See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 01.04.2014 - Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstol
» 11.03.2014 - Japan vil satse på atomkraft tre år etter Fukushima
» 22.08.2013 - Fukushima har lekket radioaktivt vann i havet i to år
» 26.06.2013 - Internasjonal rettssak mot Japans hvalfangst starterChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fukushima-1-anlegget
© Kawamoto Takuo/GNU/Kureren
Samfunn - Japan

Lekkasjene ved Fukushima er "ute av kontroll"

Lover penger: Japans statsminister Shinzo Abe

© Brent Bossom/GNU/Kureren
Kureren, 27. september 2013
- Driftsselskapet av Fukushima-anlegget innrømmer nå at undervannsdemningene, som ble konstruert for å forhindre utslipp av radioaktivt vann i havet, er skadet. Selskapet "jobber hardt for å få kontroll over situasjonen," heter det.

Tokyo Electric Power (TEPCO), selskapet som driver det store Fukushima-anlegget, har blitt konfrontert med en økende bevismengde om at lekkasjene av radioaktivt forurenset vann ut i havet fortsetter å øke. I dag måtte TEPCO innrømme at dette var tilfellet.

Under en inspeksjon i dag ble det påvist omfattende skader på utløpet til de undersjøiske demningene som skal fange opp foruenset vann fra reaktorene 5 og 6 i anlegget Fukushima Daiichi. Med disse skadene løper radioaktivt forurenset vann rett ut i havet, i større og større omfang.

Ifølge den japanske tv-kanalen NHK er disse skadene blitt påført anlegget etter at flere tyfoner i sommer har passert området. Så langt er det ingen planer om å reparere skadene før de høye bølgene og de tropiske stormene roer seg igjen, melder NHK.

Offisielle kilder i Tokyo har i dag bekreftet at regjeringen til statsminister Shinzo Abe satser på å isolere de fire skadede reaktorene med "en vegg av is" for å hindre flere radioaktive lekkasjer og utslipp i havet. Den japanske regjeringen har allerede satt av et budsjett på 1,2 milliarder kroner til dette nye redningsprosjektet.

Allerede i august ble det avslørt at anlegget hadde lekket forurenset vann de siste to årene, og nye målinger av radioaktiviteten påviste et mye høyere nivå enn tillatt.

Siden katastrofen rammet kjernekraftverket i mars 2011, kan Fukushima ha lekket ut forurenset vann i havet tilsvarende en radioaktivitet på 30.000 GBq (30 billioner becquerel).

Det radioaktive vannet har først og fremst rent inn i den kunstige bukten som er blitt etablert på sjøsiden av reaktorene, der TEPCO gjorde målinger i august. Ifølge disse målingene, har Fukushima-anlegget lekket opptil 10 billioner becquerel fra det radioaktive stoffet strontium og 20 billioner becquerel fra stoffet cesium siden tsunamien i mars 2011.

Malingene visste også at radioaktiviteten i den kunstige lagunen var mange ganger høyere enn de tillatte grensene. Avsløringene kom kun noen dager etter at TEPCO innrømmet at det hadde forekommet en ny lekkasje på rundt 300 tonn høyradioaktivt vann fra en av de mer enn tusen tankene anlegget bruker for å lagre forurenset vann.

Tsunamien forårsaket i sin tid den største atomulykken siden Tsjernobyl, som skjedde i 1985. Fukushima-1 var bygget for å tåle et kraftig jordskjelv, men ikke på den etterfølgende tsunamien, der inntrengningen av sjøvann forårsaket flere hydrogeneksplosjoner. Disse førte i sin tur til kjernenedsmeltninger i noen av reaktorene.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sa i august at de overvåker lekkasjen av radioaktivt vann fra Fukushima nøye og at organisasjonen er klar til å hjelpe dersom den japanske regjeringen ber om det. IAEA understreket også at situasjonen i Fukushima fortsatt er "svært alvorlig".

Les mer om saken i denne artikkelen: "Fukushima har lekket radioaktivt vann i havet i to år".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no