See also:
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 07.02.2014 - Innkjøpsordningen: Svarte-Per-spill fra regjeringen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hemmelige bindinger? Den nye regjeringen med Sylvi Listhaug foran til venstre
© Terje Heiestad/Stortinget/Kureren
Debatt | Politikk - Innenriks

Leder: Minister hevet over kontroll

Leder, Kureren, 22. oktober 2013 - Landbruksminister Sylvi Listhaug skal få tid til å utforme den politikken hun vil og evalueres deretter. Men Erna Solberg må rydde opp i de åpne spørsmålene om habiliteten hennes. Slik det er nå, kan verken Stortinget eller pressen kontrollere hennes virke.

Åpenhet om bindingene og habiliteten til våre valgte ledere er en sentral verdi i det norske demokratiet, en verdi også Fremskrittspartiet har forsvart med nebb og klør i løpet av 40 år i opposisjon. Det er en verdi som gjør at vi slipper Berlusconi-tilstander i Norge.

Nå er denne åpenheten truet.

Lobby- og PR-bransjen er nå såpass stor og etablert at vi for første gang står overfor en situasjon der både en minister og en statssekretær er blitt rekruttert nettopp fra denne sektoren. Det er verken statsminister Solbergs eller landbruksminister Listhaugs skyld, men det er disse som nå sitter med ansvaret for å takle denne nye situasjonen.

Og hittil har de taklet dette dårlig, mener Kureren. Hittil har Solberg og Listhaug kun tatt hensyn til PR-bransjens relativt legitime behov for hemmelighold, men på ingen måte tatt hensyn til den statsbærende verdien av åpenhet. Her er det et klart behov for å rydde opp, og det er det statsministeren selv som må gjøre.

Et lite tilbakeblikk til våren 2012: Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre må forsvare seg i kontrollkomiteen om sine mulige bindinger overfor investor Felix Tschudi. Daværende komitéleder Anders Anundsen (FrP) - nå justisminister - var den som i komiteen og i media gikk hardest ut mot Støre og hans mulige inhabilitet.

Og vi kan i etterkant takke Anundsen for denne innsatsen, selv om selve saken mot Støre kokte ned til nesten ingenting.

Presset fra Anundsen bidro til å heve bevisstheten omkring makthavernes habilitet ytterligere, og det kan kun beskrives som et sunnhetstegn i et modent demokrati. Og noe som gjør Norge til et mindre korrupt land enn de fleste det vil være naturlig å sammenligne seg med i Europa.

Slik er situasjonen nå: Den eneste som kjenner til bindingene og kundelisten til landbruksminister Listhaug fra First House, der hun jobbet for inntil en uke siden, er departementsråden i landbruksdepartementet. Statsminister Solberg har ikke denne listen. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har den ikke. Pressen har den ikke.

Det er kjekt med tillit, men vi vet alle at makt korrumperer. I utgangspunktet har ingen av oss rett til å ha mistillit til Sylvi Listhaug. Men vi skal ha rett til å kontrollere at hun er denne tilliten verdig. Og denne retten er nå til dels tatt fra oss.

En mulig binding - vi blir nødt til å spekulere fordi vi ikke får lov til å få innsyn - mellom landbruksminister Listhaug og matvaregigantene Rema 1000 og Coop (kjente kunder av First House) er langt alvorligere enn Støres løse kontakt med Tschudi. Her er det snakk om hele maktballansen i norsk matproduksjon og matvarehandel.

Har hun hatt lobbyoppdrag for Rema 1000 om å jobbe for at tollen på landbruksprodukter senkes? Har hun hatt lobbyoppdrag fra eiendomsbransjen om å jobbe for at odelsretten forsvinner og landbrukseiendom blir fritt omsettelig? Nei, det har hun med 99 prosent sikkerhet ikke hatt.

Men det gjenstår en 1 prosents tvilskvote. Og det er altfor mye i et åpent demokrati som Norge. Det er ikke vårt demokrati og åpenhetssamfunn verdig at vi kun kan spekulere om muligheten for slike bindinger og ikke kan få et klart ja- eller nei-svar på det legitime spørsmålet om de eksisterer.

Både Listhaug og Solberg er best tjent med at dette nye problemet nå tas fatt i. Og løsningen må være en som står fullstendig i stil med den norske åpenhetskulturen. Kureren regner med at FrP lever opp til sin sunne maktskepsis og stiller seg først i rekken for å rydde opp i dette.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no