See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 11.11.2013 - FN-domstol: Kambodsja tilkjennes tempelet Preah Vihear











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kambodsjas opposisjonsleder Sam Rainsy sammen med parlamentsgruppen sin "på 63 personer"
© CNRP/Kureren
Politikk - Kambodsja

Boikott av Hun Sens gjeninnsettelse i Kambodsja

Hun Sen lar seg feire av Folkepartiet som valgvinner i Kambodsja

© Folkepartiet/Kureren
Kureren, 24. september 2013
- Statsminister Hun Sen har regjert i Kambodsja i 28 år, men ifølge opposisjonen tapte kommunistpartiet hans valget i juli. Da det nye parlamentet i Phnom Penh i dag kom sammen for å velge en ny regjering, boikottet dermed nesten halvparten av representantene innsettelsen.

De offisielle resultatene fra valget som ble holdt den 28. juli i Kambodsja viser at det var et jevnt løp. Hun Sens regjerende Folkeparti, med marxistiske røtter, fikk 48,8 prosent av stemmene, mens den nye opposisjonskoalisjonen Kambodsja nasjonale redningsparti (CNRP) fikk 44,5 prosent. Dette holdt for at Folkepartiet fikk rent flertall i parlamentet i Phnom Penh.

Men det er få som tror på de offisielle valgresultatene. Det ble meldt om flere uregelmessigheter under valget, blant annet om "uslettelig" blekk, som skulle markere at velgerne hadde stemt, viste seg å være langt fra uslettelig. Dessuten manglet det, ifølge CNRP, opptil 1,3 millioner potensielle velgere i manntallet, tilfeldigvis spesielt fra områder der opposisjonen står sterkt. Heller ikke opptellingen var beviselig renhårig.

Opposisjonsleder Sam Rainsy har dermed fått internasjonal støtte, blant annet fra USA og EU, da han krevde en uavhengig undersøkelse av valget og valgresultatet. I det minste, krevde Rainsy, måtte det nye parlamentet vente med å bli åpnet til valgresultatet var sikret og anerkjent av begge parter.

Men Hun Sens regjering har fortsatt å storme frem, uavhengig av kritikken, og opposisjonen er blitt mer og mer frustrert. "Vi kommer ikke til å akseptere disse resultatene; vi kan ikke akseptere dem," uttalte Rainsy i sommer.

I et forsøk på å komme Folkepartiet noe i møte, tilbød Rainsy seg å danne en storkoalisjon med partiet for noen dager siden, og dermed "dele makten i landet." Men dette ble heller ikke kommentert av Hun Sen og Folkepartiet.

I dag avholdt det nye parlamentet likevel sitt første møte, og kongen av Kambodsja hadde på forhånd gitt Hun Sen i oppdrag å danne regjering. Uten videre overraskelser ble denne regjeringsdannelsen bekreftet av de 68 representantene fra Folkepartiet, som gjenvalgte Hun Sen som statsminister.

Opposisjonsleder Sam Rainsy ville imidlertid ikke være med å kaste glans over "denne mørke dagen i Kambodsjas historie," som han uttalte i en pressemelding. Ifølge Rainsy er det nemlig CNRP som rettmessig hadde hatt flertall i parlamentet i Phnom Penh, og opposisjonslederen beordret dermed sine 55 representanter ut av parlamentet. Der protesterte de, sammen med 8 andre CNRP-kandidater Rainsy hevder egentlig hadde blitt valgt, mot at Hun Sen "stjal" valgseieren deres.

Men opposisjonens demonstrasjon nyttet lite. 61-åringen Hun Sen ble tatt i ed som Kambodsjas statsminister for en ny femårsperiode. Og den reformerte kommunistlederen har tidligere indikert at han vil stille til valg i minst en periode til.

Regjeringspartiet startet som et marxistleninistisk parti og kom til makten etter at folkemorderen Pol Pot ble styrtet. I 1991 skiftet det navn til Folkepartiet, som et formelt brudd med sine kommunistiske røtter. Men partiet styres til dels fortsatt som et kommunistparti, og det har tatt seg tid med å åpne landets økonomi og godta et flerpartidemokrati.

Som en del av FNs forsoningsprosess i landet, ble Kambodsja også formelt et demokrati som har tillatt flere partier. Hun Sen og Folkepartiet har likevel klart å holde seg ved makten. Som en reaksjon på dette slo Kambodsjas to største opposisjonspartier seg sammen til CNRP i fjor, for samlet å utfordre Folkepartiet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no