See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 25.09.2013 - Peru overgår Colombia i dyrking av kokaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Produksjon av marsvin som matvare i Peru
© Marcos GP/GNU/Kureren
Samfunn - Peru

Peru forbereder eksport av marsvinkjøtt til Norge

Grillet marsvin er gourmetmat i Peru

© Astur Marcos/GNU/Kureren
Kureren, 17. oktober 2013
- I Norge er marsvin mest kjent som et koselig kjæledyr. Men i andre deler av verden, særlig deler av Sør-Amerika, er marsvinkjøtt en delikatesse. Nå forbereder peruanske marsvinprodusenter eksporten av marsvinkjøtt til det norske markedet.

Norske bønder og kjøttprodusenter kan få et nytt produkt for å konkurrere med i norske butikkhyller. I hvert fall hvis produsentene i Peru lykkes med den nye satsingen sin.

Peruanske produsenter av marsvinkjøtt samarbeider nå med det den statlige helsetjenesten for landbruket, Senasa, noe som tilsvarer det norske Mattilsynet, for å sertifisere dette produktet for eksport. Og det uttalte målet er å eksportere marsvinskjøtt til tre land - Norge, samt Sverige og Tyskland - melder den peruanske foreningen for marsvinkjøttprodusenter, APCUY.

Arbeidet med å få dette til skal ha kommet langt. William Lossio, talsmannen i foreningen APCUY, sier i en pressemelding at man allerede har sendt de nødvendige helseattestene til helsemyndighetene i de tre mulige eksportmarkedene. Og nå venter de bare på et svar for å begynne å eksportere marsvinkjøtt til Norge.

Ifølge APCUY er USA det største eksportmarkedet for peruansk marsvinkjøtt. Det er trolig fordi USA har en stor innvandrerbefolkning fra nettopp Peru, Bolivia og Ecuador, og dette skaper en høy etterspørsel etter dette matproduktet. Marsvinkjøtt markedsføres for sin høye ernæringsmessige verdi.

Bare i 2012 solgte Peru 17 tonn marsvinkjøtt til USA, og det forventes at dette tallet vil øke sterkt i de kommende årene, ifølge de optimistiske peruanske produsentene.

Gourmetmat i Norge?
Det tamme marsvinet, eller Cavia porcellus, stammer opprinnelig fra Andes-regionen i Sør-Amerika, særlig fra Peru, Bolivia, Ecuador. Her har gnageren vært holdt som husdyr i over 4000 år, hovedsakelig som en kilde til kjøtt, men i nyere tid også som kjæledyr og til dyreforsøk i forskningen.

Den dag i dag holdes marsvin hovedsakelig som matdyr i Andes-regionen, og det er et svært vanlig husdyr for familier i disse fjellområdene. Marsvinene vokser raskt og er enkle i kosten. Flokken mates med grønnsaker og matrester, for så å slaktes og fortæres ved spesielle høytider.

I Peru er det svært mange som regner marsvinkjøtt som en delikatesse eller høytidsmat. Smaken skal minne om hare eller vaktel. Marsvinet har en tynn og porøs benbygning, og dermed kan den lille gnageren by på overraskende mye kjøtt.

Marsvinkjøtt har mye protein, men lite fett, og det regnes derfor som sunnere enn mer vanlige kjøtttyper. I nyere tid har peruanske forskere avlet frem et "supermarsvin" som kan bli inntil to kilo tungt.

Utvandrere fra Andes-regionen har tatt med seg mattradisjonene sine til nye hjemland, og marsvinkjøtt selges dermed nå også i flere større byer i både Europa og Nord-Amerika. Men hittil har denne delikatessen nådd lite utover nettopp denne befolkningsgruppen.

Om det finnes et gourmetmarked for marsvinkjøtt i Norge, utenfor de få innvandrerne fra Andes-regionen, er vel tvilsomt. Ifølge Statstisk sentralbyrå er det nå 1093 innvandrere med bakgrunn fra Peru i Norge. I tillegg kommer 389 fra Ecuador og 253 fra Bolivia. Disse vil kunne glede seg over marsvinstek, dersom det norske Mattilsynet godkjenner importen fra Peru.

Og i Peru er det ikke noe problem å produsere mer marsvinkjøtt for eksport til Norge og andre land. Ifølge peruanske produsenter er antallet marsvin i landet på over 12 millioner i dag, og det er kapasitet til å produsere mye mer. Men da må markedet utvides i forhold til de 1735 med innvandrerbakgrunn fra Andes-regionen i Norge.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no