå og store konsesjoner for hogst, mente banken at det sentralafrikanske landet burde kunne generere inntekter til statskassen på mellom 340 og 2000 millioner kroner i året fra denne sektoren.

Regjeringen i Kinshasa har til dels fulgt opp rådene fra Verdensbanken. Enorme arealer i landet, nesten 15 millioner hektar, er blitt delt ut som konsesjonsområder for hogst. Det meste av dette er uberørt regnskog. Samtidig ble det innført en årlig skatt på svært beskjedne 2,80 kroner per hektar i konsesjonsområdene.

Dette er, ifølge den britiske organisasjonen Global Witness, den laveste beskatningen av hogsttillatelser i hele Sentral-Afrika. "Arealskatten i Kamerun, Den sentralafrikanske republikken, Gabon og Kongo-Brazzaville ligger på mellom 5 og 22 kroner," ifølge organisasjonen.

Et enkelt regnestykke tilsier at myndighetene i Kinshasa likevel burde få inn 42 millioner kroner i årlige skatteinntekter av hogsttillatelsene sine. Dette er vesentlig mindre enn Verdensbanken hadde spådd, trolig på grunn av det svært lave skattenivået, men det er fortsatt en ikke ubetydelig inntekt for det fattige landet.

Men ifølge Global Witness, som har fått tilgang på offisielle kongolesiske dokumenter, betaler ikke de internasjonale selskapene en gang denne minstesummen i hogstskatt. I 2011 fikk finansdepartementet i Kinshasa inndrevet under halvparten av det det hadde krav på, kun 17,3 millioner kroner, i skatt fra denne næringen. Og i 2012 var inntektene fra hogstflateskatten kun en tidel, beskjedne 4,4 millioner kroner.

Dermed tjener den kongolesiske statskassen så å si ingenting på at store arealer av verdifull regnskog ryddes, mens de internasjonale selskapene som opererer i landet genererer store inntekter på verdensmarkedet for tropisk trevirke. Samtidig, påpeker Global Witness, er opptil 40 millioner mennesker avhengig av de ressursene skogen gir i dette fattige landet, og disse blir ikke kompensert for de tapte skogsressursene.

Ugjennomsiktige skatteavtaler
Ifølge organisasjonen har de store hogstselskapene en etter en klart å forhandle seg frem til

Nesten 15 millioner hektar av regnskogen i Kongo er delt ut som konsesjonsområder

© Global Witness/Kureren
store skattelettelser som skal være "uforenlige med kongolesisk lov". Avtalene om skattekutt skal ha blitt til mellom selskapene og funksjonærer i det kongolesiske miljøverndepartementet.

Blant de typer skatterabatter som Global Witness har avdekket, er "lovstridige" avtaler om hvor stor del av konsesjonsområdene som skal skattlegges. Kongolesisk lov sier klart at hele området det er gitt konsesjon for er skattepliktig, men i de nye avtalene betales det kun skatt for aktive hogstfelt, noe som reduserer arealet svært mye.

Men heller ikke dette er nok til å forklare hvorfor kongolesiske myndigheter kun fikk inndrevet en tidel av den hogstflateskatten landet hadde krav på i 2012, påpeker organisasjonen, som beklager svært lite åpenhet i bransjen. I motsetning til gruveindustrien i Kongo, må ikke hogstselskapene gå ut med detaljert finansiell informasjon, for eksempel om hvor mye skatt de betaler.

"Dersom skatteinnbetalingene hadde blitt offentliggjort for hvert enkelt selskap, ville dette kunne kaste lys over hvorfor bare en bitteliten del av den forventede hogstflateskatten når frem til kemneren, og det ville hjelpe oppkjøperne av tømmer å bedømme om hogstselskapene handler i tråd med lovverket, inkludert skattelovgivningen," kommenterer organisasjonen.

"Alt er tilrettelagt i favør av hogstselskapene," beklager Reiner Tegtmeyer fra Global Witness. "De får allerede en svært lav tilbudspris for disse utrolig verdifulle skogene, men korrupsjon og dårlig forvaltning gjør at de til og med klarer å unngå disse minimumsprisene," legger han til.

Kongo-Kinshasa er et enormt land sentralt plassert ved ekvator, og med et vell av naturressurser. Men over et århundre med vanstyre, korrupsjon og ensidig utbytting av naturressursene har etterlatt Kongo som et av Afrikas fattigste og mest korrupte land.

Og mens flere andre utviklingsland, som for eksempel Malaysia, har klart å benytte inntektene fra avskogningen av landet til å investere i industri og utvikling, har Kongo i liten grad sett noen positive resultater fra utvinningen av naturressursene i landet. Tvert imot har de bidratt til væpnet konflikt med utenlandsk innblanding og rekordhøy korrupsjon.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no