See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 26.10.2013 - Uranutvinning trumfet gjennom på Grønland
» 27.08.2013 - Uranutvinning splitter folket på Grønland
» 26.03.2013 - Grønland får sin første kvinnelige statsminister
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinning
» 08.03.2013 - Mot spennende valg på GrønlandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Siumuts toppkandidat Aleqa Hammond blir trolig Grønlands neste statsminister
© Siumut/Kureren
Politikk - Grønland

Opposisjonen vinner valget på Grønland

Grønlands statsminister på oppsigelse, Kuupik Kleist

© Inuit Ataqatigiit/Kureren
Kureren, 13. mars 2013
- Det sosialdemokratiske partiet Siumut vant en overraskende klar seier over det regjerende sentrumspartiet i gårsdagens valg. Siumuts toppkandidat Aleqa Hammond ligger dermed godt an for å bli Grønlands første kvinnelige statsminister.

Etter at alle stemmene fra gårsdagens valg var ferdig opptalte av valgkommisjonen i Nuuk (Godthåb) i dag tidlig, var det klart at opposisjonspartiet Siumut hadde gjort et svært godt valg. Partiet fikk 42,8 prosent av stemmene, ifølge valglederen, noe som vil gi Siumut 14 av de totalt 31 plassene i Inatsisartut, det grønlandske parlamentet. Siumut gikk frem hele 16 prosentpoeng fra forrige valg.

Statsministerkandidaten til Siumut, Aleqa Hammond, vil dermed trenge en mindre koalisjonspartner med minst to parlamentsseter for å kunne danne regjering. Hamond ligger derfor godt an til å bli Grønlands første kvinnelige statsminister.

Den store valgtaperen på Grønland var partiet Inuit Ataqatigiit til nåværende statsminister Kuupik Kleist. Kleist har ledet en sentrumskoalisjon siden 2009 som nå mister flertallet i det nye parlamentet. Partiet hans fikk kun 34,4 prosent av stemmene, en nedgang på hele 9,3 prosentpoeng i forhold til 2009. Statsminister Kleist erkjente i dag nederlaget og oppfordret Hammond til å prøve å danne en ny regjering.

Valgdeltakelsen var relativt høy, med 74,2 prosent av de 40.500 stemmeberettigede grønlenderne som kastet sin stemme i går.

De viktigste emnene under valgkampen på verdens største øy har vært veien frem mot uavhengighet fra Danmark og forvaltningen av de enorme naturressursene som er blitt avdekket på Grønland de siste årene. Grønland trenger sårt til flere inntektskilder før en fullstendig uavhengighet kan bli aktuell, og både regjeringen og opposisjonen har utpekt fremtidig gruvedrift og muligens oljeproduksjon som den mest realistiske kilden.

Men stridsspørsmålene har dreid seg om hvor raskt man skal gå frem, hvordan man skal sikre grønlendernes interesser i forhandlinger med internasjonal storkapital og hvor langt man kan gå i å ofre miljøet i fremtidig ressursutnyttelse.

Siumut har kritisert statsminister Kleist for å selge ut grønlandske interesser til utenlandske selskaper. Ifølge det valgvinnende partiet, har ikke regjeringen verken gjort nok for å sikre en god pris for mineralressursene eller for å sikre at også grønlendere blir utdannet og sysselsatt i en fremtidig gruveøkonomi.

Et like viktig stridstema har vært om Grønland skal tillate utvinning av de påviste uranforekomstene på øya. Regjeringen Kleist har hittil hevdet et totalforbud mot uranutvinning av miljømessige grunner, mens Siumut har stilt seg mer åpent i forhold til utnyttelsen av denne ressursen.

Til sist har striden stått om i hvilken grad Grønland skal åpnes for fremmedarbeidere i forbindelse med fremtidig gruvedrift.

Med øyas beskjedne befolkning og med liten lokal kompetanse innen gruvedrift, er det klart at Grønland vil måtte tillate større mengder utenlands arbeidskraft. Men Siumut har anklaget regjeringen for å ha gått for langt i å godta for eksempel store mengder kinesiske gruvearbeidere å slå seg ned i landet i forbindelse med en kontrakt med et kinesisk gruveselskap.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no