See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 29.10.2013 - Hogsten av Kongos regnskog genererer knapt inntekter
» 18.03.2013 - Kongolesisk "krigsforbryter" er i USAs ambassade i RwandaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Angélique Namaika i juni 2013 i Kongo
© UNHCR/Kureren
Samfunn - Kongo-Kinshasa

Kongolesisk nonne får Nansen-prisen 2013

2013 Nansen-pris Angélique Namaika

© UNHCR/Kureren
Kureren, 17. september 2013
- Årets Nansen-pris tildeles søster Angélique Namaika. Nonnen jobber under vanskelige forhold i urolige Kongo-Kinshasa, med personer som har blitt fordrevet og utsatt for overgrep av soldater fra Lord's Resistance Army (LRA).

Ifølge FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) har søster Angélique Namaika "forandret livene til mer enn 2000 kvinner og jenter" som har blitt tvunget til å forlate sine hjem og er blitt misbrukt. Mange av dem hun har hjulpet forteller historier om bortføringer, tvangsarbeid, vold, mord, voldtekt og andre overgrep.

"Hennes personlige tilnærming hjelper disse kvinnene og jentene med å komme seg gjennom traumene og skadene," skildrer UNHCR i en pressemelding i dag. "Det trengs en spesiell type omsorg for å hjelpe disse ofrene å bearbeide erfaringene og sette i gang livene sine igjen."

Namaika gjør dette ved å lære kvinnene et håndverk, starte en liten bedrift, eller hjelpe dem med å få mer utdanning. "Flere vitnesbyrd fra disse kvinnene viser hvilken bemerkelsesverdig påvirkning hun har hatt i å hjelpe dem å endre livssituasjonen sin, og mange referer kjærlig til henne som 'mor'," sier UNHCR.

Kunngjøringen av vinneren sammenfaller med utgivelsen av en rapport om menneskene som flykter fra den brutale militsen Lord's Resistance Army (LRA) i det sentrale Afrika. Siden 2008 har rundt 320.000 mennesker blitt fordrevet i Orientale-provinsen i Kongo, mange av disse har måttet flykte flere ganger.

Søster Angélique ble selv fordrevet av volden i 2009 mens hun bodde i byen Dungu. "Hun kjenner selv til smerten av å måtte flykte fra sitt hjem, og dette utgjør en stor del av det som driver henne til å jobbe dag inn og dag ut for å nå ut til alle dem som trenger hjelp," ifølge UNHCR.

FNs høykommisær for flyktninger, Antonio Guterres, roste også årets vinner i dag: "Søster Angélique arbeider ustanselig for å hjelpe kvinner og jenter som er ekstremt sårbare på grunn av deres traumer, fattigdom og fordrivelse. Utfordringene er enorme, noe som gjør hennes jobb desto mer bemerkelsesverdig. Hun lar ikke noe stå i veien for henne."

"For å jobbe på et sted der elektrisitet, rennende vann og asfalterte veier er mangelvare, gjør søster Angélique et eksepsjonelt arbeid. Selv om hun mangler riktige verktøy og hennes ressurser er nesten ikke-eksisterende, mister ikke søster Angélique motet. Hun har gjort det til sitt livsverk å lette lidelsene til disse fordrevne kvinnene og jentene, og for å gi dem et nytt håp for fremtiden," sier Guterres.

Etter kunngjøringen sa prisvinneren selv at "det er vanskelig å forestille seg hvor mye disse kvinnene og jentene har lidd. De vil bære arrene etter denne volden med seg resten av livet. Denne prisen betyr at flere fordrevne i Dungu kan få den hjelpen de trenger for å starte sine liv på nytt."

"Jeg vil aldri slutte å gjøre det jeg kan for å gi dem håp, og muligheten til å leve igjen," lovte den kongolesiske nonnen.

Søster Angélique vil motta Nansenprisen og Nansen-medaljen under en seremoni i Genève den 30. september. Etter seremonien reiser nonnen til Roma, hvor hun vil bli mottatt i Vatikanet av pave Frans, før hun fortsetter til Paris, Brussel og Oslo for flere møter.

Nansenprisen ble etablert i 1954 og anerkjenner "ekstraordinært humanitært arbeid på vegne av flyktninger, internt fordrevne eller statsløse mennesker." Prisen inkluderer en minnemedalje og en pengepremie på 100.000 dollar (600.000 kr). Pengene skal i regelen brukes til flere prosjekter for å hjelpe fordrevne mennesker.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no