See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 26.10.2013 - Uranutvinning trumfet gjennom på Grønland
» 27.08.2013 - Uranutvinning splitter folket på Grønland
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinning
» 13.03.2013 - Opposisjonen vinner valget på Grønland
» 08.03.2013 - Mot spennende valg på GrønlandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Grønlands nye statsminister Aleqa Hammond tar som regel barna med på jobb
© Siumut/Kureren
Politikk - Grønland

Grønland får sin første kvinnelige statsminister

Kureren, 26. mars 2013 - Aleqa Hammond, leder for Grønlands sosialdemokratiske parti Siumut, ble i dag utpekt til å bli landets første kvinnelige statsminister. 47-åringen skal også lede øyas utenrikspolitikk, noe som egentlig tilfaller regjeringen i København.

Siumut annonserte i dag at partiet har underskrevet en koalisjonsavtale med to andre grønlandske partier som sikrer Hammond statsministerposten og et bredt flertallstyre på den selvstyrte øya.

Hammond vil neste uke ta over statsministerposten fra Kuupik Kleist, som har ledet en sentrumskoalisjon siden 2009 men mistet flertallet i Inatsisartut, det grønlandske parlamentet, ved valget den 12. mars. Det sosialdemokratiske Siumut var valgets store seierherre, og vant 14 av de i alt 31 plassene i Inatsisartut.

Sosialdemokratene har vært i relativt korte koalisjonsforhandlinger med det nasjonalistiske Partii Inuit og det liberale partiet Atassut, som til sammen har et trygt regjeringsflertall i parlamentet.

Hammonds parti sikret seg seks av de åtte ministerpostene i den nye regjeringen, der statsministeren altså også vil fungere som utenriksminister. Dessuten kontrollerer Siumut de viktige postene finans, fiskeri og naturressurser, som til sammen gir en kontroll over den økonomiske utviklingen til den selvstyrte øya.

Sosialdemokratene har allerede annonsert et taktskifte i den økonomiske politikken, som er nøkkelen til en gang å oppnå full selvstendighet fra Danmark, og fått gehør for dette blant koalisjonspartnerne. Dette gjelder særlig overfor gruvevirksomhet på Grønland, som er det store håpet for en økonomisk selvstendighet. Hammond har blant annet fått trumfet gjennom at det nå skal åpnes for uranutvinning på Grønland, noe eksstatsminister Kleist hadde motsatt seg.

Les mer om konflikten om uranutvinning på Grønland i denne artikkelen: "Grønland åpner opp for uranutvinning".

Alle de tre kommende regjeringspartiene er sterke tilhengere av at Grønland skal oppnå uavhengighet fra Danmark så raskt som mulig. Men de er også realister, og Grønland får i dag en stor del av sine budsjettmidler som årlige statstilskuddet fra Danmark. Da Grønland fikk større autonomi i 2009, ble beløpet frosset til 3,4 milliarder danske kroner årlig - og verdien av dette faller jevnlig i takt med inflasjonen.

Grønlenderne vil i det hele tatt kvitte seg med budsjettmidlene fra Danmark så fort som mulig og dermed gå for full selvstendighet. Men da må statsfinansene først være i orden, og den døren som nå har åpnet seg med gruvedrift, synes å være den eneste realistiske veien til full selvstendighet Grønland noen gang har hatt.

"Familiekjær" statsminister
Hammond presenterer seg som en jordnær og svært familiekjær grønlender som "ofte tar med et eller flere barn med seg på jobb og når hun reiser, da det er viktig for henne at barna kjenner begge hennes 'verdener'." I tillegg til å studere og drive politikk, har Hammond brukt tiden til å reise og lære språk. "Aleqa er svært internasjonalt orientert," forsikrer partiet Siumut i en beskrivelse av partilederen.

47-åringen har tidligere hatt flere ministerposter i tidligere statsminister Hans Enoksens regjering. Men da Siumut gikk på et stort valgnederlag i 2009, trakk Enoksen seg fra partiledelsen og Hammond ble valgt til ny leder for sosialdemokratene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no