See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 01.04.2014 - Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstol
» 11.03.2014 - Japan vil satse på atomkraft tre år etter Fukushima
» 27.09.2013 - Lekkasjene ved Fukushima er "ute av kontroll"
» 26.06.2013 - Internasjonal rettssak mot Japans hvalfangst starterChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hovedinngangen til Fukushima-1-anlegget
© Steve Herman/GNU/Kureren
Samfunn | Viten - Japan

Fukushima har lekket radioaktivt vann i havet i to år

Fukushima-1-anlegget sett fra sjøen

© Asacyan/GNU/Kureren
Kureren, 22. august 2013
- Nesten to og et halvt år etter at tsunamien rammet atomkraftverket i Fukushima er situasjonen igjen svært alvorlig. I dag ble det kjent at anlegget har lekket forurenset vann de siste to årene. Nye målinger av radioaktiviteten avslører et mye høyere nivå enn tillatt.

Operatøren Tokyo Electric Power (TEPCO), som forvalter det kjernefysiske anlegget Fukushima-1, har beregnet at, siden katastrofen rammet kjernekraftverket i mars 2011, kan Fukushima har lekket ut forurenset vann i havet tilsvarende en radioaktivitet på 30.000 GBq (30 billioner becquerel).

Det radioaktive vannet har først og fremst rent inn i den kunstige bukten som er blitt etablert på sjøsiden av reaktorene, der TEPCO har gjort de nye målingene sine. Ifølge disse målingene, som ble presentert i dag, har Fukushima-anlegget lekket opptil 10 billioner becquerel fra det radioaktive stoffet strontium og 20 billioner becquerel fra stoffet cesium siden tsunamien i mars 2011.

Malingene viser også at radioaktiviteten i den kunstige lagunen er mange ganger høyere enn de tillatte grensene. Dagens avsløringer kommer kun noen dager etter at TEPCO innrømmet at det har forekommet en ny lekkasje på rundt 300 tonn høyradioaktivt vann fra en av de mer enn tusen tankene anlegget bruker for å lagre forurenset vann.

I tillegg rapporterte el-produsenten i dag at radioaktivt avfall har blitt oppdaget i nærheten av to av disse tankene, noe som tyder på at flere lekkasjer kan være i gang.

"Vi har registrert radioaktive lekkasjer i bunnen av to tanker som inneholder forurenset vann," kunngjorde TEPCO etter en inspeksjon. Selskapet forsikrer at, selv om det ikke var noen vanndammer eller vesentlige endringer i vannstanden i tanken, kan muligheten for at forurenset vann har lekket ikke utelukkes. "Det er vanskelig å fastslå alvorlighetsgraden. Vi er i gang med å undersøke det," sier selskapet.

Det som i utgangspunktet ble klassifisert som en "feil", i henhold til en internasjonal skala som registrerer kjernefysiske hendelser, ble i går gradert til en "alvorlig hendelse". Den nye lekkasjen av høyradioaktivt vann fra Fukushima er den verste atomulykken siden jordskjelvet og tsunamien i 2011, ifølge denne klassifiseringen.

Tsunamien forårsaket i sin tid den største atomulykken siden Tsjernobyl, som skjedde i 1985. Fukushima-1 var bygget for å tåle et kraftig jordskjelv, men ikke på den etterfølgende tsunamien, der inntrengningen av sjøvann forårsaket flere hydrogeneksplosjoner. Disse førte i sin tur til kjernenedsmeltninger i noen av reaktorene.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sa den 9. august ar de overvåker lekkasjen av radioaktivt vann fra Fukushima nøye og at organisasjonen er klar til å hjelpe dersom den japanske regjeringen ber om det. IAEA understreket også at situasjonen i Fukushima fortsatt er "svært alvorlig".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no