See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 28.10.2013 - Nederlag for regjeringspartiet i Argentina
» 12.03.2013 - Britene feirer ja-flertall på Falklandsøyene
» 11.03.2013 - Historisk avstemning på Falklandsøyene "løser ingenting"
» 08.03.2013 - Argentinas ekspresident Menem dømt for smuglingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sergio Massa fra Frente Renovador avsluttet valgkampen på torsdag
© Frente Renovador/Kureren
Politikk - Argentina

Parlamentsvalg i Argentina handler mest om fremtidens president

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner

© Casa Rosada/Kureren
Kureren, 26. oktober 2013
- Inflasjon (24 % årlig) og kriminalitet er noen av de store sakene i den andre runden av søndagens parlamentsvalg i Argentina. Men også en mulig grunnlovsreform, slik at president Cristina Fernández de Kirchner kan bli gjenvalgt en gang til ved presidentvalget i 2015.

Under valgkampen har regjeringspartiet Frente para la Victoria (FpV, Seiersfronten) prøvd å holde fast ved folkets sympati gjennom å minne om alle de sosiale framskrittene partiet har fått til i de ti årene det har sittet ved makten. Men det ser dårlig ut for FpV.

FpV er en valgallianse av partier på sentrumvenstresiden i argentinsk politikk. Formelt sett er det fremdeles en del av partiet Partido Justicialista, som er partiet til Argentinas president Fernández. FpV gjorde et godt valg i 2005 og vant flertall i både parlamentet og senatet. Ved valget i 2009 gikk partiet noe tilbake, slik at de mistet flertallet sitt men fortsatt var Argentinas største parti.

Foran søndagens valg var det store målet for presidentens støtteparti å gjenvinne flertallet i senat og parlament slik at det kan presse gjennom sin ønskede grunnlovsreform. Reformen vil gi president Fernández lov til å stille til gjenvalg i 2015.

Men første runde av det argentinske parlamentsvalget ble holdt allerede i august, og der gikk FpV på et stort nederlag. På meningsmålingene den sist måneden har valgalliansen ligget på mellom 30 og 33 prosent. Derimot ligger en ny peronistisk koalisjon, Frente Renovador (Fornyingssfronten, FR), an til å få i overkant av 40 prosent av stemmene, noe som kan gi høyresiden et flertall i parlamentet.

Det ser dermed ut til at Cristina, som presidenten kalles i Argentina, ikke blir president "for alltid", som mange trodde. Og dersom FpV ikke får flertall, blir det største spørsmålet hvem som kommer til å bli etterfølgeren til president Fernández.

Spørsmålet om en tredje mandatstid for presidenten synes å ha bidratt til ny polarisering i argentinsk politikk, som tradisjonelt har vært delt mellom en peronistisk blokk og et sentrumsorientert alternativ. Men etter krisen som rammet landet i 2001-2002 har partilandskapet blitt mye mer fragmentert, med et vell av partier på høyre- og venstresiden, der mange hevder å målbære den peronistiske arven.

Presidentkandidatene for 2015 blir klare
Nå har imidlertid Sergio Tomás Massa klart å samle de fleste partiene på høyresiden i Fornyingsfronten FR, og den ligger godt an til å bli den viktigste politiske faktoren i Argentina de neste årene. Og det spekuleres naturligvis allerede i om Massa vil være høyresidens presidentkandidat i 2015, noe han langt fra har avvist.

Massa stiller selv som kandidat i landets mest folkerike provins, hovedstaden Buenos Aires. En solid seier der vil klart styrke hans muligheter ved presidentvalget om to år.

Også den ikke-peronistiske venstresiden har slått seg sammen til en Progressiv front ved dette valget. Seks mindre partier under ledelse av sosialdemokraten Margarita Stolbizer håper på økt innflytelse i det kommende parlamentet. Med rundt 12 prosent på målingen kan venstresiden komme i vippeposisjon i parlamentet, dersom høyresiden ikke får flertall.

Samtidig prøver regjeringspartiet FpV frenetisk å kjøre frem populære Cristina som frontfigur under valgkampen, og gjøre valget til en folkeavstemning om hennes videre styre. Men presidenten har vært nært sagt utilgjengelig for offentligheten etter at hun i begynnelsen av oktober måtte bli operert for en hjerneblødning.

Presidentens skjøre helse, som offisielt skal være på bedringens vei, har heller ikke hjulpet på mobiliseringen av velgerne kunne tenkes å stemme FpV for å sikre en grunnlovsendring. Sykehusoppholdet har heller bidratt til å åpne argentinernes øyne for at æraen Kirchner-Fernández sakte men sikkert går mot en slutt.

Og det har kanskje ikke presidentens lojale partikamerat Daniel Osvaldo Scioli, governør i Buenos Aires og leder for hennes parti Partido Justicialista, noe imot. Hans mandat som guvernør går nemlig ut i 2015, og de fleste regner med at Scioli stiller som kandidat for å etterfølge president Fernández.

Men først skal det velges et nytt parlament. Det vil si, det er kun halvparten av parlamentsmedlemmene og en tredel av senatorene som skal velges på søndag. Og med mindre høyresiden opplever et valgskred, vil trolig ingen av de store politiske grupperingene klare å få et klart flertall i parlamentet i Buenos Aires.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no