See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 26.10.2013 - Parlamentsvalg i Argentina handler mest om fremtidens president
» 12.03.2013 - Britene feirer ja-flertall på Falklandsøyene
» 11.03.2013 - Historisk avstemning på Falklandsøyene "løser ingenting"
» 08.03.2013 - Argentinas ekspresident Menem dømt for smuglingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgets taper: Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner
© Casa Rosada/Kureren
Politikk - Argentina

Nederlag for regjeringspartiet i Argentina

Presidentkandidat i 2015? Sergio Massa fra Frente Renovador feirer seieren i søndagens parlamentsvalget

© Frente Renovador/Kureren
Kureren, 28. oktober 2013
- Resultatene av søndagens parlamentsvalget i Argentina er et stort nederlag for president Cristina Fernández de Kirchner og regjeringspartiet FpV. Selv om partiet fremdeles blir størst i parlamentet, er det den nye peronistiske koalisjonen Frente Renovador som ble valgets seierherre.

For bare to år siden fikk president Fernández og hennes regjeringsparti Frente para la Victoria (FpV, Seiersfronten) en folkelig støtte på 54 prosent. Men i søndagens valg til deler av parlamentssetene ble det med beskjedne 32 prosent av stemmene, ifølge de foreløpige resultatene.

Dette nivået er likevel seks prosentpoeng mer enn FpV fikk i den første runden av parlamentsvalget i august (26 prosent), og det ser ut som om partiet så vidt klarer å beholde sitt parlamentariske flertall. Men dette er et av de verste valgresultatene siden familien Kirchner kom til makten i 2003, den gang med Néstor Kirchner som president.

FpV er en valgallianse av partier på sentrumvenstresiden i argentinsk politikk. Formelt sett er det fremdeles en del av partiet Partido Justicialista, som er partiet til Argentinas president Fernández. FpV gjorde et godt valg i 2005 og vant flertall i både parlamentet og senatet. Ved valget i 2009 gikk partiet noe tilbake.

Presidentens parti hadde håpt på en fremgang ved dette valget, slik at det kunne endre grunnloven for å tillate nok et gjenvalg av president Fernández. Men FpV vil ikke klare å sikre et stort nok flertall i parlamentet for å endre grunnloven i tide før presidentvalget i 2015. Dermed går president Fernández inn i sine siste to år i presidentembetet med en betydelig svekkelse.

Valget i går var en viktig stemningsmåling før dette presidentvalget, og regjeringspartiet gikk særlig sterkt tilbake i de mest folkerike valgdistriktene. I provinsen Buenos Aires, som er den største av de 24 valgdistriktene i landet, med nesten 40 prosent av totalt 30,6 millioner velgere i landet, var nederlaget spesielt stort for FpV.

De første resultatene av søndags parlamentsvalget i Buenos Aires-provinsen gir klar seier til den nye peronistiske koalisjonen Frente Renovador (Fornyingssfronten, FR) i hovedstaden. Kandidaten Sergio Massa, som var stabssjef for president Fernández før han gikk over til den konservative opposisjonen, fikk her 42,38 prosent av stemmene. Regjeringspartiet FpV kom kun på andreplass med 29,23 prosent av stemmene.

Massa klarte for noen måneder siden å samle de fleste partiene på høyresiden i Fornyingsfronten FR, og den ligger nå godt an til å bli den viktigste politiske faktoren i Argentina de neste årene. Men med denne seieren befester Massa sin posisjon som opposisjonens kandidat ved presidentvalget i 2015.

Les mer om valget i Argentina i denne artikkelen: "Parlamentsvalg i Argentina handler mest om fremtidens president".

I denne andre runden av parlamentsvalget i Argentina var inflasjonen, som nå ligger på 24 prosent, og kampen mot kriminaliteten blant de viktigste sakene. Dette er også saksområdene der FpV og president Fernández har høstet mest kritikk, og regjeringen har blitt fremstilt som uegnet til å få kontroll over statsøkonomien.

Under valgkampen hadde regjeringspartiet FpV prøvd å holde fast ved folkets sympati gjennom å minne om alle de sosiale framskrittene partiet har fått til i de ti årene det har sittet ved makten. FpV prøvde også frenetisk å kjøre fram populære Cristina som frontfigur under valgkampen, og gjøre valget til en folkeavstemning om hennes videre styre.

Men presidenten har vært nært sagt utilgjengelig for offentligheten etter at hun i begynnelsen av oktober måtte bli operert etter en hjerneblødning.

Presidentens skjøre helse, som offisielt skal være på bedringens vei, har heller ikke hjulpet på mobiliseringen av velgerne kunne tenkes å stemme FpV for å sikre en grunnlovsendring. Sykehusoppholdet har heller bidratt til å åpne argentinernes øyne for at æraen Kirchner-Fernández sakte men sikkert går mot en slutt.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no