See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 27.08.2013 - Uranutvinning splitter folket på Grønland
» 26.03.2013 - Grønland får sin første kvinnelige statsminister
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinning
» 13.03.2013 - Opposisjonen vinner valget på Grønland
» 08.03.2013 - Mot spennende valg på Grønland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Flere hundre grønlendere demonstrerte på torsdag mot uranutvinning
© Inuit Ataqatigiit Kattuffiat/Kureren
Politikk | Økonomi - Grønland

Uranutvinning trumfet gjennom på Grønland

Vant avstemning: Grønlands statsminister Aleqa Hammond

© Siumut/Kureren
Kureren, 26. oktober 2013
- Sjelden har en sak splittet grønlederne mer enn planene om å etablere urangruver på øya. I går trumfet regjeringen gjennom avskaffelsen av lovforbudet mot uranutvinning, til store protester fra opposisjonen og store deler av befolkningen.

For Grønlands sosialdemokratiske statsminister Aleqa Hammond dreier urangruvene seg om arbeidsplasser, vekst og muligheten til å bli økonomisk uavhengig av Danmark, og dermed i siste instans muligheten for en fullstendig uavhengig grønlandsk stat.

Derfor gjorde hun det allerede i valgkampen tidlig i år klart at hun ville fjerne det danskgrønlandske totalforbudet mot uranproduksjon, som er konsekvens av den danske "nulltoleransepolitikken" overfor alt radioaktivt materiale i riksfellesskapet. Etter valgseieren dannet Hammond en koalisjonsregjering der regjeringsplattformen inkluderte en omgjøring av "nulltoleransepolitikken".

Men det hindret ikke ett av regjeringspartiene, det nasjonalistiske Partii Inuit, å gjøre opprør og forlate Hammonds regjering på onsdag. Partiet forlangte at det sentrale spørsmålet om uranutvinning måtte avgjøres i en folkeavstemning. Statsminister Hammond sto på sitt, og trumfet gjennom en avstemning i parlamentet i Nuuk (Godthåb).

I går vant hun avstemningen, med knappest mulig flertall. 15 stemte for å oppheve forbudet mot uranutvinning, mens 14 stemte mot. Det knappe resultatet illustrerer den politiske splittelsen om dette pikante spørsmålet. Det samme gjorde de hundrevis av demonstranter som dagen før samlet seg foran regjeringsbygget i

Kvanefjell sør på Grønland har enorme forekomster av sjeldne jordarter og uran

© GME Ltd/Kureren
Nuuk, og utgjorde den største demonstrasjonen på Grønland i årtier.

Grønland har vist seg å være svært rikt på dyrebare mineraler, ikke minst de såkalte sjeldne jordartene, metaller som i økende grad brukes innen elektronikken og som Kina har nærmest monopol på. Men på samme sted som de sjeldne jordartene ligger også lukrative forekomster av uran, og i praksis kan man ikke utvinne det ene uten å utvinne det andre.

Statsminister Hammond har vektige argumenter om at gruveinntektene skal finansiere Grønlands uavhengighet. Men motstanderne kan frembringe like eksistensielle argumenter.

Frykten for enorme miljøkonsekvenser i et samfunn som nesten utelukkende lever av fiskeriressursene er åpenbare.

Men det er også store sosialpolitiske og sikkerhetspolitiske betenkeligheter. Hvilken kapasitet vil Grønlands lille befolkning ha til å påse at den politisk betente handelen med radioaktive stoffer går rett for seg, og at landet ikke havner i en stormaktskonflikt? Og gruvevirksomheten vil i første omgang bety at tusenvis av faglærte arbeidere må skipes inn på øya, trolig fra Kina, og skape et samfunn innenfor samfunnet.

Arbeidskraft til besvær
Men investorene fra særlig Kina og Australia står allerede i kø for å starte gruvevirksomhet på Grønland. På Kvanefjell

Omstridt uranutvinning preger forsiden av den grønlandske avisen Sermitsiaq

© Kureren (faksimile)
sør på Grønland, og i nærheten av den norrøne bosetningen Brattahlíð, har det australskeide gruveselskapet Greenland Minerals and Energy allerede gjort de forberedende arbeidene. Nå må det forhandles om hvem som får etablere gruven på Kvanefjell, og hvordan arbeidskraften skal rekrutteres, ansettes og lønnes.

Det er arbeidskraften som er det akutte problemet for gruvedrift på Grønland, som kun har 57.000 innbyggere og fortsatt ikke har fagkompetanse på dette området. Selv om regjeringen med tiden ønsker å skaffe grønlenderne jobbmuligheter i denne bransjen, må de begynne med storstilt import av arbeidskraft. Da blir spørsmålet også, på hvilke vilkår?

Svaret på dette begynner å gi seg allerede. På torsdag fikk nemlig det britiske gruveselskapet London Mining endelig konsesjon til å starte det første store mineraleventyret på Grønland. Det skal begynne å utvinne enorme jernmalmressurser på bunnen av Nuukfjorden utenfor hovedstaden.

Prosjekt vil kun i anleggsfasen koste over 15 milliarder kroner, som er omlag dobbelt så mye som Grønlands bruttonasjonalprodukt. Det vil sysselsette over 3000 personer, i første rekke kinesere til en billig lønn og arbeidsvilkår som ikke tilsvarer nordisk standard. Mange ser dette som en svært skjev start på det grønlandske gruveeventyret.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no