See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.03.2014 - Polakker frykter "det verste" fra Putin
» 02.03.2013 - Lech Walesa: "Plassér minoriteter bak en mur"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Folketomt: Gamlebyen i Zamosc øst i Polen
© Mariusz Cieszewski/PolandMFA/Kureren
Samfunn - Polen

Utvandringen fra Polen øker enda mer

Kureren, 8. oktober 2013 - Antallet polakker som flytter til utlandet fortsetter å øke for tredje år på rad, og nå er det totalt 2,1 millioner som har bosatt seg utenlands. Det er først og fremst ungdommen som flytter. I Norge er polakkene nå den største gruppen innvandrere.

Den store utvandringen begynner å bli et merkbart problem i Polen. Den største andelen av utvandrere er nemlig arbeidsfør ungdom i aldersgruppen mellom 25 og 35 år. Andelen av polakker i denne aldersgruppen som bor i utlandet er nå på hele 10,6 prosent.

Og utvandringen øker for hvert år som går. I 2012 var 70.000 flere mennesker som forlot Polen enn i 2011. Og 130.000 flere enn i 2010. Dette betyr at antall personer under 39 år som har forlatt Polen nå har økt til 1,4 millioner personer, ifølge den polske avisen 'Rzeczpospolita'.

I og med at en så stor andel polakker i reproduktiv alder har flyttet utenlands, synker også fødselstallene drastisk i landet. I 2013 ble det dermed registrert en trist rekord i befolkningsutviklingen i Polen. Ifølge data fra det polske statistikkbyrået GUS, ble det i de første seks månedene av 2013 registrert 183.000 fødsler, mot 202.000 dødsfall.

Dersom denne trenden fortsetter, vil den polske befolkningen bli redusert med rundt 40.000 mennesker i år. Og det er før utvandringsregnskapet legges til.

En stadig eldre befolkning
Samtidig rapporterer Warszawa-avisen Dziennik Gazeta Prawna at fram til 2035 vil den totale befolkningen i Polen trolig synke med 2,5 millioner mennesker. Og da vil den gjenværende befolkningen ha en vesentlig høyere gjennomsnittsalder enn i dag. Denne trenden sies å true både økonomien og landets posisjon i Europa.

2012 var trolig det siste året på svært lenge at Polen kunne registrere en beskjeden befolkningsvekst på 1500 personer. Allerede i år vil befolkningen synke, og den vil fortsette å synke i flere tiår. Ifølge prognosene til GUS vil det være 110.000 flere dødsfall enn fødsler i 2015, og denne differansen stiger til 178.000 i 2035.

Nå er personer i trettiårene den største aldersgruppen i Polen. Men aldersgruppen på mellom 50 og 60 år er allerede større enn gruppen barn under 10 år. Eller sagt på en annen måte; det blir flere eldre og mye færre yngre.

Mot slutten av det neste tiåret vil befolkningen i Polen bli dominert av aldersgruppen mellom 40 og 50 år, samtidig som de over 70 år overstiger ungdomsbefolkningen. I 2035 kommer én av to kvinner i Polen til å være eldre enn 50 år, og én av to menn vil være eldre enn 46 år.

Og selv om antall personer i yrkesaktiv alder bør ligge på omtrent samme nivå i de kommende årene, er fremtiden ikke særlig oppmuntrende, advarer Dziennik Gazeta Prawna.

Avisen forutser at den aldrende befolkningen vil skape de samme problemene i omsorgssektoren i Polen som det som allerede er synlig i flere vesteuropeiske land. Det ironiske er at Polen nå er en storeksportør av fagkrefter innen pleie og omsorg, særlig til Tyskland med også til Norden og andre vesteuropeiske land. Om ikke så mange tiår vil polakkene kanskje selv trenge å importere slik arbeidskraft.

Men uiddelbart er det andre ting som bekymrer den polske pressen. Dziennik Gazeta Prawna bemerker at "de demografiske prosessene også vil endre maktbalansen i EU, der valgsystemet tar hensyn til nivået av landets befolkning. Polen er ikke det eneste landet som er berørt av dette, men vil sikkert være i gruppen av tapere."

Polakkene er blitt største innvandrergruppe i Norge
Og mens befolkningen flytter fra Polen, er vi i Norge på mottakersiden av unge og arbeidsvillige polakker. Både i 2011 og 2012 hadde den største gruppen innvandrere til Norge bakgrunn fra Polen, med 9.300 flere bosatte i løpet av 2012, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Per 1. januar 2013 bodde det 77.000 polske innvandrere i Norge. Dette tilsvarer folkemengden i Fredrikstad kommune. Polakkene er nå den desidert største gruppen innvandrere i Norge, meldte SSB i april. Den nest største gruppen er innvandrere fra Sverige, med 35.600.

Og med en trend med fortsatt økende utvandring fra EU-landet Polen, ser det ut som om Norge også i noen år fremover kan regne med hjelp til å fylle sysselsettingsbehovene md polsk arbeidskraft.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no